Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Βερναρδάκης: Η ανοιχτή και συμμετοχική διακυβέρνηση στην πράξη!

- Advertisement -

του Γιάννη Λεοντάρη

Μια πρωτοβουλία για την περαιτέρω προώθηση και εμπέδωση των πολιτικών για την Ανοικτή Διακυβέρνηση μέσω μιας συνεργατικής διαδικασίας ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Orange Grove…

Στην εκδήλωση μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος έκανε λόγο για μια σειρά πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της προώθησης της Ανοιχτής Διακυβέρνησης και της διαφάνειας στη Δημόσια διοίκηση.

Ειδικότερα, ανέφερε την προώθηση του εθνικού μητρώου στελεχών Δημόσιας διοίκησης, το νόμο για την αξιολόγηση των δομών της Δημόσιας διοίκησης, το νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και την υποχρεωτικότητα της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ακόμα ότι τα μέτρα πρέπει να είναι ρεαλιστικά διότι σε διαφορετική περίπτωση δε θα εφαρμοστούν ποτέ στην πράξη, και έκανε λόγο για δημιουργία μιας «χάρτας δικαιωμάτων του πολίτη» από κάθε Δημόσια υπηρεσία. Σημείωσε ακόμα ότι το υπουργείο χρειάζεται τις εμπειρίες, τις προτάσεις και τα σχόλια όλων, στη σχετική διαβούλευση που βρίσκεται εδώ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα από τα τέσσερα εργαστήρια υπήρχαν στο χώρο της εκδήλωσης και να συζητήσουν το αντικείμενο της ερώτησης που επέλεξαν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, παρακολουθεί τις εργασίες στα εργαστήρια διαβούλευσης.

Τα 4 αυτά εργαστήρια είχαν τις εξής θεματολογίες:

– Σε ποιες πληροφορίες/δεδομένα της Διοίκησης θα θέλατε να έχετε πρόσβαση και πώς θα τα χρησιμοποιούσατε;

– Σε ποιες διαδικασίες λήψης αποφάσεων και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης θα θέλατε να έχετε συμμετάσχει ή να συμμετέχετε και με ποιο τρόπο;

– Ποια εργαλεία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να διευκολύνουν την ενημέρωσή σας και την άσκηση ελέγχου ως προς τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών;

– Ποιες τεχνολογικές εφαρμογές (applications) θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για τη διαφάνεια και τον έλεγχο της δράσης της δημόσιας διοίκησης;Το σύνολο των συγκεντρωμένων προτάσεων υποβλήθηκαν στον αναπληρωτή υπουργό για αξιοποίηση κατά την εκπόνηση του νέου νομοσχεδίου, ενώ παράλληλα θα δημοσιευτούν στον δικτυακό τόπο της σχετικής ηλεκτρονικής δημόσιας διαβούλευσης, η οποία είναι ανοικτή για σχόλια έως τις 18 Οκτωβρίου.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ένας εκπρόσωπος από κάθε εργαστήριο παρουσίασε σε όλους τους συμμετέχοντες τις τρεις σημαντικότερες προτάσεις που προέκυψαν στο εργαστήριο που συμμετείχε.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, η Ελλάδα ήδη συμμετέχει σε σειρά πρωτοβουλιών για την πραγμάτωση των αρχών της Ανοικτής Διακυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συμμετοχή ήδη από το 2012 στο Open Government Partnership (OGP), ) στο οποίο συμμετέχουν έως τώρα 70 χώρες και αποσκοπεί στην υλοποίηση συγκεκριμένων κυβερνητικών δράσεων.

Τον Ιούλιο του 2016, η χώρα υπέβαλε στη διεθνή πρωτοβουλία το τρίτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση για την περίοδο 2016 – 2018. Το νέο σχέδιο δράσης, αποτέλεσμα ευρύτατης συνεργασίας και διαβούλευσης τόσο με την Κοινωνία των Πολιτών όσο και με τους φορείς της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, περιλαμβάνει ένα πλέγμα δεσμεύσεων, σε πυλώνες που συνιστούν θεμέλιο για μια διαφανή και ανοικτή διοίκηση, η οποία να είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη.

Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης πρόκειται, μέχρι το τέλος του 2016 να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τα θέματα της Ανοικτής και Συμμετοχικής Διακυβέρνησης, με βάση το οποίο θα υλοποιηθεί μια συνολική στρατηγική και ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί η διασύνδεση ανάμεσα σε υφιστάμενα εργαλεία και δυνατότητες με νέα που θα δημιουργηθούν ώστε να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, η διαφάνεια και η λογοδοσία του κράτους καθώς και η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και εφαρμογής αυτών.

http://www.emea.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog