Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο μύθος γύρω από τον εγκέφαλο του Αϊνστάιν -Τι ποσοστό του μυαλού μας χρησιμοποιούμε;

- Advertisement -

Ένα από τα πιο άγνωστα αντικείμενα μελέτης των επιστημόνων, είναι η λειτουργία του ανθρώπινου εγκέφαλου. Παρότι γνωρίζουμε σχεδόν τα πάντα γύρω από την λειτουργία του οργανισμού μας, αυτό το δυσανάλογα βαρύ όργανο, το πιο σημαντικό μέσα στο ανθρώπινο σώμα, παραμένει ανεξερεύνητο…..

Ο εγκέφαλος μας έχει την ικανότητα να εκτελεί παράλληλα δεκάδες λειτουργίες, να συνθέτει μουσική, να λύνει ακατανόητες εξισώσεις και παρόλα αυτά, δεν μπορεί να καταλάβει… με ποιον τρόπο τα καταφέρνει! Ολο αυτό το μυστήριο έχει δημιουργήσει μια σειρά από παρανοήσεις, εκ των οποίων κάποιες έχουν μετατραπεί σε κανονικούς μύθους. Η γνωστότερη όλων, το γεγονός ότι ο άνθρωπος μπορεί να χρησιμοποιεί μόλις το 10% του εγκεφάλου του!

«Αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και το υπόλοιπο 90% τότε θα μπορούσαμε να καταλάβουμε τα πάντα. Να υπολογίζουμε ακόμα και το χιλιοστό δεκαδικό του π». Αυτές οι υποθέσεις θα ήταν σωστές, αν ίσχυε και η αρχική. Όμως ο μύθος του 10% είναι… 100% λάθος.

Σύμφωνα με τον γνωστό νευρολόγο Barry Gordon από το Johns Hopkins School of Medicine της Βαλτιμόρης, η υπόθεση του 10% είναι τόσο λάθος που σε αυτόν… σχεδόν προκαλεί γέλιο. Είναι γνωστό πως ο εγκέφαλος μας καταναλώνει το 20% της ενέργειας του οργανισμού μας. Αν δηλαδή δούλευε στο 100%, πώς θα το άντεχε ο άνθρωπος;

Παρόλο που δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο δημιουργός αυτού του μύθου, η ύπαρξη του έχει συνδεθεί με τον Αμερικανό ψυχολόγο William James ο οποίος είχε δηλώσει πως «χρησιμοποιούμε μόλις ένα μικρό ποσοστό των ψυχικών και σωματικών μας δυνάμεων». Η υπόθεση αυτή έγινε γνωστότερη όταν συσχετίστηκε με τον Αϊνστάιν, όταν μετά από τις απίθανες ανακαλύψεις του προέκυψε πως χρησιμοποιεί μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου του.

Οπως τονίζει ο Gordon, η ανθεκτικότητα του μύθου στον χρόνο οφείλεται στην λανθασμένη αντίληψη κάποιων ανθρώπων, που συνδέουν λάθος δεδομένα. Ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί ένα μικρότερο τμήμα του εγκεφάλου του σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα όταν κοιμάται. Ωστόσο, έχει αποδειχτεί πως χρησιμοποιούμε κάθε μέρος του εγκεφάλου μας και πέραν αυτού πως σχεδόν κάθε στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του είναι ενεργό.

«Εχουμε καταφέρει να δείξουμε πως στην διάρκεια μιας μέρας ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί το 100% του εγκεφάλου του» εξήγησε ο John Henley, νευρολόγος του Mayo Clinic στην Νέα Υόρκη.

Μέσα λοιπόν σε όλη την αβεβαιότητα του ανθρώπου, γύρω από τον ίδιο του τον εγκέφαλο, τουλάχιστον είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε αυτά που δεν ισχύουν. Από την άλλη βέβαια, η λειτουργία του οργάνου που μας έφερε στην κατάσταση να τα εξερευνούμε όλα αυτά φαίνεται πως θα αργήσει ακόμα να εξιχνιαστεί.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog