Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τσίπρας: Δεν αντέχουμε άλλη λιτότητα – Ομπάμα: Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ελάφρυνση του χρέους

- Advertisement -

“Παρά τις δυσκολίες τα τελευταία πέντε χρόνια, σταθήκαμε όρθιοι και υπερασπιστήκαμε τις αξίες της δημοκρατίας, ελπίζοντας σύντομα οι κόποι και οι θυσίες του λαού να έχουν ανταπόκριση και να έχουμε θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που αφορούν στην ελάφρυνση του χρέους”, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Μήνυμα υπέρ της ανάπτυξης από τον Μπαράκ Ομπάμα…

Το θέμα της λιτότητας, της διευθέτησης του χρέους, της ανάπτυξης με γνώμονα τους επόμενους μήνες, αλλά και τα ζητήματα του προσφυγικού καθώς και του κυπριακού, τέθηκαν στον σύντομο διάλογο ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Μπάρακ Ομπάμα κατά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Υποδεχόμενος τον Αμερικανό πρόεδρο που πραγματοποιεί το τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη έχοντας αυτό το αξίωμα, ο Αλέξης Τσίπρας απήθυνε χαιρετισμό προς τον κ. Ομπάμα, μιλώντας του μάλιστα σε δεύτερο ενικό πρόσωπο, δείχνοντας τη μεταξύ τους οικειότητα. 


Η Ελλάδα δεν κουβαλά μόνο την αρχαία παράδοση, αλλά μάχεται και σήμερα για την δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα, την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

“Είναι για μας μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχεις επιλέξει την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς  του τελευταίου ευρωπαϊκού ταξιδιού ως πρόεδρος των ΗΠΑ, και νομίζω πως αυτό μπορεί από μόνο του να δώσει μεγάλα μηνύματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην παγκόσμια κοινότητα”, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο Ομπάμα.
“Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παράδοση υπεράσπισης πανανθρώπινων αξιών αλλά μάχεται και στο σήμερα για την υπεράσπιση αυτών των αξιών, όπως η ελευθερία και η ισότητα που είναι και οι βασικές αρχές της δημοκρατίας”, συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις “θυσίες που έχει κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια ο ελληνικός λαός εντός μνημονίων”. “Παρά τις δυσκολίες που περάσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια σταθήκαμε όρθιοι και υπερασπιστήκαμε αυτές τις αξίες ελπίζοντας πως οι κόποι και οι θυσίες θα βρουν ανταπόκριση. Ελπίζουμε ακόμη πως θα βρούμε απάντηση για την κρίση του χρέους και πως θα έχουμε θετική εξέλιξη με τους εταίρους μας για ένα πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη, αλλά και για το κυπριακό για το οποίο θέλουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση”.
“Ανυπομονώ να συζητήσουμε κατ ιδίαν αυτά τα ζητήματα και είμαι σίγουρος πως το τελευταίο αυτό ταξίδι στην Ευρώπη θα δώσει λύσεις για τα πολύ σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Από τη δική του μεριά ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε πως η κυβέρνηση του θα συνεχίσει να πιέζει για διευθέτηση του χρέους και εξήρε τη στάση της χώρας και του ελληνικού λαού ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.

Η θέση μας είναι πως η λιτότητα από μόνη της, δεν θα φέρει την ευημερία

“Θα είμαι πάρα πολύ σύντομος, Θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό, τον κύριο πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για την υποδοχή που μας έχει κάνει”, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία και στο θέμα της ανάπτυξης, είπε: “Οι καιροί ήταν δύσκολοι για τον κόσμο, αλλά ειδικά για το λαό της Ελλάδας. Θέλω να τον συγχαρώ εκείνον και την κυβέρνησή του που προχωρούν μπροστά.
Μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν ευελπιστούμε να φτάσουμε σε μια πιο βιώσιμη κατάσταση. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις θέσεις μας πως μόνο με τη λιτότητα δεν μπορεί να γίνει τίποτα και πως θα επιμείνουμε ακόμη σε μια ελάφρυνση του χρέους για να φτάσουμε στην ανάπτυξη για την Ελλάδα”.
Μιλώντας για το τεράστιο θέμα του προσφυγικού, σημείωσε: “Να ευχαριστήσω την κυβέρνηση και τον λαό για τη συμπόνοια με την οποία αντιμετώπισε τις ροές των προσφύγων και για τη συνεργασία που έχουμε για το προσφυγικό θέμα. Θα συνεργαστούμε μαζί για την εξεύρεση μιας λύσης και για να δούμε πώς μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα, αλλά και για να απαντήσουμε στις πολεμικές συρράξεις που δημιουργούν αυτές τις ροές”.
Τέλος για το ζήτημα του κυπριακού, ο κ. Ομπάμα δήλωσε: “όσον αφορά το κυπριακό πιστεύουμε πως η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και με τη δική μας συνεργασία θα καταφέρουμε να βρούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στα πλαίσια της συμμαχίας μας. Η Ελλάδα είναι φίλος, σύμμαχος, ζωτικός σύνδεσμος στο ΝΑΤΟ και τη διατλαντική συμμαχία. Θα ήθελα να μεταφέρω και από την ελληνοαμερικανική κοινότητα την αγάπη και τη στήριξη από τις ΗΠΑ”.
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog