Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κλίμα σύγκρουσης στο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ! Διαρροές από τους “53” ότι ψάχνουν υποψήφιο πρόεδρο κόντρα στον Αλέξη Τσίπρα

- Advertisement -

Αίσθηση έχει προκαλέσει η κίνηση των “53” να συνεδριάσουν, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να κατεβάσουν υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στον Αλέξη Τσίπρα…

Η δεύτερη ημέρα των εργασιών του 2ου συνεδρίου του κόμματος, ολοκληρώθηκε στο Τάε Κβον Ντο, ωστόσο είναι σε εξέλιξη διεργασίες των “53” σε χώρο του συνεδρίου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της κίνησης έθεσαν θέμα να υπάρξει αντίπαλη υποψηφιότητα για λόγους διεύρυνσης και διατήρησης των δυνάμεων του αριστερού χώρου.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι αυτές οι διεργασίες γίνονται στο πλαίσιο της διαπραγματεύσεις για τις θέσεις στην Κεντρική Επιτροπή. Οι “53”, δηλαδή, απειλούν τους προεδρικούς για να γίνει το σχετικό… παζάρι για τη νέα σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής.
Πρόκειται, λοιπόν, για μια κίνηση που έχει περισσότερο τον χαρακτήρα διαπραγματευτικού “χαρτιού”, και όχι για μια κίνηση αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε, χθες, από το βήμα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το στίγμα για ένα ενωμένο κυβερνητικό κόμμα, απαλλαγμένο από τις… πληγές του καλοκαιριού του 2015. Πολλές φορές αναφέρθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν μετά τη συμφωνία με τους εταίρους, όμως ποτέ δεν τους κατονόμασε. Αρκέστηκε στον χαρακτηρισμό “πρώην σύντροφοι” και μάλιστα πολλές φορές.

Παρόλα αυτά, η σημερινή ημέρα έφερε στην επιφάνεια την… δυσαρέσκεια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική πολιτική, με πρώτο τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος τόνισε -μεταξύ άλλων- πως “αυτό που μας δεσμεύει για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι όσα είπαμε τον Σεπτέμβριο (σ.σ. του 2015) στον λαό. Δεν ήταν η παραχώρηση του 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ σε αυτά που μας έδωσε εντολή να κάνουμε ο ελληνικός λαός”.

Δεν έμεινε όμως μονάχα εκεί. Είπε ακόμη πως “κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό το πρόγραμμα βγαίνει”, αποδεικνύοντας πως η προσπάθεια του πρωθυπουργού για συσπείρωση όλου του… φάσματος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. (Διαβάστε εδώ όλα όσα είπε ο Πάνος Σκουρλέτης).

“Αντιρρήσεις” όμως εξέφρασαν και εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας Μελών 53+». Την αρχή έκανε η Κατερίνα Κνήτου, η οποία μιλώντας για τις σχέσεις κόμματος-κυβέρνησης είπε ότι υπήρξαν κρίσιμες αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην των μελών του κόμματος.

Η κα Κνήτου τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τα κινήματα και τον επανασχεδιασμό της στρατηγικής του, προκειμένου να αποκτήσει την ιδεολογική ηγεμονία, ενώ τόνισε ότι παραμένει ο στρατηγικός στόχος για «σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία».

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ήλθε όχι ως διαχειριστής της απελπισίας, αλλά για να αλλάξει την κοινωνία», ενώ πρόσθεσε ότι «ξεκινώντας από την υποχώρηση (του Ιουλίου 2015) και την υποχρεωτική συμφωνία, αν και όλο αυτό ερμηνεύθηκε σωστά ως προϊόν εκβιασμού, εντούτοις στην πορεία η εξήγηση αποδυναμώθηκε και τώρα φαίνεται ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις αποτελούν το δικό μας πρόγραμμα.

Αυτή η τακτική μπορεί να δημιουργήσει την στρεβλή αντίληψη ότι όλοι ίδιοι είναι» είπε η κ. Κνήτου, προσθέτοντας ότι «η συμφωνία με το πιστόλι στον κρόταφο, μπορεί να είναι ηπιότερη από εκείνη της ΝΔ, αλλά απέχει έτη φωτός από ένα ταξικό κοινωνικό πρόγραμμα» και αναφέροντας στην συνέχεια ότι «πρέπει να αποφευχθεί η αντίληψη ότι η ήττα και ο συμβιβασμός είναι στρατηγική μας επιλογή και να αποσαφηνιστεί ότι το μνημόνιο δεν είναι δικό μας, (αποσαφήνιση) και για την σχέση μας με τα κινήματα και την κοινωνία στην πορεία απεγκλωβισμού από το μνημόνιο».

Έκανε λόγο για απαίτηση των ευρωπαϊκών ελίτ, υιοθέτησης του μνημονίου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι η άρνησή μας είναι διαχωριστική γραμμή με το φιλελεύθερο μπλοκ στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog