Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ταινίες βασισμένες σε αληθινά γεγονότα

- Advertisement -

Κάποιοι λένε ότι τα καλύτερα σενάρια βγαίνουν μέσα από την ζωή. Και στις περιπτώσεις ορισμένων ταινιών που είναι βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα, ισχύει…..

Goodfellas (1990)
Η υπόθεση της ταινίας: Μια από τις καλύτερες ταινίες μαφίας όλων των εποχών, έχοντας για cast μερικά από τα πιο δυνατά ονόματα του Hollywood όπως Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco, Paul Sorvino. Ο Henry Hill, από μικρός ήθελε να γίνει γκάνγκστερ και να διεισδύσει στο κύκλωμα των ισχυρών της μαφίας.Όταν τελικά τα καταφέρνει, καταλαβαίνει ότι πρόκειται για έναν άλλο κόσμο με δικούς του κώδικες τιμής και ωμή βία. Πως όμως το αντιμετωπίζει ο Henry;

Η πραγματική ιστορία: 

O Henry Hill λοιπόν ήταν ένας γκάνγκστερ της Νέας Υόρκης. Από το 1955 μέχρι το 1980 ήταν μέλος της «οικογένειας Lucchese». Το 1980 έγινε πληροφοριοδότης του FBI και κατέθεσε εναντίον του αρχηγού της οικογένειας Paul Vario και του James Burke, για να αποφύγει την πιθανή εκτέλεση του από τα «αδέρφια του», οι οποίοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση με πολλάπλές κατηγορίες, μετά την κατάθεση του Henry. Ο Hill πέθανε σε ηλικία 69 ετών, το 2012, λόγω καρδιακών προβλημάτων υγείας.

The Blind Side (2009)
Η υπόθεση της ταινίας: Ο Michael Oher είναι ένα δεκαεφτάχρονος, εξαιρετικά μεγαλόσωμος Aφρικανοαμερικανός, νέος ο οποίος δεν έχει σταθερή στέγη. Δεν έχει ιδέα ποιος είναι ο πατέρας του και η μητέρα του είναι ναρκομανής. Ένα βροχερό βράδυ, η Leigh Anne Tuohy μητέρα δύο παιδιών, αποφασίζει να φιλοξενήσει τον Michael, πράξη η οποία εξελίσσεται σε κάτι πολύ περισσότερο τόσο σε διάρκεια όσο και σε αγάπη. Ο Michael γίνεται μέλος της οικογένειας, εισπράττει ανιδιοτελή αγάπη και με την βοήθεια της οικογένειας, αναδεικνύεται το ταλέντο του στο Αμερικάνικο Ποδόσφαιρο.

Η πραγματική ιστορία: 

Ο Michael Oher και η συγκλονιστική ζωή του αποτυπώνονται περίτρανα στην κινηματογραφική εκδοχή που χάρισε στην Sandra Bullock (Leigh Anne Tuohy) το πρώτο της Oscar. O «Big Mike», όπως τον αποκαλούν, επιλέχτηκε το 2009 από τους Baltimore Ravens και το 2013 έγινε πρωταθλητής στην μεγαλύτερη αθλητική οργάνωση της Αμερικής, το Super Bowl. Κοντά του ήταν και η θετή του οικογένεια ενώ η βιολογική του μητέρα παρακολούθησε τον αγώνα από την τηλεόραση.

Alpha Dog (2006)Η υπόθεση της ταινίας: Ο Johny Truelove, έμπορος ναρκωτικών και γιος του Sonny Truelove από τον οποίο και εμπορεύεται μαριχουάνα, απειλεί τον Jake Mazursky επειδή του χρωστάει λεφτά. Η μάχη μεταξύ του Jake και του Johnny έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά από αντίποινα τα οποία καταλήγουν με την απαγωγή του δεκαπεντάχρονου ετεροθαλή αδελφού του, Jake Zach. Ο Zach δεν νοιώθει μεγάλη απειλή καθώς πιστεύει ότι ο αδελφός του θα πληρώσει το χρέος του σύντομα.

Η πραγματική ιστορία
Η ταινία βασίστηκε στην αληθινή ιστορία της απαγωγής και φόνου του δεκαπεντάχρονου Nicholas Markowitz. Ο Nicholas απήχθει από το σπίτι του από μια συμμορία νεαρών με επικεφαλή το Jessy James Hollywood οι οποίοι είχαν διαφορές με τον ετεροθαλή αδερφό του. Τρεις μέρες μετά, ο Nicholas δολοφονήθηκε μετά από εντολή του Johnny. Το πτώμα του νεαρού βρήκαν πεζοπόροι. To 2010, 10 χρόνια μετά, ο Jessy James καταδικάστηκε σε φόνο εκ προμελέτης.

The Amityville Horror (1979), (2005)
Η υπόθεση της ταινίας: O George,η Kathy Lutz και τα τρία τους παιδιά μετακομίζουν σε ένα σπίτι. Αργότερα μαθαίνουν ότι πριν ένα χρόνο, μέσα σε αυτό το σπίτι, είχε γίνει ένα φρικτό φονικό. Ολόκληρη η οικογένεια που έμενε στο σπίτι δολοφονήθηκε από τον μεγαλύτερο γιο ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «φωνές του είπαν να το κάνει». Αποφασίζουν να κρατήσουν το σπίτι και να αφήσουν αυτό που έγινε στο παρελθόν. Όμως περίεργα πράγματα ξεκινούν να συμβαίνουν, ο George ξεκινάει να συμπεριφέρεται αλλόκοτα και η μικρότερη κόρη τους αποκτά μία περίεργη «φανταστική» φιλία. Αυτό που ακολουθεί είναι 28 μέρες γεμάτες τρόμο και αγωνία.

Η πραγματική ιστορία:

Τον Νοέμβριο του 1974 ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας Defeo, Ronald, πήρε την καραμπίνα του και καθώς οι γονείς του, τα 2 του αδέρφια και οι 2 του αδερφές κοιμόντουσαν, αυτός μεθοδικά, τους πυροβόλησε και τους σκότωσε ένα έναν. Μετά έφυγε από το σπίτι, ξεφορτώθηκε τα ματωμένα του ρούχα και πήγε στην δουλειά του στις 6 ώρα το πρωί. Στην συνέχεια ο Ronald, υποτιθέμενα, βρήκε την δολοφονημένη οικογένεια του και προσπάθησε να ρίξει τους φόνους στην Μαφία. Οι αστυνομικοί όμως γρήγοραν τον κατάλαβαν και τον συνέλαβαν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Ο Ronald υποστήριζε ότι είναι αθώος και «φωνές του είπαν να το κάνει».
Πολλά είναι τα παράξενα αυτής της ιστορίας.

Γιατί οι γείτονες δεν άκουσαν κανένα πυροβολισμό αφού τα σπίτια ήταν δίπλα το ένα με το άλλο; Γιατί τα πτώματα των παιδιών βρέθηκαν μπρούμυτα στο κρεβάτι; Γιατί δεν σηκώθηκαν από το κρεβάτι αφού άκουσαν τους πυροβολισμούς; Ένα χρόνο αργότερα μετακομίζει στο σπίτι η οικογένεια Lutz. 28 ημέρες μετά έφυγαν πανικόβλητοι και φοβισμένοι. Στη συνέχεια υποστήριξαν ότι το σπίτι είναι στοιχειωμένο. Ο Danny Lutz ο οποίος ήταν 10 χρονών τότε, σήμερα 47 ετών δηλώνει ότι ακόμη τον στοιχειώνει η περιπέτιεα της οικογένειας του στο Amityville. Υποστηρίζει ότι μια διαβολική δύναμη στοίχειωνε το σπίτι και ότι αυτός και η οικογένεια του είχαν δαιμονιστεί.

The exorcism of Emily Rose (2005)Η υπόθεση της ταινίας: Όταν ένα νεαρό κορίτσι με το όνομα Emily Rose πεθαίνει, όλοι, εκτός από την οικογένεια της, επιρρίπτουν την ευθύνη στον εξορκισμό που πραγματοποιήθηκε από τον ιερέα Moore. Ο ιερέας λοιπόν συλλαμβάνεται με την κατηγορία του φόνου εξ’αμελείας. Ο ιερέας εκπροσωπείται από την δικηγόρο Erin Bruner. Γρήρορα συνειδητοποιεί ότι δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση διότι κανένας δεν θέλεί να πιστέψει ότι αυτό που λέει ο ιερέας είναι αλήθεια. Η υπεράσπιση υποστηρίζει ότι η Emily έπασχε από επιληπτική σχιζοφρένια. Ζητούν να καταδικαστεί ο ιερέας γιατί την οδήγησε στο θάνατο με το να την παροτρύνει να μην παίρνει τα χάπια της και να αποδίδει την κατάσταση της σε δαιμονισμό.

Η πραγματική ιστορία:

Η ταινία λοιπόν βασίστηκε στον εξορκισμό της βαθιά θρησκευόμενης γερμανίδας Anneliese Michel, η οποία ξεκίνησε να παρουσιάζει συμπτώματα, κατά ορισμένους δαιμονισμού, κατά άλλους σχιζοφρένιας, το 1968 σε ηλικία 17 χρονών. Το 1975 οι γονείς της, πεπεισμένοι πλέον για τον δαιμονισμό της, αγνόησαν τους γιατρούς στη ψυχιατρική κλινική και αποφάσισαν να βασίσουν τις ελπίδες τους στην θεραπεία της μέσω εξορκισμού. Οι εξορκισμοί έγιναν από 2 ιερείς, οι οποίοι εκτέλεσαν 67 τελετές μέσα σε 10 μήνες. Η Anneliese τελικά απεβίωσε. Αιτία θανάτου; Αφυδάτωση και υποσιτισμός.

Στο ειδώλιο των κατηγορουμένων κάθησαν οι γονείς της Anneliese και οι δυο ιερείς οι οποίοι και κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Η ποινή τους όμως ήταν 6 μήνες φυλάκισης με 3 χρόνια αναστολή υπο επιτήρηση γεγονός που προβληματίζει ως κατά πόσο οι δικαστές και οι ένορκοι πείστηκαν τελικά για την ενοχή τους. Μέχρι και σήμερα οι απόψεις είναι διχασμένες για τα αληθινά αίτια της τραγωδίας. Για τους πιο τολμηρούς, στο διαδύκτιο υπάρχει ηχογράφηση από τους εξορκισμούς της Anneliese.

Hachiko (2009)

Μια ιστορία αγάπης διαφορετική από όλες τις άλλες και που θα σε κάνει να ρίξεις μαύρο δάκρυ. Μια αγάπη ενός σκύλου του Hachiko με έναν καθηγητή κολεγίου που κρατάει για χρόνια ακόμη και όταν ο δεύτερος φεύγει από τη ζωή.

The Invisible Woman (2013)

Η ρομαντική ταινία του σκηνοθέτη Ralph Fiennes περιγράφει μια ευτυχισμένη σύζυγο την Nelly που την κυνηγούν οι αναμνήσεις της. Οι αναμνήσεις της αφορούν μια κρυμμένη σχέση που μένει στην αφάνεια ανάμεσα σε μια νεαρή ηθοποιό που ερωτεύεται τον μεγάλο σε διαφορά ηλικίας ηθοποιό Κάρολο Dickens. Η ταινία απέσπασε μία υποψηφιότητα Όσκαρ καλύτερων κοστουμιών στην 86η τελετή.

All good thingd (2010)

Στη Νέα Υόρκη των ’70s ο γιος ενός πάμπλουτου μεσίτη, ο οποίος θέλει να ξεφύγει από τα οικογενειακά δεσμά, παντρεύεται μια φοιτήτρια. Γρήγορα αναγκάζεται να δουλέψει για τον πατέρα του, ενώ με το πέρασμα του χρόνου γίνεται βίαιος και όλο και πιο απόμακρος. Ώσπου μια μέρα η γυναίκα του εξαφανίζεται απροειδοποίητα.



                                                                                                      By Πασπαρτού 
- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν έχουν δει τιποτα αυτοί που γυρίζουν ταινίες στο χόλιγουντ.
    Αν έρθουν εδώ και δουν τον Γκιώνη, τον Λογοθέτη και τους άλλους θα γυρίσουν την ταινία, Όλοι οι ανθρωποι του Καζίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog