Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Ου παντός πλειν ες Κόρινθον» – Τι σημαίνει η φράση

- Advertisement -

Η Κόρινθος στα αρχαϊκά χρόνια ήταν η πιο πλούσια και πιο πυκνοκατοικημένη πόλη…

Αποικίες της ήσαν οι Συρακούσες, η Κέρκυρα, η Ποτίδαια κ.α., δηλαδή πολύ μεγάλες πόλεις της αρχαιότητας, τις οποίες είχε κάνει ήδη από τον 11/10 αι. π.Χ. Μάλιστα, επειδή η πολυτέλεια της ζωής των Κορινθίων ήταν τότε τόσο μεγάλη και πολυέξοδη, καθιερώθηκε από τότε η παροιμιώδη έκφραση που επιβεβαίωνε ότι δεν μπορεί ο καθένας να πάει και να μείνει στην Κόρινθο («Ου παντός πλειν ες Κόρινθον»).

Νεώτερα η Κόρινθος παρήκμασε. Λόγω του ότι οι Κορίνθιοι είχαν πλούτο, υπηρέτες κ.τ.λ., σιγά-σιγά άρχισαν να απεχθάνονταν τον πόλεμο ή έκαναν πόλεμο μόνο όταν βρισκόταν σε έσχατο κίνδυνο, για να μη χάσουν τα πλούτη τους. Συνέπεια αυτού ήταν η Κόρινθος αφενός να περιφρονηθεί από τις αποικίες της, που συνεχώς κινδύνευαν από άλλες πόλεις, και αφετέρου να μην έχει γίνει ποτέ μεγάλη στρατιωτική δύναμη. Το 196π.Χ. ο Αρατος την έκανε πρωτεύουσα της Αχαϊκής συμπολιτείας, όμως ο πλούτος και η τρυφή την είχαν εξασθενίσει πολεμικά και έτσι δεν μπόρεσε να αντισταθεί στους Ρωμαίους. Το 146 π.χ. οι Ρωμαίοι, με το στρατηγό Μόμμιο, την κατεδάφισαν με βανδαλικό τρόπο.

- Advertisement -

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όχι η πραγματική εννοιολογική σημασία αυτής της αρχαίας εκφράσης είναι η εξής:
    Δεν μπορεί ο καθένας να πλένεται στην κόρινθο

  2. πουθενά δε λέει να πας και να μείνεις. λέει απλώς να πας. ο καθένας μπορει να πάει σε οποιοδήποτε μέοος όσο πλούσιο και ακριβό και να είναι. είναι απαραίτητο να πας και να ξοδέψεις? απλώς πας βλέπεις φεύγεις. αυτό το έλεγαν την εποχή της Λαίδας η οποία ήταν πανακριβη και μονο φουσκομένα πορτοφόλια μπορούσαν να την επισκεφθούν.

  3. Δεν είναι για τον καθένα (για τα οικονομικά του καθένα), ο πλους (το θαλάσσιο ταξίδι), στην Κόρινθο. Το πλειν είναι απαρέμφατο του πλέω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog