Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γιάννης Κολιγλιάτης, ο άνθρωπος που κατέγραψε με κάμερα την δολοφονία τού Σολωμού Σολωμού από τα πυρά των Τούρκων (video)

- Advertisement -

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την άνανδρη δολοφονία του Ελληνοκύπριου Σολωμού Σολωμού από τουρκικά πυρά ενώ είχε σκαρφαλώσει στον ιστό της σημαίας, στη νεκρή ζώνη στη Δερύνεια……
Πέντε σφαίρες δέχθηκε στο κορμί του πριν προλάβει να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Ο Σολωμός Σολωμού, δολοφονήθηκε από Τούρκους στις 14 Αυγούστου του 1996, την ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ, που επίσης δολοφονήθηκε από Τούρκους.

Την δραματική στιγμή που ο ήρωας Σολωμός Σολωμού, δέχθηκε τις σφαίρες και έπεσε νεκρός με το τσιγάρο στα χείλη, κατέγραψε ο οπερατέρ του Ρόιτερ, Γιάννης Κολιγλιάτης. Οι εικόνες αυτές έκαναν το γύρο του κόσμου. Ο Γιάννης Κολιγλιάτης, που για όσους δεν τον γνωρίζουν κατάγεται από την Αργολίδα και συγκεκριμένα από την Ήρα. Όταν έγινε το γεγονός με τον Σολωμού τραβούσα πλάνα. Τον άκουσα να λέει “εγώ φεύγω και πάω να κατεβάσω τη σημαία”».

Ο Σολωμού ξέφυγε όμως από τους κυανόκρανους, κατευθύνθηκε προς το τουρκικό φυλάκιο και άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό της σημαίας. Τότε οι Τούρκοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του και εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους. Από τα πυρά πέφτει νεκρός ο Σολωμός Σολωμού και τραυματίζονται αρκετοί κυανόκρανοι.

Ο Γιάννης Κολιγλιάτης περιγράφει τις στιγμές. «Όλοι όσοι ήμασταν μέσα στην νεκρή ζώνη, φοβηθήκαμε και γυρίσαμε προς την Ελληνοκυπριακή μεριά. Φοβηθήκαμε ότι οι Τούρκοι θα μπουν μέσα. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι οι άνθρωποι από τα Ηνωμένα Έθνη πήραν τη σωρό του Σολωμού μετά από 20 λεπτά αφού δολοφονήθηκε».

Ιστορικό της θυσίας
Ήταν μεσημέρι της 14ης Αυγούστου 1996. Το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο, καθώς τρεις μέρες νωρίτερα είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου από Τουρκοκυπρίους στη νεκρή ζώνη της Δερύνειας, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο Τάσος Ισαάκ. Μετά την κηδεία του, μια ομάδα παρισταμένων θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής, καταθέτοντας στεφάνια και λουλούδια στον τόπο δολοφονίας του. Ανάμεσά τους ήταν και ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού, ξάδελφος του Ισαάκ.

Η κατάσταση δεν άργησε να ξεφύγει από τον έλεγχο. Ο Σολωμού ξέφυγε από τους κυανόκρανους και με ένα τσιγάρο στο στόμα, άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό της σημαίας, για να κατεβάσει την τουρκική σημαία, με τους συγκεντρωμένους να προσπαθούν να τον αποτρέψουν. Ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα, πέφτει νεκρός, έχοντας δεχτεί τρεις πυροβολισμούς από την πλευρά των κατεχομένων. Ακολούθησαν και άλλοι πυροβολισμοί, με αρκετά άτομα να τραυματίζονται.

Η κυπριακή αστυνομία, βασιζόμενη σε οπτικό υλικό, αναγνώρισε τους δράστες της δολοφονίας του, εκδίδοντας ένταλμα σύλληψης για πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ο Κενάν Ακίν, υπουργός του ψευδοκράτους, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού και πράκτορας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Το 2004 μάλιστα, ο Ακίν παραδέχτηκε ότι ήταν αυτός που σκότωσε τον Σολωμού αλλά δικαιολογήθηκε ότι πήρε διαταγή από τον τότε διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στο νησί. Ούτε ο Ακίν, ούτε κανένας άλλος από τους υπόλοιπους τέσσερις εμπλεκόμενους στο περιστατικό συλλαμβάνεται ποτέ.

Το 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει την Τουρκία για τη δολοφονία του Σολωμού και επιδικάζει αποζημίωση στην οικογένειά του. Κρίθηκε ένοχη γιατί δεν προχώρησε στις απαιτούμενες έρευνες για να βρεθούν οι δράστες.

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog