Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Είναι αυτοί οι βουλευτές που μας αξίζουν;

- Advertisement -

Ο καθημερινός λόγος πολλών κοινοβουλευτικών είναι πλήρης ανοησίας, ημιμάθειας και κουτοπονηριάς. Εχουμε, τελικά, την κοινοβουλευτική σύνθεση που μας αξίζει; Μήπως αδικεί την εικόνα της κοινωνίας;…

Γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης

«Και εσείς τι κάνατε για να εμποδίσετε τη διαφυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό;» Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Παπαδόπουλος νομίζει ότι έχει κάνει την ερώτηση των εκατό δισεκατομμυρίων προς τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος βρέθηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που διερευνά τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Προσπάθησε να απαντήσει απλά και κατανοητά. «Σε καθεστώς ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, οι άνθρωποι μεταχειρίζονται τα χρήματα τους όπως θέλουν». Το αυτονόητο. Πριν από τα capital controls, ακόμα και με web banking, έστελνες κάθε μέρα δεκαχίλιαρα στο εξωτερικό.

Ο βουλευτής επέμεινε. «Δεν μπορεί, κάτι θα μπορούσατε να κάνετε. Ισως μία δήλωση για να πείτε στον κόσμο να μη βγάλει τα λεφτά του από τις τράπεζες».  Βέβαια, αν ο κεντρικός τραπεζίτης έκανε δήλωση αυτού του ύφους, τα λεφτά θα έβγαζαν πόδια και διαβατήριο για να φύγουν μόνα τους.

Ο βουλευτής συνέχιζε: «Δεν μπορεί, κάποιο εργαλείο θα είχατε».  Ο Στουρνάρας του είπε ευθέως ότι οι αποταμιευτές είχαν ανησυχήσει λόγω της αστάθειας που προκαλούσε η διαπραγμάτευση του Γιάνη. «Δηλαδή οι δηλώσεις Αδωνι Γεωργιάδη και Ντόρας Μπακογιάννη δεν σκόρπισαν πανικό;» ξαναρώτησε ο βουλευτής. Μετά ο Στουρνάρας του θύμισε ότι μόνο το βράδυ που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα έφυγαν από τα ΑΤΜ 900 εκατ. ευρώ.

Πήρε τον λόγο ο Βορίδης. Ρώτησε πώς φτάσαμε στα capital controls. Και ο Φάμελος, πρόεδρος της Επιτροπής, υπενθύμισε ότι θέμα τους είναι τα δάνεια κομμάτων και μέσων ενημέρωσης. Σωστό. Αλλωστε, κατά την κυρίαρχη εκδοχή, φτάσαμε στα capital controls επειδή η διαπλοκή καταλήστευσε τη χώρα… κλπ.

Οποιος είχε την υπομονή να παρακολουθήσει την κατάθεση Στουρνάρα πρέπει να έχει και καρούμπαλα στο κεφάλι. Διότι ο τοίχος ήταν μία ενστικτώδης καταφυγή μετά από την υποβολή αρκετών ερωτήσεων. Μιλάμε για βλακείες, για ηλιθιότητες, για ερωτήσεις που καταδεικνύουν την πλήρη άγνοια πολλών εκ των μελών της Επιτροπής. Τότε τι έκαναν εκεί; Εξέθεταν την άγνοια τους και έναν λόγο για να ελπίζεις λιγότερο στη σωτηρία αυτής της χώρας.

Ενας άλλος βουλευτής, ο Δημήτρης Καμμένος των ΑΝΕΛ, βγήκε και κατήγγειλε τα Lidl για αλλοίωση της ελληνικής σημαίας με αφαίρεση του σταυρού από τη συσκευασία των προϊόντων τους. «Ο περήφανος Ελληνικός Σταυρός που επέλεξαν να αφαιρέσουν συμβολίζει την αφοσίωση των Ελλήνων στην Ορθοδοξία καθώς και τη συμβολή της Εκκλησίας στο σχηματισμό του Ελληνικού Κράτους.» Βέβαια επρόκειτο για hoax, για τρολιά που λέμε εις την καθομιλουμένη, για πλάκα τέλος πάντων. Ομως ο τύπος έβγαλε ανακοίνωση την οποία και επιδεικνύει υπερηφάνως. Διότι είναι και λεβέντης και πατριώτης.

Υπάρχουν δεκάδες περιστατικά κοινοβουλευτικής ανοησίας. Και μιλάμε πάντα για το συνταγματικό τόξο, ναι; Τους βλέπεις στα πάνελ, τους ακούς στο ραδιόφωνο ή τους χαζεύεις από το βήμα της Βουλής. Συνειδητά ψεύδη ανακατεύονται με ασύλληπτες ανοησίες που γεννιούνται από την άγνοια, την ημιμάθεια ή την πλημμελή ανάγνωση της κομματικής γραμμής. Ξέρω ότι είναι προσβλητικό προς τον κοινοβουλευτισμό αλλά, τελικά, εκεί μέσα υπάρχουν άνθρωποι με σαφή προβλήματα αντίληψης και διαχείρισης της πραγματικότητας. Και ναι, φταίει πρωτίστως η αμορφωσιά τους που πλέον προβάλλεται ως απαραίτητο τίμημα για κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες. Είναι, ασφαλώς, αντιπροσωπευτικοί της κοινωνίας μας, ένας καθρέφτης μας. Ομως νομίζω ότι η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των τελευταίων χρόνων αδικεί την πραγματική εικόνα της κοινωνίας. Όχι, δεν μπορεί να είμαστε τόσο λίγοι, καχεκτικά καταρτισμένοι με συμπεριφορά κουτοπόνηρου φουκαρά που ελέγχει τον λογαριασμό κάθε πρώτη του μήνα. Διότι αν είναι αυτοί μας αντιπροσωπεύουν, τότε ίσως δεν μας πρέπει σωτηρία.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog