Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τιμή και δόξα στον πιλότο από την Περαχώρα

- Advertisement -

Ο πρώτος πιλότος που πέρασε τον Ισθμό της Πελοποννήσου, με στρατιωτικό αεροπλάνο, του ελληνικού στρατού, ήταν Περαχωρίτης…

Μετά από σχετική έρευνά μου, διαπίστωσα ότι ο Αργύριος ΒΕΛΙΚΑΝΟΣ του Μιχαήλ και της Αθηνάς, το γένος Θώδη, από την Περαχώρα (το σπίτι της μητέρας του  είναι απέναντι από τον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου-παρατσούκλι ”Ταστόδης”), που είχε γεννηθεί το έτος 1933, πέρασε τον Ισθμό, με κατακόρυφη πτήση, σε άσκηση του ΝΑΤΟ, το έτος 1952.

Τον Σεπτέμβριο του 1951 είχε εισέλθει στη Σχολή Αεροπορίας (τμήμα εφέδρων χειριστών) και είχε αποφοιτήσει, τον Οκτώβριο του 1952, με το βαθμό του εφέδρου ανθυποσμηναγού.

Όμως, μετά από αυτό το κατόρθωμα, πολύ σπουδαίο για την εποχή εκείνη, δεν επέστρεψε ποτέ σπίτι του. Οι γονείς του και οι συγγενείς του δεν τον ξαναείδαν ποτέ και όλες οι προσπάθειες να τον εντοπίσουν, μέχρι το έτος 1955, απέβησαν άκαρπες. Ακόμη και στην Πάρνηθα έγιναν έρευνες για συντρίμμια αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αναφέρω το έτος 1955 γιατί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο Χαράλαμπος Θ. Πέτρου παρουσιάστηκε, εκείνη τη χρονιά, στην αεροπορία, όπως είχε συμφωνηθεί με τον Αργύρη ΒΕΛΙΚΑΝΟ και το ίδιο έτος ο Αργύρης εξαφανίστηκε-σκοτώθηκε.

Η μητέρα του, Αθηνά, μέχρι τον θάνατό της, τον περίμενε, έχοντας σιδερωμένη τη στολή του και περασμένη σε κρεμάστρα για να την φορέσει εκ νέου. Ποτέ δεν πίστεψε ότι ο γιος της χάθηκε σε ατύχημα. Εικασίες πολλές για την τύχη του, με επικρατέστερη εκείνη της απαγωγής του και της μεταφοράς του στη Ρωσία, επειδή ο πατέρας του καταγόταν από εκεί. Ποτέ και κανένας, μέχρι τώρα, δεν έχει μάθει την αλήθεια.

Πάντως και σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή σκοτώθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1954 κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως δοκιμής αεροσκάφους F-84G της 112 Πτέρυγας Μάχης, λόγω προσκρούσεως και συντριβής του αεροσκάφους στο όρος Πάρνηθα Αττικής.

Ερευνα και Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Θανάσης Κ. Πρωτοπαππάς

Πηγές:
Πολυξένη Θ. Πέτρου
Σοφία Γέρου (Σημειωτέον ότι η νονά της Σοφίας Γέρου είναι η Αθηνά Θώδη, μητέρα του πιλότου και η μητέρα της Σοφίας Γέρου ήταν αδελφή της Πολυξένης Πέτρου).
polemikiaeroporiahaf.blogspot.gr

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog