Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Υψηλού μορφωτικού επιπέδου οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα

- Advertisement -

Το δημογραφικό και μορφωτικό προφίλ των προσφύγων και μεταναστών στις διόδους της ανατολικής και κεντρικής Μεσογείου παρουσίασε ο ΔΟΜ. Απόφοιτοι δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 7 στους 10 που φτάνουν στην Ελλάδα…
Τα αποτελέσματα έρευνας για τους μετακινούμενους πληθυσμούς μέσω Μεσογείου και Δυτικών Βαλκανίων παρουσίασε σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η έρευνα Displacement Tracking Matrix (DTM) πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2016, από προσωπικό του ΔΟΜ, σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Κροατία, Σλοβενία, Σερβία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Ιταλία και συγκεντρώνει πληροφορίες για το προφίλ των προσφύγων και μεταναστών που αφορούν σε ηλικία, φύλο, καταγωγή, μορφωτικό επίπεδο κλπ. Ο συνολικός αριθμός των ερωτηθέντων ανέρχεται σε 13.159 άτομα που διέσχισαν τις διόδους της Ανατολικής και της Κεντρικής Μεσογείου.


Δημογραφικό προφίλ και αιτίες αναχώρησης από τη χώρα προέλευσης

Η εθνικότητα των προσφύγων/μεταναστών που χρησιμοποιούν τις διόδους της κεντρικής και της ανατολικής Μεσογείου παρουσιάζει διαφοροποιήσεις. Το 55% του συνόλου των ερωτηθέντων στην Ιταλία, προέρχεται κατά βάση από αφρικανικές χώρες, Νιγηρία (19%), Ερυθραία (14%), Γκάμπια (10%), Σενεγάλη (6%) και Μπαγκλαντές (6%), ενώ στην ανατολική Μεσόγειο, το 89% του συνόλου των ερωτηθέντων προέρχεται κατά βάση από ανατολικές χώρες, Συρία (29%), Αφγανιστάν (27%), Ιράκ (17%), Πακιστάν (9%) και το Ιράν (7%).

Στη δίοδο της κεντρικής Μεσογείου παρατηρείται ευρύτερο φάσμα εθνικοτήτων: Πάνω από 38 διαφορετικές εθνικότητες καταγράφηκαν μεταξύ των ερωτηθέντων στην Ιταλία και 30 διαφορετικές εθνικότητες στη δίοδο της ανατολικής Μεσογείου. Στη δίοδο της κεντρικής Μεσογείου, η πλειονότητα των ερωτηθέντων έφυγε από τη χώρα προέλευσης για πολιτικούς (69%) και οικονομικούς λόγους (19%), ενώ ένα 8% ανέφερε ως λόγο την ελλιπή παροχή βασικών υπηρεσιών. Ένα 4% ανέφερε άλλους λόγους. Στη δίοδο της ανατολικής Μεσογείου, το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων έφυγε λόγω πολέμου και συγκρούσεων (72%). Το 24% δήλωσε οικονομικούς λόγους και το 4% άλλους λόγους.

Μορφωτικό επίπεδο

ΔΙΟΔΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Ο μέσος όρος ηλικίας των ερωτηθέντων είναι τα 28 έτη. Οι γυναίκες ήταν λίγο μεγαλύτερες, με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη, ενώ οι άνδρες τα 28 έτη. Ως προς το μορφωτικό επίπεδο, οι μισοί ερωτηθέντες ανέφεραν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ το 20% ανέφερε την πρωτοβάθμια. Το 17% ανέφερε μορφωτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το υπόλοιπο 17% ανέφερε ότι δεν έχει λάβει κανενός είδους εκπαίδευση ή ότι έχει παρακολουθήσει επαγγελματική εκπαίδευση. Το 33% των Ιρανών και 22% των Σύριων ανέφεραν μορφωτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε σύγκριση με 12% των Ιρακινών ερωτηθέντων, 10% των Πακιστανών και 10% των Αφγανών.

ΔΙΟΔΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 28 έτη με τους άντρες να αποτελούν το 87% του συνόλου των ερωτηθέντων. Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (45%) ανέφεραν μορφωτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 34% πρωτοβάθμιας και 7% τριτοβάθμιας. Το 12% ανέφερε ότι δεν έχει λάβει κανενός είδους εκπαίδευση και οι υπόλοιποι ανέφεραν άλλου είδους εκπαίδευση. Οι ερωτηθέντες από τη Σενεγάλη (22%) και από τη Γκάμπια (7%) ανέφεραν τακτικότερα ότι δεν έχουν λάβει κανενός είδους εκπαίδευση, σε σύγκριση με άλλες εθνικότητες.

- Advertisement -

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το είδαμε από τον βιαστή της πάρου που βίασε το δεκαπεντάχρονο κορίτσι και το άπειρο χτυπώντας το κεφάλι της μικρής Μυρτώ στα βράχια

  2. μη λες βλακιες 1:46 μ.μ. γιατι απο τοτε που εγινε αυτό με την μυρτω τουλαχιστον 20 ελληνες βιασαν ανηλικα. Μην εισαι βαμμενος ρατσιστης. Ξεκολλα το μυαλο σου.

  3. 1:46 μ.μ. Υψηλου μορφωτικου επιππεδου δεν ηταν και αυτος που για μια καμερα σκοτωσε τον αθρωπο που πηγαινε τη γυναικα του να γεννησει

    Τι πεινετε και δεν μας δινετεν ηθελα ναξερα

  4. 8:16 μ.μ. εντάξει λοιπόν, έτσι θα μέναμε στους τουλάχιστον 20 και όχι τουλάχιστον 21. Ένας βιαστής παραπάνω σημαίνει ένα επιπλέον αθώο θύμα. Επίσης, αυτό δείχνει πόσο σέβεται την χώρα που ήρθε για να ζήσει ξεφεύγοντας από την "μιζέρια" του Πακιστάν. Αλλά με το ηλίθιο επιχείρημά σου, τί θες να μας πεις; Πού να καταλήξεις; Ότι είναι μορφωμένος ο βιαστής της Μυρτούς; Μυαλό έχει μέσα το κεφάλι σου ή ελιές θρούμπες ρε συ;

  5. Εσύ είσαι 8:16 βαμμένος συριζαίος γιατί από τότε που έγινε το περιστατικό με την μυρτώ έχουν σημειωθεί άλλα διακόσια κρούσματα εγκληματικότητας με λαθρομετανάστες για τα οποία δεν λες κουβέντα!
    Πατά στο google να δεις τι γίνεται στα ελληνικά νησιά που είναι υπό κατοχή και πως στενάζουν όλοι οι έλληνες από τα από τα κρούσματα εγκληματικότητας
    Όσο για τους Έλληνες βιαστές που επικαλείσαι συμφωνώ πώς πρέπει να ριχτούν στα τάρταρα αυτό όμως τι σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε και εισαγόμενους βιαστές!
    Επιπλέον συμπληρώνω οτι για περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών με οποιονδήποτε τρόπο, θα πρέπει να ξανά ισχύσει η εσχάτη των ποινών, δηλαδή η εκτέλεση!
    Άλλωστε το πες και μόνος σου βιαστές όχι κτηνώδες δολοφόνους που χτυπάνε το κεφάλι ενός μικρού κοριτσιού στα βράχια και το αφήνουν παράλυτο σε όλη του τη ζωή και έπνιξαν στη φρίκη όλη την ελληνική κοινωνία!
    Και από πάνω το συγκεκριμένο παιδί και τους γονείς που περνάνε τον γολγοθά τους, το έχουν παρατήσει από πάνω και οι υπηρεσίες πρόνοιας της δήθεν δημοκρατική σας κυβερνήσης, και τα δυσβάσταχτα έξοδα για τα νοσήλια τα πληρώνει η οικογένεια του κοριτσιού με τη συνδρομή όσων πολιτών έχουν ακόμα την οικονομική δυνατότητα να προσφέρουν τον οβολο τους!

    Ο ψευτο ανθρωπισμός σας βρωμάει φασισμό, εθνομηδενισμό και μπίζνες καλά οργανωμένες ΜΚΟ.
    Για αυτό τουμπεκί σε 'μένα γιατί δεν έχεις ούτε την πνευματική δυνατότητα ούτε τα στοιχεία να αντιπαρατεθείς μαζί μου, ανθρωπάκι του σόρος!

  6. 9:30 μ.μ. απάντησέ του, αλλά πάρε πρώτα οδηγίες από τον ιδιαίτερο της Τασίας και του Μουζάλα για το τι να απαντάς όταν στριμώχνεσαι έτσι, πέραν των ύβρεων φυσικά. Αυτό το κόλπο σας το μάθαμε πλέον. Από εκεί και πέρα τι μπορείς να πεις, είναι το θέμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog