Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αδειες οδήγησης: Τι αλλάζει για τους ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία

- Advertisement -

Σε εφαρμογή θα τεθεί από τον Νοέμβριο ο νέος τρόπος αναθεώρησης των αδειών οδήγησης, κυρίως για ηλικιωμένους άνω των 80 ετών και για άτομα με αναπηρία…..

Αυτές οι κατηγορίες οδηγών που πρέπει να εξετάζονται από τις δευτεροβάθμιες ιατρικές επιτροπές αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθώς, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Πάλλας, η διαδικασία καθυστερεί επί μήνες επειδή δεν προσέρχονται οι γιατροί στις επιτροπές που από το 2013 συστήνουν οι Περιφέρειες, λόγω χαμηλής αμοιβής και μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές τους¨”.

Ο κ. Πάλλας επισημαίνει ότι “σύμφωνα με στοιχεία της επιτροπής της Βουλής για την οδική ασφάλεια, σε όλη την Ελλάδα 12.500 άτομα περιμένουν να αναθεωρήσουν τις άδειες οδήγησης. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το περασμένο καλοκαίρι, 3.500 άνθρωποι στην Κεντρική Μακεδονία, άνω των 80 ετών, περίμεναν να περάσουν από επιτροπή”. “Ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων αναγκάστηκε είτε να οδηγεί χωρίς να έχει δίπλωμα οδήγησης είτε να σταματήσει να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο, παρά το γεγονός ότι είχε ανάγκη να μετακινηθεί” προσθέτει.

Ειδικότερα, στην περίπτωση των ατόμων άνω των 80 ετών, προβλέπεται η εξέτασή τους από δύο ειδικότητες, παθολόγο και οφθαλμίατρο, αλλά το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο στην περίπτωση των ατόμων με αναπηρία που πρέπει να εξετάζονται από πενταμελή επιτροπή. “Υπό αυτές τις συνθήκες, οι γιατροί δεν προσέρχονται στις επιτροπές, γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά στην εξυπηρέτηση των πολιτών”, σχολιάζει ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή κινητοποιήθηκε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας των εντεταλμένων περιφερειακών συμβούλων, Κώστα Πάλλα και Γιάννη Παγώνη και η Πολιτεία υιοθέτησε ρύθμιση που προβλέπει την αλλαγή του τρόπου αναθεώρησης των αδειών οδήγησης για όσους πρέπει να εξεταστούν από δευτεροβάθμιες ιατρικές επιτροπές. “Στο πλαίσιο αυτό πέρασε από τη Βουλή σχετική τροπολογία στις 8 Αυγούστου και πλέον από τις 8 Νοεμβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα που θα επιτρέπει σε όσους επιθυμούν να ανανεώσουν τις άδειές τους, να εξετάζονται από γιατρούς κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων και κρατικών κέντρων υγείας στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας τους, δηλαδή σε απογευματινά ραντεβού, ή από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας”, προσθέτει ο κ. Πάλλας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε δήλωσή του, τονίζει ότι με την αλλαγή που γίνεται, η διαδικασία επισπεύδεται σημαντικά ενώ ο κ. Πάλλας επισημαίνει ότι το νέο σύστημα προάγει την οδική ασφάλεια, καθώς προβλέπει την εξέταση των ατόμων άνω των 80 ετών από γιατρούς τεσσάρων ειδικοτήτων. Σε ό,τι αφορά τέλος, το κόστος, διευκρινίζει ότι “οι ενδιαφερόμενοι δεν θα επιβαρυνθούν περισσότερο οικονομικά σε σχέση με όσα πλήρωναν μέχρι σήμερα”.

- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ενας 80αρης δεν ειναι αρκετό να εξετάζεται μονο απο παθολόγο και οφθαλμίατρο!Δεν χρειαζεται να εισαι ειδικος για να το ξερεις . Στα 80 σίγουρα μπορει να εχουν και καρδιολογικά προβλήματα , ορθοπεδικα η νευρολογικά .Εγω ξερω πόσους που είναι επικινδυνοι .. με βηματοδότες ,παρκινσον .. εχω δει και οδηγο να τον βγαζει η γυναικα του και να κρατιεται με Π !!!!!!!βγαινουν στο δρομο και οποιον παρει ο χαρος

  2. Eνας 80χρονος δεν πρεπει να οδηγει καν ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ και σωστη αντιληψη του χωρου και του χρονου αλλα στη Μπανανια βρισκομαστε και ολα ειναι free

  3. Συμφωνώ. Ένας 80χρονος βιολογικώς δεν μπορεί να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε κάτι που στην πραγμτικότητα είναι δύσκολο και χρειάζεται συνεχώς τεταμμένη προσοχή, την οδήγηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog