Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Επείγουσα ανακοίνωση Υπουργείου Περιβάλλοντος: Μην ανάβετε τζάκια!

- Advertisement -

Εκκληση στους πολίτες να αποφύγουν την χρήση τζακιών και θερμαστρών απευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, λόγω των συνθηκών άπνοιας που επικρατούν στην Αττική. Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης επέστρεψε απειλητικά και στην Πάτρα ..

Οπως αναφέρει το ΥΠΕΝ το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε στην Αττική, υψηλά επίπεδα αιωρουμένων σωματιδίων ΑΣ10, μεγαλύτερα από 100 μg/m3, για το 24ωρο της 10.12.2016. Συγκεκριμένα στο σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ 120 μg/m3, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 111 μg/m3, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 110 μg/m3.

Με βάση τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για σήμερα 11.12.16 θα επικρατήσουν μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή) που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.

Συνιστάται στους πολίτες η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και παρακαλούμε θερμά για τη θετική τους ανταπόκριση στη σύσταση αυτή.

Η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΝ παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρουμένων σωματιδίων σε 24ωρη βάση και θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση εφόσον υπάρχει αξιόλογη μεταβολή.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, που στην Πάτρα διατίθεται περίπου 0,94 € το λίτρο, οδήγησε εκ νέου τους περισσότερους στην καύση ξύλου ως εναλλακτική πηγή θέρμανσης, αγνοώντας ουσιαστικά πως ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ό,τι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.

Δεν είνια όμως μόνο το ποιοτικό ξύλο που καίγεται στο τζάκι, είναι και κ κάθε λογής …καύσιμη ύλη που φτάνει ως εκεί.

Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης επέστερψε απειλητικά και στην Πάτρα, όπως διαπιστώνει ο καθένας καθέ απόγευμα από τις 7.00 και μετά, οπότε η ατμόσφαιρα γίνεται όλο και πιο βαριά. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ο αέρας αρχίζει να καθαρίζει μετά τις 09.00 το πρωϊ της επόμενης ημέρας.

Τα σωματίδια διαπερνούν κλειστές πόρτες και παράθυρα και να διεισδύουν μέσα στα σπίτια, με πολυάριθμες μελέτες να τεκμηριώνουν επικίνδυνες βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιδράσεις των μικροσωματιδίων της αιθαλομίχλης στην υγεία, ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους και ασθενείς με καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα.

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και πώς θα ζεσταίνουμε τα παιδια μας? Για όσους έχουν καλοριφέρ το πετρέλαιο στα ύψη και για όσους δεν έχουν η ΔΕΗ μια από τα ίδια…….. άρα να αφήνουμε τα παιδιά μας να κρυώνουν και να άρρωσταινουν…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog