Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χρέος και προσφυγικό στις συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

- Advertisement -

Πρέπει να υπάρξει μια λύση για το χρέος τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόσο στον Φρανσουά Ολάντ όσο και την Άγκελα Μέρκελ στις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ….

Στη συνάντησή του πρωθυπουργού, με τον Φρανσουά Ολάντ συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές ότι πρέπει να υπάρξει μια λύση για το χρέος και μάλιστα τονίστηκε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί ένα σήμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της. Η Γαλλία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είπε ότι αυτό θα θέλαμε να συμβεί και αναγνωρίστηκε η ανάγκη να αρθεί η αβεβαιότητα, στο θέμα των γνωστών διαφωνιών που προκύπτουν μεταξύ των θεσμών, ως προϋπόθεση για να υπάρξει η λύση αυτή. Συμφωνήθηκε επίσης ότι το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος.

Τρία ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ του Αλέξη Τσίπρας και της Άνγκελα Μέρκελ. Το πρώτο ήταν βεβαίως η οικονομία. Η ελληνική πλευρά έθεσε την ανάγκη να τηρηθούν οι συμφωνίες από όλες τις πλευρές και την ανάγκη της άρσης της αβεβαιότητας προκειμένου να υπάρξει γρήγορη λύση για έξοδο της χώρας μας στις αγορές. Συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό, όπου ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις καθώς και το προσφυγικό με την Γερμανία και την Ελλάδα να αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ενίσχυση της χώρας μας και επιτάχυνση στις διαδικασίες της επανεγκατάστασης.

«Είμαστε το τελευταίο προπύργιο σταθερότητας ανάμεσα σε πολλαπλές κρίσεις στην περιοχή και είναι καιρός να τηρήσουν οι πιστωτές και η Γερμανία τις υποσχέσεις τους για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα θετικό σινιάλο στις αγορές και τους επενδυτές», δήλωσε σε συνέντευξή του στο γαλλικό κανάλι France 24, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκίνησε στις 11.00. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός ενδέχεται να έχει και άλλες συναντήσεις με Ευρωπαίους ιθύνοντες.

Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες είναι η β’ αξιολόγηση και το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Μάρτιν Σούλτς έστειλε σαφές μήνυμα, λέγοντας ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται απ’ όλους.

Στην παρέμβαση του για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός ζήτησε αποτελεσματική αλληλεγγύη και χαρακτήρισε απαράδεκτη την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, λέγοντας ότι επιβαρύνει τις χώρες πρώτης υποδοχής.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog