Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τηλεοπτικές άδειες καναλιών: Σε 89 ημέρες κλείνουν 4 κανάλια και χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο

- Advertisement -

Χιλιάδες αράδες έχουν μέχρι στιγμής γραφτεί για τα εκατομμύρια που “έπεσαν” στο τραπέζι της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών, για τις συνθήκες που αντιμετώπισαν οι υποψήφιοι καναλάρχες στη ΓΓΕΕ τις -σχεδόν- 70 ώρες που διήρκησε η διαδικασία, για το αν και κατά πόσο… πατάχθηκε η διαπλοκή και άλλα παρεμφερή…

Όπως όμως είναι γνωστό, όταν “τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια”. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα… βατράχια του γνωμικού, δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους του MEGA και του “E”, που δεν μπήκαν καν στη διαδικασία της δημοπρασίας αλλά και των Star και Alpha, που παρότι συμμετείχαν στη διαδικασία δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια από τις πολυπόθητες άδειες.

Πρόκειται αν μη τι άλλο για έναν “γολγοθά” που οι εργαζόμενοι των τεσσάρων καναλιών αναμένεται να τραβήξουν το επόμενο τρίμηνο μέσα στο οποίο θα πρέπει να γίνει η μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, όπως αυτό διαμορφώθηκε στην Καλλιθέα.

Η κατάσταση βέβαια μοιάζει ακόμα ιδιαίτερα “ρευστή” καθώς κανείς δεν γνωρίζει, πιθανότατα ούτε το Μέγαρο Μαξίμου ακόμα, τι θα γίνει π.χ. με τις θεματικές άδειες και αν κάποιοι από τους επιλαχόντες του κυρίως διαγωνισμού θα στραφούν σε τέτοιες λύσεις. Άλλωστε υπάρχουν ακόμα και οι εναλλακτικές της μετατροπής των καναλιών που δεν εξασφάλισαν άδεια σε συνδρομητικά ή και… Web TV!

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους πάντως, μετά από αρκετό καιρό στην αναμονή, μοιάζουν να βρίσκονται σε “αναμμένα κάρβουνα” προαναγγέλοντας κινητοποιήσεις. ΕΣΗΕΑ και ΕΤΙΤΑ, οι ενώσεις δηλαδή των δημοσιογράφων και των τεχνικών αντίστοιχα αναμένεται να προχωρήσουν σε συναντήσεις τόσο με τους απερχόμενους καναλάρχες όσο και με κυβερνητικά στελέχη, ώστε να εξετάσουν τις όποιες επιλογές υπάρχουν ώστε να εξασφαλιστεί -αν αυτό είναι δυνατόν- το μέλλον και η εργασία των εργαζομένων στα κανάλια που “κατεβάζουν διακόπτες”.

Μιλώντας στην κάμερα του “E”, ο Γιώργος Βότσκαρης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Star τονίζει “Δεν μιλάμε για 246 εκατομμύρια ευρώ, μιλάμε για 2000 ανθρώπινες ζωές και νομίζω ότι αυτές δεν κοστολογούνται. Γι αυτές τις 2000 ανθρώπινες ζωές και τις οικογένειές τους δεν έχει απαντήσει κανείς τι θα γίνουν. Εδώ, μέσα σ’ αυτό το κτίριο υπάρχουν οικογένειες, άνθρωποι που παντρεύτηκαν εδώ πέρα και θα χάσουν κι οι δύο τη δουλειά τους. Αυτή τη φορά επαναλαμβάνεται η ιστορία του Alter επί 4, 5 φορές.”

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του MEGA, Πάνος Τουμάσης, σημειώνει από την πλευρά του “Φαίνεται ότι η επόμενη μέρα δεν είναι θετική. Φαίνεται ότι η επόμενη μέρα έχει να κάνει με το κλείσιμο όχι μόνο του MEGA, αλλά και άλλων καναλιών που αυτή τη στιγμή είναι σε λειτουργία. Θα πρέπει τώρα να έρθουμε σε μια επικοινωνία, οι εργαζόμενοι των καναλιών που σύμφωνα με τη διαδικασία προβλέπεται να κατεβάσουν διακόπτες και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Θεωρώ πάντως ανεπίτρεπτο το να μείνουν ξαφνικά στο δρόμο τόσοι εργαζόμενοι σε συνδυασμό με τα μέλη των οικογενειών τους, μιλάμε για έναν πολύ μεγάλο αριθμό.

Ο πρόεδρος της ΕΤΙΤΑ και εργαζομένος στο Star, Γιώργος Σκεπετζάκης δήλωσε “Για τους εργαζόμενους όμως δύο τηλεοπτικών σταθμών που μετείχαν στη διαδικασία και άλλων δύο που δεν μετείχαν είναι μια μαύρη ημέρα. Μιλάμε για 1850 άτομα, υπάρχει ένα κλίμα κατήφιας μέσα, απόλυτα φυσιολογικό. Οι επόμενες κινήσεις του σωματείου θα είναι: συνέλευση την άλλη βδομάδα, πιθανόν να συνδυαστεί και με απεργία.”

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, σημείωσε “Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ένας τρόπος με ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν. Και για τις σχέσεις εργασίας και για την πολυφωνία. Η ΕΣΗΕΑ με κάθε τρόπο θα πρέπει να πετύχουμε με την κυβέρνηση αλλά και με τους ιδιοκτήτες των καναλιών που δεν έχουν πάρει άδεια να βρεθεί ένας τρόπος για να μην πέσει μαύρο. Τα κανάλια πρέπει να μείνουν ανοιχτά.”

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. μπροστα στις 11000 της ηλεκτρονικης αυτοι ειναι ενα μηδεν (παντα ηταν) μη τους λυπασε ομως αυτους/ες που κανουν τα παντα για το χρημα, θα την βρουν την ακρη να εισαι σιγουρη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog