Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Όλοι χρωστούν σε όλους! Πόσο είναι το παγκόσμιο χρέος

- Advertisement -

Παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο της οικονομικής κρίσης και θεωρείται ως το «μαύρο πρόβατο», η κατάσταση όλης της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται σε άκρως οριακό σημείο…

Η παρουσίαση των στοιχείων της μελέτης της Τράπεζας της Αμερικής (BofA) είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά.

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε  τόσο ακραίο σημείο που οι οικονομολόγοι απορούν πώς ήδη ο πλανήτης δεν έχει βυθιστεί σε έναν νέο κύκλο ύφεσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων η παγκόσμια οικονομία θα έχει οδηγηθεί και πάλι σε κρίση το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο του 2019, ενώ κάποιοι μειώνουν αυτό το χρονικό όριο στον Οκτώβριο του 2017.

Την ίδια ώρα τις εκτιμήσεις της BofA ενισχύουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα του ΔΝΤ, σύμφωνα με τα οποία το παγκόσμιο χρέος έχει φτάσει στο 225% του παγκοσμίου ΑΕΠ και έχει φτάσει τα 152 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Το πιο εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι το χρέος αυτό αφορά τα χρέη του μη χρηματοπιστωτικού τομέα,  που περιλαμβάνει τις γενικές κυβερνήσεις, τα νοικοκυριά και τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες. Σχεδόν τα δύο τρίτα αυτού του ποσού, που ανέρχονται περίπου στα 100 τρισ. δολάρια, είναι οι υποχρεώσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες όπως έχει τεκμηριωθεί σε εκτεταμένη βιβλιογραφία ενέχουν μεγάλους κινδύνους όταν φτάσουν σε υπερβολικά επίπεδα.

Όπως σημειώνεται, υπάρχει σημαντική ανομοιογένεια, καθώς δεν βρίσκονται όλες οι χώρες στην ίδια φάση του κύκλου χρέους ούτε αντιμετωπίζουν όλες τους ίδιους κινδύνους. Παρ’ όλα αυτά το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι το παγκόσμιο χρέος, που συνέχισε να αυξάνεται μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και σήμερα βρίσκεται σε υψηλά όλων των εποχών, θα μπορούσε να προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου διαδικασία ιδιωτικής απομόχλευσης η οποία θα μπορούσε να ανατρέψει την εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ιδιωτικό χρέος είναι υψηλό στις ανεπτυγμένες οικονομίες και σε μερικές συστημικά σημαντικές αναδυόμενες αγορές, αλλά οι τάσεις διαφέρουν σημαντικά από το 2008:

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες, το επίκεντρο της κρίσης, έχουν κάνει απομόχλευση άνισα και σε πολλές περιπτώσεις το ιδιωτικό χρέος συνέχισε να αυξάνεται. Τα επίπεδα του δημοσίου χρέους έχουν επίσης αυξηθεί σε αυτές τις χώρες, εν μέρει ως αποτέλεσμα της ανάληψης των υποχρεώσεων του ιδιωτικού τομέα μέσω τραπεζικών διασώσεων.

Σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, τα επίπεδα του ιδιωτικού και του δημόσιου χρέους έχουν επίσης αυξηθεί, χάρη στη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα και την ευρύτερη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, καθώς και τη βελτιωμένη πρόσβαση στις αγορές, αλλά η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ σε γενικές γραμμές παραμένει χαμηλή.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog