Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έρχεται Ελλάδα ο Μπαράκ Ομπάμα

- Advertisement -

Επιβεβαιώθηκε η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα. Θα συναντηθεί στις 15 Νοεμβρίου με Παυλόπουλο και Τσίπρα, ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί στο Βερολίνο όπου θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο…

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου, ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 15 Νοεμβρίου για να συζητήσουν την προσφυγική κρίση και με τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.
Μάλιστα από την Αθήνα ο Ομπάμα θα βρεθεί στο Βερολίνο στις 17 και 18 Νοεμβρίου, όπου θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.


Το τελευταίο ταξίδι του Αμερικανού προέδρου

Το ταξίδι του Ομπάμα στην Αθήνα θα είναι το τελευταίο του ως Προέδρου των ΗΠΑ και μάλιστα σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία ζωντανεύει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, με τη Ουάσινγκτον να πιέζει για λύση και το Βερολίνο να εμφανίζεται απρόθυμο λόγω των γερμανικών εκλογών του 2017.

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν αναφέρεται ρητά στην ατζέντα των επισκέψεων Ομπάμα σε Αθήνα και Βερολίνο στην ανακοίνωση του Λευκού Οικου, στην παράγραφο όμως που αφορά στο ταξίδι στην Ελλάδα σημειώνεται ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιβεβαιώσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες η ελληνική οικονομία να μπει στο δρόμο της βιωσιμότητας. Γίνεται επίσης αναφορά στο προσφυγικό.

Ο Ομπάμα μπορεί να αποχωρεί, θέλει όμως να δώσει εκ νέου το στίγμα των αμερικανικών απόψεων για την επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα και την οικονομική πολιτική στην Ευρώπη, οι οποίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες από τις γερμανικές. Το Βερολίνο όμως έχει πολλάκις διαμηνύσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι το ζήτημα αυτό αφορά πρωτίστως την Ευρώπη. Αφορά όμως και τους Αμερικάνους λόγω του ΔΝΤ.

Η επιθυμία της Αθήνας…

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούσε διακαώς την επίσκεψη, και αυτό ήταν ένα από τα ζητήματα που ο Υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς προσπαθούσε να πετύχει κατά τις επισκέψεις του στην Αμερικανική πρωτεύουσα, πέρα από τις προσκλήσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσες φορές συναντήθηκαν στο περιθώριο μεγάλων γεγονότων, όχι μόνο για σημειολογικούς λόγους αλλά και εν είδει παροχής ισχυρής αμερικανικής στήριξης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και την ανάγκη μείωσής του, ωστόσο ακόμα κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα ακόμα ότι είναι δεδομένη η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα.

Άλλωστε πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Παππάς, επιφορτισμένος από τον Αλέξη Τσίπρα να διαχειριστεί και να συντονίζει τις κινήσεις και τις προσπάθειες για την μείωση του ελληνικού χρέους, είναι αυτός που έχει επικοινωνία με τον γραφείο του υπουργού οικονομικών, Jack Lew, κρατώντας ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον.
Αναφορικά με το χρέος, η ελληνική πλευρά επιθυμεί να δείξει και να στείλει μήνυμα στην Ευρώπη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στο πλευρό της Ελλάδας, ασκώντας έμμεση ή και άμεση πίεση με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την απομείωσή του.

Για το θέμα του χρέους και την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών, μια διαφορετική –ενδεχομένως πιο ρεαλιστική- προσέγγιση προσγειώνει κατά πολύ τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς… Πανίσχυρος Αμερικάνος παράγων της διεθνούς οικονομικής σκηνής, που έχει διατελέσει σε υψηλές πολιτικές θέσεις και οργανισμούς των ΗΠΑ, είχε δηλώσει ότι θεωρεί την αμερικανική στήριξη ως άχρηστη (Useless support).

Αν οι ΗΠΑ ήθελαν να βοηθήσουν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, θα έπρεπε να ασκήσουν τεράστιες πιέσεις στην Ευρώπη, και ιδίως στην Γερμανία

Και αυτό διότι όπως έλεγε «αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να βοηθήσουν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, θα έπρεπε να ασκήσουν τεράστιες πιέσεις στην Ευρώπη, και ιδίως στην Γερμανία να προχωρήσει άμεσα η μείωση του χρέους. Άλλωστε, οι ΗΠΑ δεν έχουν να χάσουν τίποτε… δεν χάνουν χρήματα». Αυτό όμως ήταν και ο λόγος για τον οποίο η Αθήνα επιθυμούσε την επίσκεψη Ομπάμα, ακριβώς δηλαδή για να ενταθεί η πίεση προς το Βερολίνο, το οποίο δεν επιθυμεί συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος (όπως είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup του Μαϊου) πριν τις γερμανικές εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.

Επίσκεψη μετά τις εκλογές

Ο Ομπάμα θα έρθει στην Αθήνα μία εβδομάδα μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και 20 ημέρες πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, μέχρι το οποίο η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχει κλείσει η αξιολόγηση ώστε από την επόμενη κιόλας ημέρα να αρχίσει ουσιαστικά πλέον η συζήτηση για την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος και με στόχο όπως έχει πει και ο Αλέξης Τσίπρας το νέο έτος να βρει την Ελλάδα ενταγμένη και στη ρύθμιση για τη ποσοτική χαλάρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ

Το γραφείο Τύπου του Αμερικανού προέδρου έκανε την ακόλουθη δήλωση για την επίσκεψη Ομπάμα σε Ελλάδα, Γερμανία και Περού:

Ο Πρόεδρος Ομπάμα θα ταξιδέψει στην Ελλάδα, τη Γερμανία και το Περού από τις 14 ως τις 21 Νοεμβρίου 2016. Το ταξίδι του υπογραμμίζει τη δέσμευση του Προέδρου για την υπερατλαντική σταθερότητα, μια δυνατή και ενωμένη Ευρώπη και τη συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ασία και τον Ειρηνικό. Το πρόγραμμα του προέδρου θα τονίζει τις σχέσεις μεταξύ των θεμάτων ασφαλείας και την οικονομική μας ατζέντα, τις προσπάθειες να προωθήσουμε ισορροπημένη, βιώσιμη και δυνατή ανάπτυξη παγκοσμίως και τη στήριξή μας για την απελευθέρωση της αγοράς και τις μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν την ανισότητα και θα παράσχουν ευκαιρίες στη μεσαία τάξη ανά τον κόσμο, αλλά και τα κάτά τόπους οικονομικά φόρα που προωθούν την ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Πρόεδρος θα φτάσει στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου, όπου θα δει τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα επαναλάβει την υποστήριξή του στις προσπάθειες επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας στο δρόμο της βιωσιμότητας και της ανανεωμένης ανάπτυξης. Στη γενέτειρα της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος θα επαναλάβει την πίστη στις δημοκρατικές αξίες, που έχουν προσφέρει τόσα στην ειρήνη και την ευημερία στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Επιπλέον, ο πρόεδρος θα κάνει ξεκάθαρη την εκτίμησή του για την αξιοσημείωτη γενναιοδωρία που έδειξε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

17 και 18 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος θα επισκεφτεί τη Γερμανία, όπου θα συναντήσει την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ώστε να θεωρήσουν τη στενή τους συνεργασία σε μια ευρεία γκάμα από διμερή, περιφερειακά και δια-ατλαντικά θέματα. Μεταξύ των θεμάτων στην ατζέντα αναμένεται να υπάρξει και η κοινή προσπάθεια επίλυσης των συγκρούσεων σε Ουκρανία και Συρία, η καμπάνια της συρρίκνωσης και καταστροφής του ISIS, αλλά και οι διατλαντικές οικονομικές σχέσεις. Πρόκειται για την έκτη επίσκεψη Ομπάμα στη Γερμανία, γεγονός που αντανακλά τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας μας με τη χώρα και τους στενούς δεσμούς μεταξύ του αμερικανικού και του γερμανικού λαού. Ο πρόεδρος θα έχει επίσης την ευκαιρία να συναντήσει τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο πρόεδρος θα ταξιδέψει στη συνέχεια στο Περού, από τις 18 ως 20 Νοεμβρίου προκειμένου να παραστεί στην Σύνοδο Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού (APEC), υπογραμμίζοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ σε οικονομικούς οργανισμούς και την τοπική οικονομική συνοχή μέσω του εμπορίου και της απελευθέρωσης των επενδύσεων. Ο πρόεδρος θα συναντήσει τους ηγέτες των άλλων Δια-Ατλαντικών Εταίρων (TTP) κρατών μελών, όπως έχει κάνει κάθε χρόνο στο περιθώριο της APEC από το 2011. Ο πρόεδρος θα επικεντρώσει στις συνεχείς προσπάθειες να περάσει τη συμφωνία από το Κογκρέσο και να πάρει την έγκριση του αμερικανικού λαού, χωρίς παραπάνω καθυστερήσεις.

Θα επικεντρώσει στην συνεχιζόμενη υποστήριξή μας στα υψηλά στάνταρ της συμφωνίας που θα ωφελήσουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ενώ θα προωθήσει τα προαπαιτούμενα ασφάλειας της χώρας στην Ασία και τον Ειρηνικό. Ο πρόεδρος Ομπάμα θα έχει διμερείς επαφές με τον πρόεδρο του Περού Pedro Pablo Kuczynski ώστε να επιβεβαιώσει την πρόοδο στις διμερείς σχέσεις και την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα ανάπτυξης μέσα από αποκλειστικές και περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές πολιτικές, την πρόοδο στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ενίσχυση των δεσμών των δύο λαών.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog