Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αφιέρωμα – Αλέξης Τσίπρας: Από την ΚΝΕ, τις καταλήψεις και τη Γένοβα στον ‘νέο ΣΥΡΙΖΑ’

- Advertisement -

“Μπαίνουμε στο παιχνίδι”. Το σλόγκαν του Αλέξη Τσίπρα εν έτει 2006, ήταν λίγο πολύ προφητικό για την μετέπειτα πολιτική του σταδιοδρομία…

Δέκα μόλις χρόνια πριν, ο νυν πρωθυπουργός ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων του Συνασπισμού στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2006, ως επικεφαλής του συνδυασμού “Ανοιχτή Πόλη”.

Έλαβε 28.964 ψήφους (ποσοστό 10,5%) καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, πίσω από το Νικήτα Κακλαμάνη και τον Κώστα Σκανδαλίδη και μπροστά από το Σπύρο Χαλβατζή του ΚΚΕ. Είχε προηγηθεί το “χρίσμα” του πρώην συντρόφου του, του τότε προέδρου του ΣΥΝ, Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος είχε προτείνει στην ΠΓ του κόμματος τον Τσίπρα ως υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων.

Η πρόταση Αλαβάνου συνάντησε αντιδράσεις από στελέχη του ΣΥΝ που τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, για την οποία είχε εκφραστεί θετικά στο παρελθόν και ο Αλαβάνος. Η ΠΓ αποφάσισε κατά πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας Τσίπρα, ενώ η νομαρχιακή επιτροπή Α΄ Αθηνών τάχθηκε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας Παπαγιαννάκη. Μετά από πρόταση Αλαβάνου, η ΚΠΕ απέρριψε με πλειοψηφία δύο τρίτων την απόφαση της νομαρχιακής επιτροπής.

Σαν σήμερα λοιπόν, στις 15 Οκτωβρίου του 2006 είχαμε την πρώτη εκλογική εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα που έγινε με το ηχηρό 10,5%, ποσοστό που προοιόνιζε την αλλαγή των συσχετισμών υπέρ του μεταγενέστερου ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν το άφθαρτο νέο πρόσωπο της αριστεράς, ο τριαντάρης που θα έφερνε την αλλαγή σύμφωνα με τα στελέχη του κόμματος. Σε ηλικία 33 ετών, ο Α. Τσίπρας έγινε ο νεότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ιστορία της Ελλάδας μετά το 5ο Συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) που έλαβε χώρα στις 10 Φεβρουαρίου του 2008.

Παρακάτω θα προχωρήσουμε σε μια φωτογραφική απεικόνιση της πορείας του πρωθυπουργού. Από τη δεκαετία του 1990, τότε που εμφανιζόταν ως επικεφαλής των μαθητικών καταλήψεων, μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου και φυσικά το 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν ήδη και σηματοδοτούν τη μετεξέλιξη του κυβερνώντος κόμματος.

-Ο Αλέξης Τσίπρας οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 1988. Στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1990 και του 1991 ενάντια στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που είχε προτείνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όταν είχαν καταληφθεί περισσότερα από 9 στα 10 σχολεία, ήταν εκπρόσωπος του σχολείου του στο συντονιστικό των μαθητών και συμμετείχε στην ομάδα που συνομιλούσε με την κυβέρνηση. Η ιδιότητά του ως πρόεδρου του 15μελούς συμβουλίου στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων, έγινε πολλές φορές αντικείμενο σκληρής κριτικής και ειρωνείας από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Αποχώρησε από την ΚΝΕ το 1991, με την αποχώρηση του ΚΚΕ από το Συνασπισμό και τη διάσπασή του.

-Ως φοιτητής εντάχθηκε στην ίδρυση της παράταξης “Εγκέλαδος” που συμμετείχε στην ομοσπονδία των “Εναλλακτικών Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων”, πρόγονο του κατοπινού ΔΑΡΑΣ και της ΑΡΕΝ. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου φοιτητών πολιτικών μηχανικών ΕΜΠ από το 1993 ως το 1998 και εκπρόσωπος των φοιτητών στη σύγκλητο του ΕΜΠ το 1994-6, ενώ την περίοδο 1995-7 εκλέχτηκε στο κεντρικό συμβούλιο της ΕΦΕΕ.

-Ήταν Γραμματέας Σπουδάζουσας Αθήνας της Νεολαίας του Συνασπισμού (τότε Ένωσης Αριστερών Νέων). Το 1999 εξελέγη γραμματέας της οργάνωσης και διατήρησε τη θέση αυτή έως το τρίτο συνέδριό της, το Μάρτιο του 2003.

Από τη θέση αυτή συμμετείχε στις προσπάθειες για την ίδρυση του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και έλαβε μέρος στις διεθνείς διαδηλώσεις του κινήματος “ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση”. Το 2001 ταξίδεψε στην Ιταλία για να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις εναντίον της συνόδου κορυφής των G8 στη Γένοβα. Ήταν ένα από τα 135 στελέχη του Συνασπισμού που θεωρήθηκαν ύποπτα για πρόκληση επεισοδίων και στα οποία απαγορεύτηκε η αποβίβαση στο λιμάνι της Ανκόνας, με αποτέλεσμα να οργανώσουν επιτόπια ολοήμερη διαμαρτυρία εμποδίζοντας την αναχώρηση του καραβιού έως ότου παρενέβη η αστυνομία.

“Κατέβηκε” τελικά ως υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του 2004.

-Τον Οκτώβριο του 2005 ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος πρότεινε στην ΠΓ του κόμματος τον Α. Τσίπρα ως υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων.

-Το Δεκέμβριο του 2008, μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε πολιτικές ευθύνες στον τότε πρωθυπουργό της χώρας, Κώστα Καραμανλή και απέρριψε την κριτική της ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων”.

Ζήτησε αφοπλισμό της αστυνομίας, κατάργηση των ΜΑΤ, αλλαγή της κρατικής πολιτικής απέναντι στη νεολαία και μείωση του ορίου ηλικίας για δικαίωμα ψήφου στα 16 χρόνια. Ως πρωθυπουργός κατέβασε το ηλικιακό όριο δικαιώματος ψήφου αλλά διατήρησε τα ΜΑΤ. Πρόσφατα αποφασίστηκε η μη χρήση χημικών στις πορείες. Μένει να δούμε αν το μέτρο θα εφαρμοστεί.

-Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ο Α. Τσίπρας εκλέχτηκε βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Α΄ Αθηνών με 16.383 σταυρούς. Μετά από πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, εκλέχτηκε ομόφωνα πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η χρονιά που αποχώρησε από το κόμμα ο Φώτης Κουβέλης.

-Ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τον τότε “αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ” στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 στο 16,78%, από 4,6% που είχε αποσπάσει στις εκλογές του 2009, επιτυγχάνοντας ένα ιστορικό ρεκόρ στα μεταπολιτευτικά εκλογικά χρονικά της Ελλάδας για κόμμα της Αριστεράς. Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ (26,89% – 71 έδρες) κατετάγη δεύτερο κόμμα με λιγότερο από τρεις μονάδες διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία (29,66% – 129 έδρες).

-Ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε το ιδρυτικό του συνέδριο, ως ενιαίο πολιτικό κόμμα, στις 13 και 14 Ιουλίου 2013. Στην ψηφοφορία της 14ης Ιουλίου 2013, ο Α. Τσίπρας επικράτησε καταλαμβάνοντας ποσοστό της τάξης του 74%.

-Μάιος 2014: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να καταλάβει την πρώτη θέση στις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα (με 26,57% έναντι 22,73% της ΝΔ), κατέκτησε τις περιφέρειες Αττικής και των Ιονίων Νήσων, ενώ ο υποστηριζόμενος υποψήφιος δήμαρχος του κόμματος για τον Δήμο της Αθήνας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, όπου τελικά ηττήθηκε από τον Γεώργιο Καμίνη. Το Σεπτέμβριο του 2014 ο νυν πρωθυπουργός παρουσίασε σε ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

-Στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 36,34% και 149 έδρες. Το πρωί της επομένης ο Α. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πάνο Καμμένο, πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που είχαν 13 έδρες στο Κοινοβούλιο, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεση συνεργασίας για το σχηματισμό κυβέρνησης. Μαζί θα κέρδιζαν ακόμη ένα δημοψήφισμα και τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015.

-Στις 28 Ιουνίου του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε το δημοψήφισμα για τη διαπραγμάτευση παίρνοντας σαφή θέση υπέρ του ΟΧΙ.

Στις 3 Ιουλίου έδωσε πανηγυρική ομιλία στο Σύνταγμα μπροστά από χιλιάδες κόσμου μετά την επικράτηση του ΟΧΙ. Οι πολύωρες διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών και η ασφυκτική πίεση των εταίρων, μας έφεραν όμως το τρίτο μνημόνιο.

13 Ιουλίου 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει δηλώσεις αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Το Grexit αποτελεί παρελθόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο κόμμα:

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog