Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Σήμα κινδύνου» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα

- Advertisement -

Την κρισιμότητα των εξελίξεων στο διεθνές πεδίο, αλλά και στο «μέτωπο» των εθνικών θεμάτων, επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ..

από το βήμα της οποίας διακήρυξε πως το αίτημα για πολιτική αλλαγή γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό όχι μόνο λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης, αλλά και διότι “τις διεθνείς ανακατατάξεις μόνο μία σταθερή, σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση μπορεί να τις εκμεταλλευτεί προς όφελος των συμφερόντων της χώρας”.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για “πυκνή διεθνή κινητικότητα που προκαλεί ανησυχία”, σημειώνοντας ότι διαφοροποιείται τους επόμενους μήνες το σκηνικό στην Ευρώπη και στον κόσμο. Όπως εξήγησε υπάρχουν το επόμενο διάστημα το δημοψήφισμα στην Ιταλία, η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον D. Trump, οι διεθνείς προτεραιότητες του οποίου θα έχουν επιπτώσεις διεθνώς, οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Σημείωσε μάλιστα ότι το γεγονός ότι η “ραχοκοκαλιά” της Ευρώπης διανύει προεκλογική περίοδο, την ώρα μάλιστα που η Ευρώπη έχει να διαχειριστεί και το Brexit, δημιουργεί συνθήκες που απαιτούν εγρήγορση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Τουρκία μετά το πραξικόπημα έχει καταστεί απρόβλεπτη και έκανε λόγο για συνεχόμενες δηλώσεις Ερντογάν που αμφισβητούν το συμβατικό θεμέλιο της ισορροπίας στην περιοχή και για απαράδεκτες τοποθετήσεις που προκαλούν σοβαρό προβληματισμό. Επισήμανε επίσης το “κρεσέντο εθνικισμού” στο οποίο επιδίδεται η Αλβανία, ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, αλλά και ανησυχία του για ορισμένα “βήματα υπαναχώρησης της άλλης πλευράς” στις διαπραγματεύσεις.

Μέσα στο γενικότερο αυτό πλαίσιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε και για την “υπαρκτή πιθανότητα κατάρρευσης της συμφωνίας για το μεταναστευτικό”, προειδοποιώντας ότι “κρέμεται από μία κλωστή”.

“Σε αυτό το σκηνικό η Ελλάδα είναι στο περιθώριο, αντιμετωπίζει τις τεκτονικές εξελίξεις χωρίς καμία στρατηγική. Η διεθνής κοινότητα μας αντιμετωπίζει στην καλύτερη περίπτωση με συμπόνοια και η κατανόηση των ξένων δεν είναι αρκετή από μόνη της”, τόνισε. “Η Ελλάδα θα μπορούσε όμως σήμερα να είναι ισχυρή ατμομηχανή ανάπτυξης αν δεν είχαμε την θλιβερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ”, συμπλήρωσε.

Οικονομία

Αναφερόμενος στην οικονομία, σημείωσε ότι επιχειρήσεις και πολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν την υπερφορολόγηση. Η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών όχι μόνο θα ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να επανεκκινήσει η “μηχανή της ανάπτυξης”, όπως είπε, και θα ανοίξει το δρόμο για τις απολύτως αναγκαίες ιδιωτικές επενδύσεις.

Έκανε λόγο για “4 ωρολογιακές βόμβες” στα θεμέλια της οικονομίας που αφορούν “στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών, στα κόκκινα δάνεια, στην μαύρη τρύπα στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στη ρευστότητα φορέων του Δημοσίου που επιδεινώνεται”.

Εξέφρασε ανησυχία ότι βρισκόμαστε μπροστά στο ίδιο “χιλιοπαιγμένο έργο” μίας κυβέρνησης χωρίς σχέδιο και δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο να παρέλθει η 5η Δεκεμβρίου χωρίς οριστική συμφωνία για την β’ αξιολόγηση, της οποίας τα ζητήματα έπρεπε να έχουν κλείσει εδώ και μήνες, όπως είπε.

Σημείωσε μάλιστα, αναφερόμενος στα “χαμένα χρόνια” της σημερινής διακυβέρνησης, πως είναι γεγονός ότι στην καλύτερη περίπτωση ελπίζουμε “κάποια στιγμή μέσα στο 2017 να φτάσουμε εκεί που ήταν η χώρα στο τέλος του 2014”.

Εργασιακά

Αναφερόμενος στα εργασιακά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “αναλώνει πολιτικό κεφάλαιο οδηγούμενη από δικές της ιδεοληψίες” και υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να ακολουθήσει το κοινοτικό κεκτημένο και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Υπεραμύνθηκε της ανάγκης να γίνουν σημαντικές τομές στον συνδικαλιστικό νόμο και χαρακτήρισε ως “πρώτη πολιτική προτεραιότητα” της ΝΔ την αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ιδιαίτερα εκείνων που προσλαμβάνονται με “ευέλικτες” μορφές απασχόλησης.

“Προπέτασμα καπνού”

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι οχυρώνεται πίσω από την υπόθεση του χρέους που, όπως είπε, “έχει αναχθεί σε προπέτασμα καπνού για να κρυφτεί η ανικανότητα της κυβέρνησης”.

“Είναι αναγκαία, αλλά δεν αποτελεί και ικανή συνθήκη για έξοδο από την κρίση. Χρειάζονται και μεταρρυθμίσεις”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι πλειοψηφικό στη ελληνική κοινωνία που δεν αντέχει τις επιπτώσεις από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.

“Η Ελλάδα σήμερα δεν αντέχει άλλο να περιμένει”, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι “η βεβαιότητα για πολιτική αλλαγή αυξάνει και τις δικές μας ευθύνες και αποτελεί κίνητρο για περισσότερη προσπάθεια”.

“Καμία έκφραση αλαζονείας”

Ζήτησε να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός και “καμία αλαζονεία”. Ξεκαθάρισε επίσης ότι “δεν θα αντιμετωπίσουμε την έξαρση του λαϊκισμού, υιοθετώντας τον και δεν θα τάζουμε στους πάντες τα πάντα”, ενώ επέμεινε στην ανάγκη να εξηγηθεί στους πολίτες “γιατί οι πολιτικές της ΝΔ ωφελούν τους πολλούς”.

“Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Δίχως αλαζονεία. Καμία έκφραση αλαζονείας δεν έχει θέση και δεν θα την ανεχτώ ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην αντιπολίτευση”, επισήμανε.

Διευκρίνισε πως οι επιλογές για το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν δεσμεύουν ούτε στην οργάνωση της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία δεν θα έχει 47 μέλη, όπως είπε, ούτε στα πρόσωπα, ενώ ζήτησε εκ νέου συστράτευση “όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που στέκονται απέναντι στον εθνικά επικίνδυνο λαϊκισμό”, σημειώνοντας ότι “δεν υπάρχει η πολυτέλεια ουδέτερης στάσης και ίσων αποστάσεων”.

Έκανε λόγο για “πλατιά κοινωνική και πολιτική πανστρατιά που θα υπερβεί τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές”, λέγοντας πως η ΝΔ είναι εκείνη που θα εκφράσει “το ισχυρό ρεύμα πολιτικής αλλαγής”.

“Δεν είμαστε μπροστά επειδή χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή κερδίζουμε εμείς”, κατέληξε και ζήτησε διαρκή παρουσία του κόμματος στην κοινωνία, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι “από το να μας χειροκροτούμε λίγοι, προτιμούμε να μας ακούνε πολλοί”.

- Advertisement -

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. 8:05 μ.μ. υπάρχουν συνομωσιολόγοι παντός καιρού και κάθε είδους, αλλά εσένα η συνομωσιολογική φαντασία σου σπάζει καρύδια!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog