Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δείτε το αυτομαστίγωμα των σιιτών στον Πειραιά

- Advertisement -

Σιίτες γιόρτασαν με αίμα την ιερή για εκείνους ημέρα, κατά την οποία κορυφώνεται το πένθος για το μαρτύριο του ιμάμη Χουσεΐν – Διαρκεί 10 ημέρες και στο αποκορύφωμά της ορισμένοι πιστοί βγάζουν τις μπλούζες τους και αυτομαστιγώνονται…

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι σιίτες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν σε διάφορες πόλεις και τίμησαν με τον αυτοτραυματισμό και το αίμα τους την Ασούρα.  Το σκληρό αυτομαστίγωμα με τις αιχμηρές λεπίδες γίνεται κατά τη διάρκεια του Muharram, του πρώτου μήνα του ισλαμικού ημερολογίου.

Η Ασούρα, αποκαλείται «Θρήνος του Μουχαράμ». Είναι η επέτειος του θανάτου του Χουσεΐν Ιμπν Αλί, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, από το χαλίφη Γιαζίντ, στη μάχη της Καρμπάλα. το 680 μ.Χ., Ο Χουσεΐν αποκεφαλίστηκε και το πτώμα του ακρωτηριάστηκε, με αποτέλεσμα πολλοί σιίτες να τιμούν την επέτειο με αυτομαστίγωση, μέχρι του σημείου να αιμορραγούν.

Η Ασούρα, επέτειος του θανάτου του ιμάμη Χουσεΐν, είναι η σημαντικότερη γιορτή των σιιτών μουσουλμάνων, η οποία και γιορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπου υπάρχουν σιίτες, ο ιμάμης Χουσεΐν τιμάται ως μάρτυρας κάθε χρόνο, τη 10η μέρα του μήνα Μουχαράμ, του πρώτου, δηλαδή, μήνα του ισλαμικού ημερολογίου.

Στην Ελλάδα γιορτάζεται από το 1978 και φέτος συνεχίστηκε η παράδοση με τις εορταστικές εκδηλώσεις των σιιτών μουσουλμάνων στον Πειραιά. Στη χώρα μας ζουν τουλάχιστον 5 με 6 χιλιάδες σιίτες μουσουλμάνοι, που είναι καταγεγραμμένοι σε διάφορους σιιτικούς συλλόγους στην Αθήνα και την επαρχία (Κρήτη, Λαύριο, Θήβα και Πάτρα).

Για εννέα νύχτες οι πιστοί συγκεντρώνονται στους κατά τόπους χώρους λατρείας, όπου και ακούν τις αφηγήσεις για τον μάρτυρα Χουσεΐν και προσεύχονται (την παραμονή η προσευχή διαρκεί ολόκληρη τη νύχτα). Τη 10ημέρα, βγαίνουν στο δρόμο, όπου και αναπαριστούν το μαρτύριο του Χουσεΐν. Εκεί, ψέλνουν και ξεκινούν αρχικά να χτυπούν στο στήθος τους μία μία τις παλάμες τους ρυθμικά. Στη συνέχεια, μερικές δεκάδες από αυτούς, βγάζουν γρήγορα τις μπλούζες τους και ξεκινούν να χτυπούν τις πλάτες τους με μαστίγια, που έχουν στις άκρες τους λάμες.

- Advertisement -

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ωραία ήθη και έθιμα .Ολο και πιο πίσω .Μαζεύουμε όλους αυτούς εδώ με πολύ χαμηλότερο μορφωτικό και πολιτισμικό επίπεδο .Καλή οπισθοδρόμηση να χουμε.Αντε και σύντομα στις σπηλιές …. Αχ Ελλάδα μου χιλιοπροδωμένη …….

  2. Εσείς οι "θρήσκοι"μιλατε;
    Ο Χριστός δεν είπε "αγαπά τον πλησιον σου,"αλλά ίσως δεν είσαστε δίπλα του κ δεν τον ακουσατε…
    Ρε τι πλάκα έχετε
    Χριστιανοί όπου σας βολεύει έτοιμοι να κλωτσισετε όσους δεν συμπαθητε,ακολουθητε "πιστα"τα λόγια του

  3. 11:03 π.μ. μην μας πεις οτι το εχεις διαβασει αυτο στην Κ.Δ. ιδιοις ομμασι. Απλως ακους να λεγεται συχνα απο πολλους και το αντεγραψες. Συνεπως δεν εισαι σε θεση να μας νουθετησεις εδω βασει του τι ειπε και τι δεν ειπε ο Ιησους. Απλως, αυτο ξερεις, αυτο μας τσαμπουνας! Αφου σου αρεσουν τοσο τα ηθη και εθιμα τους, γιατι δεν πας κι εσυ του χρονου να αυτομαστιγωθεις μαζι τους? Αλλο εκτελουν τα εθιμα τους δημοσια στον δρομο και αλλο μεσα στους τοπους λατρειας τους ή κατ'ιδιαν. Δεν ειναι μονο τι λεει ο Ιησους, αλλα και τι λεει ο νομος.

  4. Ελατε τωρα, μην γκρινιαζετε! Οι παρελασεις ειναι απομειναρια φασιστικων κυβερνησεων ειπαμε…
    Αυτο το εθιμο με τις λαμες και τα ζουμια να τρεχουν ειναι πολυ ομορφο!Ειμαστε τυχεροι που μπορουμε να το απολαυσουμε! Ειναι και ενα αλλο χαριτωμενο που κρατανε τις μαχαιρες και χαραζουν τα κεφαλια τους!
    Κριμα που δεν μπορουν να παραστουν γυναικες να το απολαυσουν!
    Αληθεια πως απαγορεψαν εκει στον Πειραια την διελευση Ελληνιδων??Υπηρχε αστυνομια που απαγορευε τις ελληνιδες να περπατησουν στον συγκεκριμμενο δρομο που εξελισσοταν αυτο το 'εθιμο'!
    Υπατια

  5. Ελενη, πρεπει να καταλαβουν οι ισλαμολαγνοι 'ελληνες' που γουσταρουν να βλεπουν λεπιδια και παιδακια με μαντιλες..πως δεν ανεχομαστε να υπαρχει σπιθαμη γης στην ελλαδα, που να απαγορευεται να κυκλοφορουν ελληνιδες!!! Φτανει που δεν μπορουμε να κυκλοφορησουμε στο κεντρο της Αθηνας και σε καποιες περιοχες του Πειραια μονες μας.. Ποιος το αποφασισε αυτο για μενα και για σενα?
    Υπατια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog