Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γιατί τα Κορινθιακά Μουσεία απουσιάζουν από τη λίστα;

- Advertisement -

Στην ένατη θέση βρέθηκε το Μουσείο της Ακρόπολης στην παγκόσμια κατάταξη σύμφωνα με τη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα ο διαδικτυακός ταξιδιωτικός οδηγός Tripadvisor με τα καλύτερα Μουσεία για το 2016…

Ταυτόχρονα, αναδείχθηκαν και τα δέκα καλύτερα Μουσεία στην Ελλάδα.

Δείτε τη λίστα

1. Μουσείο Ακρόπολης, Αθήνα

2. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

3. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα

4. Μουσείο Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, Χανιά

5. Μουσείο Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας

6. Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων, Άνδρος

7. Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

8. Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

9. Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

10. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα.

Όπως θα διαπιστώσει κανείς πολύ εύκολα, από τη λίστα απουσιάζουν τα μουσεία της Κορινθίας τα οποία θεωρούνται και ιστορικά. Για παράδειγμα στη λίστα δεν θα έπρεπε να υπάρχει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου που βρίσκεται στη πλαγιά του Ακροκορίνθου; Αλλά μήπως ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε τι ενέργειες έχουν γίνει για να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο αλλά και όλα τα Μουσεία της περιοχής;

Για να μην αναφερθούμε στον τρόπο που φερόμαστε στις βαριές κληρονομιές του παρελθόντος μας. Τα παραδείγματα πολλά και (το χειρότερο;) δίπλα μας…

Λίγα λόγια για το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου …

Το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδος, όσον αφορά τον πλούτο και την ποιότητα των ευρημάτων που εκτίθενται.

Το Μουσείο κατασκευάστηκε το 1930, αποτελείται από 4 αίθουσες και δύο στοές. Στον προθάλαμο υπάρχει ένα τμήμα από μωσαϊκό του 4ου αιώνα πΧ με παράσταση δύο Γρυπών που μάχονται με ένα άλογο. Το μωσαϊκό αυτό, είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά μωσαϊκά που έχουν βρεθεί.

Ακόμα εκτίθεται μία σπάνια αρχαϊκή Σφίγγα του 6ου πΧ αιώνα, σε άριστη σχεδόν κατάσταση, δείγμα ώριμης αρχαϊκής τεχνοτροπίας της Κορινθιακής σχολής.

Υπάρχουν ακόμη πολύτιμα εκθέματα κεραμικής της γεωμετρικής, αρχαϊκής και κλασικής εποχής με εξαιρετικά δείγματα της πρωτοκορινθιακής κεραμικής, καθώς και πλούσια συλλογή από ρωμαϊκά ευρήματα, αγάλματα αυτοκρατόρων, χειρουργικά εργαλεία, σκεύη, νομίσματα.

Ύστερα παρατηρούμε ότι ανάμεσα στα μουσεία, στην έκτη θέση βρίσκεται το  Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων, στην Άνδρο.  Ο ελαιόμυλος αποτελεί θαυμάσιο δείγμα μιας μικρής προβιομηχανικής ζωοκίνητης μονάδας εξαγωγής ελαιόλαδου.


Και διερωτόμαστε γιατί να μην υπάρχει αναφορά στους ορεινούς ελαιώνες της Νεμέας ή στους φημισμένους αμπελώνες της; Tο αρχαιολογικό ενδιαφέρον της οινοπαραγωγικής ζώνης εστιάζεται στο στάδιο και στον περικυκλωμένο από αμπέλια ναό του Δία στην Aρχαία Nεμέα, o oποίος είναι ίσως ο πιο φωτογραφημένος ελληνικός αμπελώνας.

Είναι γνωστό άλλωστε πως η περιοχή της Nεμέας διαθέτει πολλά οινοποιεία ο αριθμός των οποίων συνεχώς αυξάνεται.


Κλείνοντας, να επισημάνουμε πως είναι κρίμα να μην γίνονται αναφορές στα παλαιότερα και αρχαιότερα μουσεία του πολιτισμού μας. Γι’ αυτό και σαν δημοσιογραφική ομάδα του LoutrakiBlog.gr κάναμε μια ιστορική αναδρομή και σας γνωρίσαμε τα μουσεία του Κορινθιακού τόπου.
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog