Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Όσιος Πατάπιος: Μία πρόταση στην τοπική εκκλησία της Κορίνθου

- Advertisement -

Σε λίγες ημέρες (8-12-16) είναι η εορτή του Οσίου Παταπίου. Στο σπήλαιο των Γερανείων φυλάσσεται το σκήνωμα του Οσίου. Το πιο κάτω βίντεο δίνει κατατοπιστικές λεπτομέρειες για τον όσιο Πατάπιο και την μεταφορά του σκηνώματος του από την Κωνσταντινούπολη στην Κορινθία περίπου το 1453. Η μεταφορά έγινε από τον Αγγελή Νοταρά, πρόγονο του Αγίου Γερασίμου του Νοταρά…

του Γιάννη Κουτσούκου

 Ο ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ ΣΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ: Μία πρόταση στην τοπική εκκλησία της Κορίνθου.

Οι κορίνθιοι δεν τιμούν όσο πρέπει το μοναδικό σκήνωμα ενός μεγάλου Αγίου στην περιοχή μας. Είναι γνωστό σε όλους, ότι στην μονή του Οσίου Παταπίου των Γερανείων φυλάσσεται το σκήνωμα ενός μεγάλου Αγίου της Εκκλησίας μας.

Η ιστορία του Αγίου είναι επίσης λίγο πολύ σε όλους γνωστή:

Ήταν Αιγύπτιος, ασκήτευσε στην έρημο της Νητρίας της Αιγύπτου και μετά μαζί με δύο άλλους συν ασκητές (Ραβουλά και Βάρα) έφθασε στην Κωνσταντινούπολη. Ιδρυσε εκεί την Μονή των Αιγυπτίων και μετά την κοίμηση του το ιερό Σκήνωμα εφυλάσσετο στην εκεί Μονή που είχε ιδρύσει ο ίδιος προς τιμήν του τιμίου Προδρόμου και αργότερα στην μονή της Πέτρας. Είχε την χάρη να θαυματουργεί και όταν ζούσε αλλά και μετά την κοίμηση του.

Έζησε τον 4ο μ X. αιώνα. Την εποχή της άλωσης της Κωνσταντίνούπολης -λίγο πριν ή λίγο μετά- έχει εκφρασθεί η άποψη -χωρίς να έχει αποδειχθε πλήρως- ότι ίσως η οικογένεια Νοταρά (Αγγελής Νοταράς) μετέφερε το λείψανο του Οσίου από την Κωνστατινούπολη στην Κορινθία, το οποίο έμεινε ξεχασμένο και εντοιχισμένο στο σπήλαιο των Γερανείων.

Το 1904 ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Ιερέα του Λουτρακίου παπά- Σουσάνη.

Στο σπήλαιο αυτό υπήρχαν και υπάρχουν τοιχογραφίες της γνωστής βυζαντινής Δεήσεως, του Οσίου Παταπίου, της Αγίας Υπομονής (πρώην αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, Ελένη Παλαιολογίνα, Δραγάση), του Οσίου Νίκωνα του νέου και του Ομολογητού Υπατίου, πιθανότατα ιεράρχου της Εφέσου, ο οποίος μαρτύρησε στο Ξηρόλοφο της Κωνσταντινούπολης τον 5ο αιώνα, όπου είχε ασκητεύσει και ο όσιος Πατάπιος και η μνήμη του εορτάζεται στις 20 Σεπτεμβρίου. Το σπήλαιο αυτό ήταν (και είναι) ναός, ο οποίος ελειτουργείτο από τους Λουτρακιώτες ιερείς. Όπως όμως και να είναι το οδοιπορικό μεταφοράς του Οσίου Παταπίου από την Πόλη στα Γεράνεια ένα είναι βέβαιο:

Ο Όσιος Πατάπιος με την άσκηση και την καταστολή των ψυχικών και σαρκικών παθών έγινε δοχείον του Αγίου Πνεύματος και έλαβε την χάρη να θαυματουργεί.

Όχι μόνο στο παρελθόν αλλά και σήμερα ακόμη είναι ταχύτατος αρωγός σε όσους με θέρμη, πίστη και ειλικρίνεια τον επικαλούνται.

Εκτός του ότι είναι θεραπευτής του καρκίνου, της Υδρωπικίας, της αναβλέψεως του τυφλού κλπ σωματικών παθήσεων, κυρίως όμως καθημερινώς βοηθάει στην ψυχική αλλοίωση και πνευματική μεταστροφή χιλιάδων προσκυνητών που καταφεύγουν στο σκήνωμα του και τον επικαλούνται.

Γιάννης Π. Κουτσούκος
Διπλ. Μηχανολόγος/Ηλεκτρολόγος

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο παρών χώρος θα μπορούσε να ενταχθεί στον θρησκευτικό τουρισμό, αλλά ποιος είναι τόσο μάγκας για να το κάνει;;; Η ανύπαρκτη δημοτική μας αρχή ή οι αδιάφοροι παπάδες;;;;

    Ν.Φ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog