Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πως συνδέεται ο Οκτώβρης με το κρασί της Νεμέας;

- Advertisement -

Από που προέρχεται η ονομασία του Οκτωβρίου; Ποιες παροιμίες έχουν βγει για αυτόν το μήνα και πώς συνδέεται ο Οκτώβρης με τους γεωργούς και το Νεμεάτικο κρασί; Όλες οι απαντήσεις εδώ….
Από που προέρχεται το όνομα
Ο Οκτώβριος προέρχεται από τη λατινική λέξη octo, που σημαίνει οχτώ, πήρε ο Οκτώβρης τ’ όνομά του, γιατί πραγματικά στο παλιό-ρωμαϊκό ημερολόγιο, που άρχιζε από το μήνα Μάρτη, κρατούσε την όγδοη θέση. Όταν το 46 π.χ. τα πρωτεία του χρόνου τα πήρε ο Γενάρης, τότε ο Οκτώβρης έγινε ο δέκατος μήνας.

Παροιμίες αφιερωμένες στον Οκτώβρη
«Όποιος σπέρνει τον Οκτώβρη, έχει οκτώ σειρές στ’ αλώνι».
«Αϊ Δημητράκη μου, Μικρό καλοκαιράκι μου».
«Αν δε βρέξει, ας ψιχαλίσει, πάντα κάτι θα δροσίσει».
«Αν δε χορτάσει ο Οκτώβριος τη γη, πούλησε τα βόδια σου και αγόρασε σιτάρι».
«Άσπορος μη μείνεις, άθερος δε μένεις».
«Οκτώβρη και δεν έσπειρες λίγο ψωμί θα πάρεις».
«Οκτώβρης βροχερός, Οκτώβρης καρπερός».
«Τ’ άη – Δημητριού, τι είσαι ‘σύ και τι ΄μαι εγώ λέει το νιο κρασί στο παλιό».
«Τα σταφύλια τρυγημένα και τα σκόρδα φυτεμένα»

Αγροτικές εργασίες του μήνα
Τον Οκτώβρη πραγματοποιούνται οι αγροτικές εργασίες, οι οποίες είναι η σπορά των δημητριακών (κριθάρι, βρόμη, στάρι) και συγκομιδή εσπεριδοειδών. Οι γεωργοί περιμένουν με λαχτάρα τις πρώτες βροχές που θα την ετοιμάσουν για το όργωμα και κατ’ επέκταση να ετοιμάσουν τα νέα κρασιά.


Τα νέα κρασιά το μήνα Οκτώβρη
Οι γιορτές τους είναι ορόσημα στη ζωή των γεωργών και των κτηνοτρόφων. Στου Αι-Δημήτρη ανοίγουν τα βαρέλια και δοκιμάζουν τα νέα κρασιά.  Πρώτη δουλειά είναι να έρθει ο παπάς, ν΄ αγιάσει τα βαρέλια ρίχνοντας μέσα λίγο αγιασμό. Ύστερα ο νοικοκύρης θα τραβήξει απ΄ τον πείρο και θα προσφέρει πρώτα στον παπά, που θα δώσει τις ευχές του. Στα χωριά της Πελοποννήσου συνήθιζαν οι νοικοκυραίοι να πηγαίνουν ένα μπουκάλι κρασί στην εκκλησία, για να λειτουργηθεί. Απ’ αυτό το αγιασμένο έριχναν και λίγο στα βαρέλια τους, να βλογηθεί και το υπόλοιπο.
Πώς συνδέεται λοιπόν ο μήνας με το Νεμεάτικο κρασί; Η απάντηση είναι εύκολη! Ο Οκτώβρης είναι ο κατεξοχήν μήνας παρασκευής των νέων κρασιών και το κρασί της Νεμέας είναι το καλύτερο κρασί στον κόσμο! 
Η δημοσιογραφική ομάδα του LoutrakiBlog.gr σας εύχεται καλό μήνα! 
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog