Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η βόμβα ξαναπυροδοτήθηκε. Τικ-τακ…

- Advertisement -

Η περίπτωση της αλυσίδας Μαρινόπουλος είναι πολύ πιθανό να αποδειχτεί απλά η κορυφή του παγόβουνου για την ελληνική οικονομία. Τα πρωτοσέλιδα και οι ιθύνοντες πανηγυρίζουν τη σωτηρία των 11.000 θέσεων εργασίας των περισσότερων των 2.000 προμηθευτών και μέρους των οφειλών του ομίλου στις τράπεζες…

Γράφει ο Κώστας Στούπας

Η ιστορία έχει αποδείξει πως όταν δεν αφήνεις την αγορά να κάνει αυτό που πρέπει την ώρα που πρέπει, η καταστροφή αργότερα θα είναι μεγαλύτερη και ενδεχομένως να λάβει συστημικό χαρακτήρα.

Λαμπρό παράδειγμα ο νόμος Κατσέλη που δημιούργησε περισσότερα προβλήματα απ’ όσα έλυσε. Όλες οι χώρες μπήκαν αργότερα από την Ελλάδα στα μνημόνια και βγήκαν ταχύτερα, περνώντας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνοντας τα “κόκκινα” δάνεια. Η Ελλάδα συνεχίζει για 8o χρόνο ύφεσης και αύξηση των “κόκκινων” δανείων φαλκιδεύοντας τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Κάτι ανάλογο είναι πιθανό να συμβεί και με τη σωτηρία του Μαρινόπουλου, ούτε ο όμιλος θα σωθεί στο τέλος και το πλήγμα σε προμηθευτές και τράπεζες θα είναι μεγαλύτερο με απώλεια περισσότερων θέσεων εργασίας.

Η χρεοκοπία του Μαρινόπουλου μπορεί να αποδοθεί βασικά σε δυο πράγματα:

Το πρώτο είναι η κακή διαχείριση που αγγίζει τα όρια του σκανδάλου αν λάβει κανείς υπόψη πως οι τράπεζες συνέχιζαν να ρίχνουν χρήματα σε μια χαμένη υπόθεση.

Το δεύτερο είναι η συρρίκνωση του κλάδου που αποτυπώνεται  με την πτώση των πωλήσεων από τα 25,6 δισ. ευρώ το 2008 στα 18,7 δισ. ευρώ το 2015. Μιλάμε για μείωση της τάξης του 25% που σημαίνει 3% περίπου απώλειες το χρόνο.

Φέτος τα πράγματα εξελίσσονται χειρότερα. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ο όγκος των πωλήσεων των τροφίμων υποχώρησε κατά 13%.

Τα είδη νοικοκυριού, προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς υποχώρησαν αντίστοιχα στο ίδιο διάστημα κατά  9,8% και 6,4%.  Αν τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης παρουσιάζουν τέτοια πτώση η συνολικότερη εικόνα δεν μπορεί να είναι καλύτερη.

Όταν η αγορά συρρικνώνεται, είναι φυσικό επακόλουθο να σπάνε οι αδύναμοι κρίκοι και να φεύγουν από τη μέση. Μαζί με τους μικρούς κρίκους έσπασε και ο μεγαλύτερος της αλυσίδας λόγω κακοδιαχείρισης και λάθος εκτιμήσεων.

Ήδη, τα δύο τελευταία χρόνια οι βασικοί ανταγωνιστές της “Μαρινόπουλος” αύξησαν τις πωλήσεις τους εν μέσω συρρίκνωσης της συνολικής αγοράς.  Αυτό σημαίνει πως με υγιή τρόπο απέσπασαν το μερίδιο της προβληματικής εταιρείας με τα άδεια ράφια.

Όταν αυξάνονται οι πωλήσεις σε μια εταιρεία αυξάνονται και οι θέσεις εργασίας και οι προμήθειες. Δηλαδή, η αγορά είχε αρχίσει να επιλύει το πρόβλημα της ανεργίας και της χρεοκοπίας προμηθευτών που θα προκαλούσε η χρεοκοπία του leader της αγοράς.

Τώρα αυτή η διαδικασία ομαλής εξυγίανσης της αγοράς ανακόπτεται, η εταιρεία περνά στη σκέπη του Σκλαβενίτη και των τραπεζών, οι οφειλές στους προμηθευτές κουρεύονται και οι τράπεζες εξασφαλίζουν χρηματοδότηση της διάσωσης με ένα επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από αυτό που δανείζονται οι υπόλοιποι ανταγωνιστές.

Σε  μια αγορά που δεν έχει σταματήσει να συρρικνώνεται, το πιθανότερο σενάριο είναι το πρόβλημα να εξαπλωθεί και στις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου. Όταν κάποιος δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο έχει την ευχέρεια για χαμηλότερες τιμές. Επιπλέον οι υπόλοιποι του κλάδου θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν τους προμηθευτές κατά 100% των οφειλών.

Κατά τον τρόπο αυτό η αμφίβολη σωτηρία ενός μεγάλου ομίλου για να περισώσουν ό,τι μπορούν τράπεζες, προμηθευτές και εθνική οικονομία σε δάνεια, θέσεις εργασίας και εισφορές, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στους ίδιους αλλά και άλλες υγιείς επιχειρήσεις. Μπορεί να λειτουργήσει σαν παράταση του χρόνου έκρηξης με μετατροπή της βόμβας σε βόμβα διασποράς πολλών εκρήξεων…

Η περίπτωση της διάσωσης Μαρινόπουλου ίσως είχε ελπίδες, αν το κλίμα στην οικονομία είχε αντιστραφεί και ήδη είχαμε στοιχεία αύξησης των λιανικών πωλήσεων.

Η ιστορία της διάσωσης προβληματικών επιχειρήσεων θυμίζει το εγχείρημα της διάσωσης των προβληματικών κλωστοϋφαντουργιών τη δεκαετία του ’80. Όχι, μόνο δεν διασώθηκε κανένα εργοστάσιο της Πειραϊκής-Πατραϊκής και άλλων εταιρειών, αλλά υπέσκαψαν και το έδαφος κάτω από τα πόδια των υγιών επιχειρήσεων του κλάδου.

Άλλη μια βόμβα στην πυριτιδαποθήκη της ελληνικής οικονομίας έχει πυροδοτηθεί. Τικ-τακ, τικ-τακ..

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Και ομως με το νομο Κατσελη σωθηκαν παρα πολλα σπιτια που με κοπο ιδρωτα και αιμα χτισανε οι περισοστεροι εσεις κυριε στουπα μαλλον θα ειστε καλοβολεμενο κομματοσκυλο για να θελετε να παρουν τα σπιτια του Ελληνικου λαου

    οσο για το μαρινοπουλο οταν ο πρωτος διευθυντης που ειχαν στον μαρινοπουλο καθε βραδυ πηαγαινε στο ρεμο και χαλαγε ενα σωρο λεφτα και οι γυναικα του πηγαινε ετσι για πλακα στη νεα υορκη για καφε εχουν βιλαρα με θερμενομενες πισινες τι θελετε μετα πως να επιβιωσει η επιχειρηση ο μαρινοπουλος εφτασε εδω ου εφτασε απο κακοδιαχειρηση των υψηλα εισταμενων ας κανουν δημευση ολων των ακινητων και κινητων που εχουν ολοι αυτοι που εφτασαν την επιχειρηση σε αυτη την κατασταση να σωθει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog