Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Αλέξης την 28η Οκτωβρίου 1940, του Γιώργου Τέσση

- Advertisement -

Την 28η Οκτωβρίου 1940 στο τιμόνι της χώρας βρέθηκε ο Ιωάννης Μεταξάς. Τι θα γινόταν όμως αν στη θέση του ήταν ο σύντροφος Αλέξης;…



Του Γιώργου Τέσση

Ο Αλέξης είχε εκλεγεί λέγοντας στον ελληνικό λαό ότι τα φασιστικα καθεστώτα Ιταλίας και Γερμανίας θα τον παρακαλούσαν να του δώσουν λεφτουδάκια. Είχε ανέβει σε κάθε μπαλκόνι, κάθε καρότσα τρακτέρ και σε οτιδήποτε άλλο βρισκόταν μπροστά του και φώναζε «GO BACK ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ», «GO BACK HITLER». Ο λαός από κάτω παραληρούσε στα λόγια του μεγάλου ηγέτη. «Θα μας παρακαλάνε» έλεγε γεμάτος μαγκιά την ώρα που του ξέφευγε μια μικρή κλανίτσα.

Κάποια στιγμή ξημέρωσε η 28η Οκτωβρίου. Στις τρεις τα ξημερώματα ο Ιταλός πρέσβης έφτασε κάτω από το σπίτι του Αλέξη. Του κτύπησε το κουδούνι για να του επιδώσει το τελεσίγραφο αλλά κανείς δεν απαντούσε. Ξανακτύπησε αλλά και πάλι δεν πήρε καμία απάντηση. Χτυπούσε με μανία το κουδούνι ώσπου κάποια στιγμή άνοιξε η πόρτα. Ήταν ο Γιάνης Μπαρουφάκης.

· ¨Τι θέλετε τέτοια ώρα¨ του είπε εκνευρισμένος ο Γιάνης .

· ¨Θέλω να μιλήσω με τον πρωθυπουργό¨ απάντησε ο Iταλός πρέσβης.

· ¨Αδύνατον¨του είπε ο Μπαρούφας. ¨Περάστε μετά τις 11:00 που θα έχει ξυπνήσει ο πρωθυπουργός και θα έχει πιει το freddo καπουτσίνο μέτριο με μαύρη ζάχαρη. Ο πρωθυπουργός μας είναι αριστερός και τηρεί τα ωράρια εργασίας.¨
· ¨Μα, θέλω να του επιδώσω τελεσίγραφο για πόλεμο…¨

· ¨Ουάου¨ είπε ο Γιάνης και του έκλεισε την πόρτα στη μούρη.

Ο πρέσβης κόντευε να πάθει εγκεφαλικό. Τέτοιο πράγμα δεν του είχε ξανασυμβεί. Απελπισμένος, πήρε τηλέφωνο τον Μουσολίνι και του ζήτησε οδηγίες. Να περιμένεις του είπε. Ο ταλαίπωρος πρέσβης έκατσε στα σκαλιά του μεγάρου Μαξίμου περιμένοντας τον Ηγέτη. Κατά τις 12:30 η πόρτα άνοιξε επιτέλους και ο πρέσβης πέρασε στο σαλόνι του Αλέξη. Του έδωσε το τελεσίγραφο αλλά ο νυσταγμένος Αλέξης βαριόταν να το διαβάσει και το έδωσε στην Περιστέρα.

· ¨Έχουμε πόλεμο Αλέξη μου¨, είπε έντρομη η Περιστέρα.

· ¨Μπούρδες¨, είπε ο Νίκος Παππάς που μόλις είχε ξυπνήσει και αυτός. ¨Να μας κάνει μια μελέτη το πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και βλέπουμε¨, πρόσθεσε.

· ¨Μπούρδες¨ απάντησε ο Μπαρούφας, ¨σας έχω πει ότι θα μας παρακαλάνε.¨

· ¨Παίρνω αμέσως τηλέφωνο το σύντροφο Καλογρίτσα, να δούμε πόσα βοσκοτόπια έχει, μπας και δώσουμε καναδυό στον Ιταλό και μας αφήσει ήσυχους για να μην τον θάψω 3 μέτρα κάτω από τη γή¨, είπε ο Πολάκης μπαίνοντας και αυτός στην αίθουσα.

· Ο πρέσβης τράβαγε τα μαλλιά του, αυτά δεν γίνονται ούτε στον Aστερίξ.¨ Έχουμε πόλεμο το καταλαβαίνετε;¨

· Ο Αλέξης τότε απέδειξε για μια ακόμα φορά πόσο μεγάλος ηγέτης ήταν!¨Να κάνουμε δημοψήφισμα¨ είπε και όλοι άρχισαν να τον χειροκροτούν.

Εκείνη την ώρα μπήκε στην αίθουσα ο Στρατάρχης Πάνος εντελώς καμένος. Είχε ντυθεί κομμάντο και φώναζε ¨Στα τέσσερα, στα τέσσερα¨ κρατώντας μια στρακαστρούκα στο ένα χέρι και ένα μπούτι κοτόπουλο στο άλλο.

Ο πρέσβης βγήκε από το κτήριο σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Αυτό δεν ήταν κυβέρνηση αλλά το τσίρκο Medrano. Πήρε και πάλι τηλέφωνο και ζήτησε οδηγίες. Να περιμένουμε του είπαν, ο πόλεμος αναβάλλεται! Θα κάτσουμε να γελάσουμε. Το μέγαρο Μαξίμου προσέφερε περισσότερο γέλιο από την ταινίες του Βέγγου.

Μετά οπό λίγες μέρες έγινε το δημοψήφισμα και ο Ελληνικός λαός ψήφισε ΟΧΙ. Ο Αλέξης έγινε κίτρινος από τον φόβο του ενώ τα τσισάκια έτρεχαν από το παντελόνι του. Ο στρατάρχης Πάνος, είχε ντυθεί πλέον κοκκινοσκουφίτσα, ενώ ο Σπίρτζης έκλαιγε στα πόδια του αγάλματος του Άρη Βελουχιώτη. Ο Ισπανός λογογράφος του, Έχο Αυταπάτες είχε γίνει σαν κόκκινο πανί σε ταυρομαχίες. Ο μόνος έτοιμος για πόλεμο ήταν ο Γιάνης Μπαρουφάκης. Είχε βάλει τη στολή του Ναπολέοντα και σχεδίαζε μάχες.

Ο Αλέξης μπήκε στο αεροπλάνο και πήγε στο Βερολίνο. Μπήκε στην αίθουσα συσκέψεων και τι να δει: Μαστίγια, χειροπέδες, γκλομπ, ηλεκτρικές καρέκλες και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νου σας. ‘Γδύσου του είπαν όλοι με μια φωνή’. Ο Αλέξης το είχε πάρει απόφαση. Η Αριστερά θέλει αγώνες! Θα έδινε και το κορμί του για την καρέκλα του!

Δεκαεπτά ώρες τον γλένταγαν οι αθεόφοβοι. Δεκαεπτά ώρες σκληρής….. διαπραγμάτευσης. Μόλις ικανοποιήθηκαν από τον Αλέξη μας ακόμα και οι κουλουράδες του Βερολίνου, τον άφησαν γυμνό και ταλαιπωρημένο σε μια γωνιά. Έκλαιγε με λυγμούς και καταριόταν τον Μπαρουφάκη, ώσπου ένας από τους καλεσμένους τον λυπήθηκε και του υποσχέθηκε ότι θα ικανοποιούσε μια του επιθυμία. Ο Αλέξης τότε ζήτησε να κάνει κάποια «βαφτίσια». Για παράδειγμα ήθελε την τρόικα να την λένε θεσμούς, τον δεκαεπτάωρο “βιασμό” του, σκληρή διαπραγμάτευση και πάει λέγοντας. Ζήτησε επίσης και κάτι ακόμα! Να προσλάβει τον Καρανίκα ως σύμβουλο και να πάρουν dj στα αστικά λεωφορεία.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα είδε να κάνουν παρέλαση Ιταλοί και Γερμανοί στρατιώτες αλλά σκέφτηκε να τους ονομάσει ένοπλους τουρίστες και θα καθάριζε. Το γεγονός ότι είχε μετονομαστεί η πλατεία Συντάγματος σε Piaza di Roma τον δυσκόλευε λίγο αλλά είχε εμπιστοσύνη στις ικανότητες του….

- Advertisement -

20 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΕΣΣΗΣ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΟΛΛΗ ΦΑΣΑΡΙΑ ΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ,ΑΝ ΚΥΡΙΕ ΤΕΣΣΗ ΒΑΖΑΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ ΤΟΤΕ ΤΟ 40 ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΖΕΝΣ ΣΟΡΡΥ SIEMENS
    ΗΘΕΛΑ NA ΡΑΨΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΝΟΙΞΕΙ LIDL ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ OPEL.ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΛΛΑ ΑΠΕΧΘΑΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΣΩΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΥΠΝΑΚΙΣΤΙΚΑ (ΟΧΙ ΕΞΥΠΝΑ ΠΑΝΤΩΣ)ΕΥΦΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.

  2. Πολύ χιουμοριστική η ανάρτηση του Κου Τέσση…!
    Το ίδιο και το σχόλιο του 3:07 μ.μ..!
    Όμως βρε παίδες δεν νομίζετε ότι είναι σε λάθος χρόνο..!
    Όλοι μας βέβαια είμαστε Ελληνάρες..!!
    Απλός τα βλέπουμε ο καθένας από άλλη οπτική γωνία….!
    Και αυτοί οι δοσίλογοι-όπου συνεργάστηκαν, έβλεπαν τότε ότι ο Χίτλερ θα επικρατούσε παγκοσμίως και ήθελαν να παραδιδόμαστε άνευ όρων, για να μην χαλάσουν
    τους δρόμου μας-γέφυρες –εργοστάσια-και την δομή της χώρας κ.ά πολλά…
    Όπως έκαναν και άλλες χώρες Βουλγαρία-Τουρκία-σκανδιναβικές χώρες κ.α….
    Από την άλλη εμείς οι Έλληνες το έχουμε στο DNA μας να λέμε πάντα σχεδόν ΄΄ΟΧΙ΄΄ – Μολών λαβέ -Θερμοπύλες- κ.α
    Πολύ καλά έκαναν και οι αντάρτες και αρνήθηκαν να συμβιβαστούν με τον Μουσολίνι – Χίτλερ..
    Όμως εκεί κάπου μπερδεύτηκαν με τους καθοδηγητές του κουμμουνισμού, και τα έκαναν ολίγο σκατά….
    Την Εθνική αντίσταση την έκαναν κόμμα..!
    Με δυο λόγια το έθνος είναι Ελλάδα, δεν είναι κόμμα..!!
    Δεν ανήκει σε κανένα κόμμα…..?
    Εκτός αν θέλουμε να κάνουμε ένα εμφύλιο πόλεμο και να διχοτομήσουμε την χώρα
    σε αριστερούς –και δεξιούς…??
    Για αυτό αυτές της ημέρες δεν είναι για τέτοια άρθρα-σχόλια..
    Είναι μόνο για ένα σύνθημα :
    ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ …!!
    ΄΄Μολών λαβέ ΄΄ και στον Μουσολίνι – Γερμανούς και στους Τούρκους…
    Για αυτό, με μια ψυχή όλοι μας να τιμήσουμε το Ελληνικό ιδεώδεις αύριο 28 Οκτωβρίου 1940…
    Ομόνοια για μια μέρα……!

  3. ΠΩ ΡΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ Ο 4.21! ΤΟ ΕΘΝΟΣ, ΛΕΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ. ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ. ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΑΛΛΩΤΕ ΚΡΑΤΑΙΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΚΣΤΟΜΙΣΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΚΟΥΦΕΤΟ!!!

  4. ston 11:46 μ.μ
    Είπαμε OMONOIA για σήμερα….!!
    Άνθρωπε παντός καιρού, και λαμογιάς…
    Αύριο, πέσε μας για τα κατορθώματα του κόμματος σου…
    Και για εσένα προσωπικά, αν έχεις τα κότσια να βγάλεις τον φερετζέ…..??

  5. 4:21 μ.μ. Μην τους ακούς ανθυπίλαρχε. Καλά τα λες. Το εθνός είν' εδώ, ενωμένο δυνατό. Εθνός προχώρα, σε θέλει όλ'η χώρα. Το εθνός ζητάει την αλλαγή!!! Για θυμίσου εποχές ανθυπίλαρχέ μου με την σημαία ψηλά στην πλατεία συντάγματος και τα στήθη με την κορκάρδα καρφιτσωμένη στα αριστερά γεμάτα υπερηφάνεια και θαυμασμό για το έθνος! Ααανάπαυσις. Προοοοοσοχή! Και να ακολουθεί η ομάδα της οποίας προΐστασο με τις αφίσσες υπό μάλλης! Χρόνια πολλά, ανθυπίλαρχε

  6. 1:22 π.μ. Από σήμερα έγινες πατριώτης εσύ? Εσείς καταστρέψατε την πατρίδα μας με την λατρεία σας στον άθεο, άπατρη και αμερικανόφερτο Ανδρέα! Οπότε υποκρισίες και κομπασμοί περί έθνους, θρησκείας, οικογένειας όχι σε μας. Τώρα σας έπιασε ο πόνος? Τωρα είναι αργά. Βουλιάζουμε. Και τέτοιες αρχοντιδιές, εκτός Λουτρακίου!

  7. 11:45 π.μ. Ναι, τον σωστό όμως. Ενώ εσύ, στον δρόμο σου προς το Ανατολικογερμανικό μοντέλο κρατικής διοίκησης, κάπου χάθηκες διότι στο ενδιάμεσο κατέρρευσε το Σοβιέτ. Οπότε τώρα σου έμειναν αναμνηστικές οι κονκάρδες με το σφυροδρέπανο από τη μια και τον πράσινο ήλιο από την άλλη. Και στο e-bay να προσπαθήσεις να τις πουλήσεις, δεν θα πιάσουν μία.

  8. Αυτοί όπου θέλουν να το παίξουν
    παλικάρια-άνδρες, βάζουν και το ονοματάκι τους…. για να τους κρίνουμε….!!
    Αποφάσισε λοιπόν να μας πεις με τι μιλάμε,
    με γυναίκα ή άνδρα…??
    Και τι είδος άνδρα……. :-)))

  9. 7:08, Μπράβο, σωστά το είπες. Όσοι είναι "παλικάρια-άνδρες" βάζουν και το ονοματάκι τους κύριε…πώς είπαμε πως σας λένε;;;; Για να δούμε τώρα όχι τι όνομα, αλλά ποιο όνομα θα μας δώσεις!!!!!!!

  10. 9:46 μ.μ. Τα παλικάρια-άνδρες δεν ζητούν τη συνδομή τρίτων. Ό,τι κάνουν, μόνοι τους. Αν ρωτάω εσένα και με παραπέμπεις στον Άλεξ να αποταθώ για τ'όνομά σου, τότε αυτό το "Και τι είδος άνδρα……. :-)))" που έγραψες πιο πάνω, έγινε ρουφήχτρα και σε κατάπιε.

  11. Εγώ δεν κατηγόρησα κανέναν σε αυτήν ανάρτηση…
    Αντιθέτως μίλησα για ομόνοια, για μια μέρα,
    για όλους μας..
    Εσύ μας γράφεις για πρασινοφρουρούς –σοβιέτ κ.α τρίχες…
    Εσύ θα πρέπει να βάλεις το ονομά σου…?
    Και να δεις εγώ μετά, θα το βάλω με κεφαλαία …!
    Άντε μου…. τέλος…..
    ΥΓ Οχι όνομα π.χ Ελένη-Σοφία-Κατίνα -Μαρία..΄..

  12. Aυτό ακριβώς λέμε! Έγραψες για ομόνοια εσύ όπου το κόμμα σου υποστήριζε τον πλήρη διαχωρισμό αριστερών από δεξιούς και την απομόνωση των τελευταίων. Ξέχασες πόσοι τότε έπαιρναν δυσμενή μετάθεση σε παραμεθώριο λόγω των πολιτικών τους φρονημάτων; Ο Ανδρέας σου τα ξεκίνησε αυτά και εσύ τα υπερθέρμανες τότε στην κλαδική του ΠΑΣΟΚ. Τo αμφισβητείς μήπως? Ένοιωθες μεγάλος και τρανός που ήσουν μέσα στα πράγματα. Είσαι υποκριτής όταν γράφεις λοιπόν για ομόνοια. Τότε η ομόνοια δεν σου άρεσε, αλλά σου αρέσει τώρα στα γεράματα. Κατάλαβες γιατί είσαι υποκριτής; Φρέσκαρα τη μνήμη σου;

  13. ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΚΟΥΩ ΓΙΑ ΑΝΘΥΠΙΛΑΡΧΟ ΜΕ ΤΣΟΚΑΡΑ ΜΕ ΕΠΙΧΡΥΣΗ ΑΓΚΡΑΦΑ, ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΠΑΥΛΑΡΑ ΑΧΤΥΠΗΤΕ. ΠΡΟΧΩΡΑ, ΣΕ ΘΕΛΕΙ Η ΠΕΡΑΧΩΡΑ!!!

  14. Πάλι τα ίδια με σένα..?
    Τέλος πάντων, ας δώσουμε σημασία στα γραφόμενα σου..
    Κατ αρχήν δεν ξέρω αν πραγματικά ξέρεις σε ποιον αποτίνεσαι…????
    Αν μιλάς σε μένα….?
    Θα το γράψω πάλι, ανώνυμα αυτήν φορά..
    1 Ποτέ στην ζωή μου δεν ήμουν γραμμένος σε τοπικές-Εθνικές πολιτικών κομμάτων κ.α
    Ρώτα τον Ι.Γιωτάκη , (λέω για αυτόν) διότι αυτός ήταν πολιτικό πρόσωπο, και τοπικά και Εθνικά..
    2 Στην μόνη οργάνωση –σύλλογο- ή ότι άλλο,
    ήταν ο ΑΟΛ Ποσειδών Λουτρακίου το 1963…
    (ήμουν κολυμβητής, με κύπελλα…! )
    Δεν έχω πάρει δραχμή -ούτε θέση από το δημόσιο..!

    ΥΓ για αυτό μην λες ψέματα -με συκοφαντείς …!
    Ας το καταλάβουν και οι blogers αυτό…..????
    Για να μην μου λέει ο alexacos ότι δεν έχω δικαίωμα να βρίζω επώνυμα, κάτι σαν και σένα …!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog