Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εργασιακά :Το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων

- Advertisement -
Παρά την εμμονή του ΔΝΤ στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, πηγές του υπουργείου Εργασίας παρουσιάζονται αισιόδοξες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος…

– Ποια η στοχοθεσία της ηγεσίας του υπουργείου, η στάση των δανειστών και οι απαιτήσεις τουςΣτο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος.

Αμετακίνητη δείχνει η υπουργός Εργασίας στο ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως επίσης και της ουσιαστικής επανεφαρμογής των Αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Σκοπός του υπουργείου είναι οι συλλογικές συμβάσεις να προκύπτουν μετά από διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων και όχι μέσω υπουργικών αποφάσεων.

Ως προς το ζήτημα του υποκατώτατου μισθού, η ελληνική πλευρά προβάλλει το επιχείρημα της νομιμότητας και συγκεκριμένα όσα ορίζει ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, στοχεύοντας στην εξάλειψη της μισθολογικής διάκρισης για τους εργαζόμενους κάτω των 25.

Μέχρι στιγμής οι δανειστές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, με εξαίρεση το χάσμα που εντοπίζεται με το ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις. Το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του για την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, με την ελληνική πλευρά να αντιπαραθέτει πως η ελληνική νομοθεσία και το ποσοστό του ορίου (σ.σ. 5%) είναι πλήρως εναρμονισμένα με το Ενωσιακό Δίκαιο. Να προστεθεί πως σημείο αναφοράς για τη διαπραγμάτευση των ομαδικών απολύσεων είναι και η επικείμενη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, με την εισήγηση του Εισαγγελέα να κρίνει ασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο τη δυνατότητα που παρέχει η ελληνική νομοθεσία στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας για άσκηση «βέτο». Πάντως, κατά τις πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, δεν αποκλείεται η διαπραγμάτευση να κλείσει χωρίς την επίμαχη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Για το συνδικαλιστικό νόμο, η Έφη Αχτσιόγλου αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για τα θέματα της απεργίας και της ανταπεργίας, καθόσον υπάρχει σαφής συνταγματικός περιορισμός, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο κρατικού παρεμβατισμού. Σχετικά με το θέμα της Διαιτησίας, οι δανειστές ζήτησαν αλλαγές, όμως η υπουργός αντικρούει τις αιτιάσεις, «πατώντας» στα ζητήματα νομιμότητας που θα προκαλέσουν τυχόν παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, το ευρωπαϊκό μπλοκ των δανειστών στις έως τώρα διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά κρατά επιφυλακτική στάση, δίχως να εκφράζει κάποια άποψη για τα επίδικα. Η επικρατούσα αφήγηση θέλει τους δανειστές να μην έχουν κατασταλάξει σε μία ενιαία γραμμή και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί το επόμενο ραντεβού με την υπουργό.

Παρόλα αυτά, από το υπουργείο Εργασίας εκφράζεται αισιοδοξία για κλείσιμο της διαπραγμάτευσης εντός του χρονοδιαγράμματος. Γι’ αυτό αναμένεται νέα συνάντηση της υπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών εντός του Σαββατοκύριακου, με δεδομένο πως την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να αποχωρήσουν από την Ελλάδα.

- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΕΛΕΓΕ Η ΚΟΠΕΛΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΩΡΑ ΜΟΚΟ.ΟΛΟ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΦΕ ΗΤΑΝ.ΤΩΡΑ ΜΟΚΟ.ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΑΙ ΜΟΚΟ.
    Κ.ΠΕΤΡΟΥ

  2. Σύμφωνουμε απόλυτα τα λέει στα ίσια τότε κοροϊδεύα και τώρα που πήρα την καρέκλα κωλοτούμπες ,αεροτουμπες και ότι άλλο τούμπα υπάρχει. Ελληνίδα πολιτικός. Εξελιγμένο μοντέλο απάτης!!!!!
    Κ Πέτρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog