Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αλλάξτε χώρα!

- Advertisement -

Ξέρετε τι θα έρθει το 2017; Έχετε καταλάβει ότι η φετινή φορολαίλαπα ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσων θα εφαρμόσει η κυβέρνηση τον νέο χρόνο; Και αυτά που θα έρθουν θα βαρύνουν –κυρίως– τις πλάτες ελεύθερων επαγγελματικών και μικρομεσαίων… Λύση δεν υπάρχει παρά μόνο μία. Αλλάξτε χώρα…

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Φέτος η κυβέρνηση θέσπισε φόρους 600 εκατ. ευρώ και ο… εμφανής “λογαριασμός” μόνο των νέων φόρων του 2017 είναι 2,45 δισ. ευρώ. Ο λογαριασμός βεβαίως ανεβαίνει κι άλλο αν προστεθούν και τα ασφαλιστικά “χαράτσια”. Φόροι παντού. Κυρίως έμμεσοι, σίγουρα άδικοι, με βεβαιότητα δυσβάστακτοι. Νέα βάρη όχι μόνο για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για τους πολίτες που ακόμη και αν τους “χρυσώσουν” το… χάπι με το νέο μέρισμα που φιλοδοξούν να μοιράσουν, η ζημιά θα έχει γίνει.

Το 2017 έρχεται λοιπόν η νέα φορολογική κλίμακα με το μειωμένο αφορολόγητο για τους μικρομεσαίους και την αυξημένη προκαταβολή φόρου. Έρχεται η αναμόρφωση του τέλους ταξινόμησης οχημάτων,  η αύξηση της τιμής της αμόλυβδης κατά 3-4 λεπτά το λίτρο, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, αλλά και  ο φόρος 5% στον μηνιαίο λογαριασμό σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ. Και στον “λογαριασμό” προστίθενται  η αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού και στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων αλλά και  η επιβολή φόρου 1 έως 4 ευρώ ανά κιλό στον καφέ…

Και αν πιστέψατε ότι τα μέτρα ήταν αυτά, ότι δηλαδή η κυβέρνηση πέτυχε να σταματήσει το “κοντέρ” των νέων φόρων στη συμφωνία του Μαΐου – Ιουνίου για να μηδενίσει το “κενό” του 2017 και να συρρικνώσει αυτό του 2018 στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που είναι σε εξέλιξη, τότε γελιέστε.

Τα μέτρα δεν τελειώνουν εδώ. Οι πρώτες διαρροές από το κείμενο του υπό επικαιροποίηση μνημονίου το αποδεικνύουν. Έρχονται και άλλα μέτρα. Και αυτά θα είναι χειρότερα, γιατί πλέον θα ακουμπούν στο “μεδούλι” των επιχειρηματιών, των πολιτών, των ανέργων, των συνταξιούχων. Γιατί το “λίπος” τελείωσε.

Και τώρα, η κάθε φοροαπαλλαγή που θα επανεξεταστεί (από μηδενικής βάσης μεταξύ ενός πακέτου  3,5 δισ. ευρώ) θα πονέσει ακόμη περισσότερο.

Και πιο πολύ θα πονέσει αυτό που αποκαλείται… κοινωνικό κράτος. Επανεξετάζονται όχι μόνο τα οικογενειακά, αλλά και τα προνοιακά επιδόματα, ακόμη και το επίδομα θέρμανσης. Για να μειωθούν ή να μηδενιστούν. Και τούτο με πρόσχημα την κάλυψη του νέου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά με πραγματικό στόχο “εξοικονομήσεις” δαπανών.

Δηλαδή μέτρα που να περιορίζουν την κρατική δαπάνη καθώς δεν μπορεί να περιοριστεί η κρατική σπατάλη. Ενώ δεν μπορούν να περιοριστούν οι αμυντικές δαπάνες και… φυσικά,  οι δαπάνες για προσλήψεις… Βεβαίως, και για το δημόσιο ζητούνται μέτρα, αλλά εκεί οι θεσμοί περιέργως δεν επιμένουν τόσο.  Απλά ορίζεται η  μείωση του μισθολογικού κόστους και του προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων.

Ρωτάτε αν τελειώσαμε; Οχι δεν τελειώσαμε. Μέχρι τώρα περιγράφαμε τα μέτρα που ζητούν οι Ευρωπαίοι αποδεχόμενοι φέτος υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων της κυβέρνησης. Υπάρχει όμως και ένα άλλο “κουτί” με μέτρα. Ενα “κουτί”, τύφλα να έχει αυτό της Πανδώρας… Που αν ανοίξει θα γίνει έκρηξη οικονομική, κοινωνική. Γιατί υπάρχουν και τα μέτρα που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτά που αγχώνουν περισσότερο τον Τσίπρα και που τον κάνουν να θυμάται τις… εκλογές. “Απειλή” με διπλό στόχο και προς το εξωτερικό αλλά και προς το εσωτερικό της κυβέρνησης.

Και το Ταμείο ζητά μεταξύ άλλων νέα δραστική μείωση του αφορολόγητου, νέα μείωση των υφιστάμενων συντάξεων και πολλά πολλά άλλα. Δείχνει να μην έχει τέλος η λίστα. Γι αυτό σας λέω… αλλάξτε χώρα!  

- Advertisement -

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το εν λόγω άρθρο, όχι μόνο δεν υπερβάλλει αλλά παρουσιάζει τα πράγματα στην απολύτως ρεαλιστική τους διάσταση. Και το λέω αυτό διότι ο σύριζα είναι μη ρεαλιστικό κόμμα με πολλές εκπλήξεις (υπενθυμίζω την δήλωση Τσίπρα από την Κίνα: τα δύσκολα είναι πίσω μας). Ήδη στα κρατικά τα ταμεία, όπως μας ανακοίνωσαν, υπάρχει ένα γερό καινούριο έλλειμμα. Και επειδή η παρούσα κυβέρνηση είναι και άπειρη και ανίκανη να χαράξει ένα μακροοικονομικό πλάνο, το έλλειμμα αυτό θα μεταφραστεί στην απλουστέρα των λύσεων: νέοι φόροι για να καλυφθεί. Ήδη 500.000 νέοι, επισήμως καταγεγραμμένοι, έχουν ήδη αναχωρήσει για το εξωτερικό. Εκτός του ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί, το κράτος πρέπει να καλύψει την χασούρα από την επιβολή φόρων σε αυτά τα 500.000 άτομα. Τουτέστιν, νέοι φόροι για όσους μένουν Ελλάδα. Δεν είμαστε μακρυά από στρογγυλοποίηση του ΦΠΑ στο 25%, δηλαδή στο 1/4 της αξίας ό,τιδήποτε θα αγοράζουμε. Να θυμίσω και την δήλωση Χρυσόγονου: αν δεν βγούμε στις αγορές έως το 2018, τότε θα έχουμε άτακτη χρεωκοπία στην Ελλάδα. Και ο Χρυσόγονος είναι από τα ελάχιστα σοβαρά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

  2. 4:00 μ.μ. Να υποθέσω ότι διαβάζεις "Αυγή" που κόβει όσα ενοχλούν την κυβέρνηση και τους ιδίους? Οι υπόλοιπες, πάντως, εφημερίδες, αυτά γράφουν και προς την ίδια κατεύθυνση συγκλίνουν και οι απόψεις οικονομολόγων. Τα υπόλοιπα είναι κριτική σκέψη. Αν την έχεις, ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ τα διαπιστώνεις. Αν όχι, αρκείσαι στο τι λέει Τσίπρας και Γεροβασίλη, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος μέχρι πρότινος, και τρύβεις τα χέρια σου από χαρά που η Ελλάδα ανθεί.

  3. Απλά είναι τα πράγματα με δύο επιλογές: είτε ετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για νέους φόρους, είτε ετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για μία νέα ζωή μακρυά από την Ελλάδα!!! Εκτός κι αν νομίζετε ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα δώσει τέλος στη μιζέρια και την επομένη μέρα οι τσέπες όλων μας θα φουσκώσουν με τούβλο από χαρτονομίσματα διπλωμένα στα δύο!

  4. ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΡΑΜΠ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ? ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΗΣΑΝ BR EXIT ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ?
    ΓΙΔΟΒΟΣΚΕ 12.35 ΑΝΤΕ ΝΑ ΑΡΜΕΞΕΙΣ ΞΕΡΟΛΑ

  5. 6:00 μ.μ. ασχετα πως τον αποκαλουν "γιδοβοσκο " τον καναμε !! και ΟΛΟΙ ξερουμε που καταληγουν ΠΑΝΤΑ τα κατα τ"άλλα αθωα ΓΙΔΙΑ εεε !!!!

  6. Βρε εσύ πως τον αποκαλείς, άσε τους άλλους. Αλλά επειδή βλέπω ότι σε κάθε ανάρτησή σου εδώ βελάζεις, απλώς σου εφιστώ την προσοχή για να μη σου μείνει το κουσουράκι! Σκέφτεσαι να σου ξεφύγει κάνα τέτοιο την Μ. Εβδομάδα? Ούτε που θα το καταλάβεις μετά από που σου'ρθε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog