Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Λουτράκι: Το κτίριο των Ιαματικών πηγών κινδυνεύει – Οι Ενεργοί Δημότες εκπέμπουν SOS

- Advertisement -

H κατασκευή της Ιαματικής Πηγής Λουτρακίου πραγματοποιήθηκε το 1921 και ολοκληρώθηκε με τη σημερινή της μορφή το 1934. Το επιβλητικό κυκλικό κτίριο της Πηγής, με την απλή και λιτή δομή του, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη (1887-1968)…

Το εσωτερικό του κτιρίου της Πηγής κοσμείται με εντυπωσιακές ψηφιδωτές παραστάσεις, που φιλοτέχνησε ο Στέφανος Ξενόπουλος (1872/1873-1952), σε συνεργασία με τους μαθητές του. Τα ψηφιδωτά δημιουργήθηκαν το 1935-1936. Τα θέματα των παραστάσεων αντλούνται από την Αρχαία Ελληνική μυθολογία. Συγκεκριμένα, στις ψηφιδωτές παραστάσεις απεικονίζονται δύο Νηρηίδες (στην είσοδο και στην έξοδο), ο Χορός των Δρυάδων καθώς και η προσωποποίηση του θεού Ήλιου και της Νύχτας (στη θόλο).

Το ιαματικό νερό – μας πληροφορεί η ιστοσελίδα του Δήμου, από την οποία βρήκαμε τα στοιχεία αυτά- βοηθά στην θεραπεία των εξής ασθενειών:Αρθρίτιδα, Δισκοπάθεια, χρόνια Ρευματοπάθεια, Αρτηριοσκλήρωση, Σπονδυλαρθρίτιδα, Νεφρολιθίαση, Χολολιθίαση, Χρόνια δυσκοιλιότητα, Υπέρταση, Παθήσεις της κύστης, Παχυσαρκία,, Ψαμμίαση, Δυσπεψία, Διαβήτη, Χρόνια ηπατίτιδα και Πυελονεφρίτιδα.¨

Όμως αυτό το υπέροχο κτίριο του ΕΟΤ , το οποίο το 2013 (επί Δημαρχίας Λογοθέτη) παραχωρήθηκε στον Δήμο μας, μαζί με άλλα ακίνητα του ΕΟΤ, το έχουμε αφήσει έρμαιο της τύχης του και των καιρικών φαινομένων , τα οποία επιδρούν τόσο στο εξωτερικό του, αφού δημιουργείται υγρασία από τα στάσιμα νερά της βροχής και διότι αυτά έχουν φθείρει και τις εξωτερικές επιφάνειες γύρω από την στέγη του, αλλά προκαλούν φθορές και στο εσωτερικό του, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφή των ψηφιδωτών του και στην βλάβη, πιθανώς και της στατικότητας, ολόκληρου του κτιρίου. Χρειάζεται άμεσα μελέτη και επεμβάσεις, από τις τεχνικές μας Υπηρεσίες, σε συνεργασία με επιστήμονες για την συντήρηση των  ψηφιδωτών , προκειμένου να μονωθεί και  να συντηρηθεί μέσα και έξω το ιστορικό  αυτό κτίριο.

Επειδή την ιστορία του τόπου μας οφείλουμε να την διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού, δεν είναι σωστό να δικαιολογούμαστε για τις παραλείψεις μας, λόγω της καθημερινής μας ενασχόλησης με άλλα θέματα.

Κάνουμε έκκληση λοιπόν εμείς οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ, προς τον ΔΗΜΟ μας και σε κάθε αρμόδιο φορέα ή Πολίτη, όλοι μαζί να συμβάλλουμε, ώστε να διασωθεί το ιστορικό μας αυτό μνημείο, το οποίο κάποτε αποτελούσε  και το θέμα της αφίσας του ΕΟΤ για την προσέλκυση ξένων τουριστών και να σταθούμε όρθιοι στο ύψος των περιστάσεων.

Για τους ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΕΣ  ο εκπρόσωπός τους  Νικόλαος Λόης

- Advertisement -

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κύριε Μηχανέ που να δώσεις προτάσεις
    και ιδέες σ΄αυτούς, τους ασχετους που
    διοικούν τον τόπο μας; Τον κατέστρεψαν
    Ελεος, είσθε και Λουτρακιώτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog