Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Αποχωρούν από το Χαλέπι άμαχοι και αντάρτες

- Advertisement -

Σε ισχύ βρίσκεται η συμφωνία για την αποχώρηση των ανταρτών από το ανατολικό Χαλέπι, σύμφωνα με μαχητές της αντιπολίτευσης, μια μέρα μετά την αποτυχία της προηγούμενης συμφωνίας.
Αντάρτες μαχητές και πολίτες επρόκειτο να αποχωρήσουν από τη συριακή πόλη νωρίς το πρωί της Τετάρτης αλλά η συμφωνία εκεχειρίας κατέρρευσε. Οργανώσεις των ανταρτών ανακοίνωσαν αργά χθες, σύμφωνα με το BBC, πως η αποχώρηση θα γίνει νωρίς σήμερα το πρωί. Δεν έχει υπάρξει όμως καμία επιβεβαίωση ακόμα από τη συριακή κυβέρνηση και τον βασικό σύμμαχό της, τη Ρωσία.

Μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου- η οποία στηρίζει τη συριακή κυβέρνηση- μετέδωσαν πως οι διαπραγματεύσεις είχαν «σημαντικές επιπλοκές» και δεν είχαν ακόμα καταλήξει κάπου. Οι αντάρτες ανέφεραν πως η νέα συμφωνία εκεχειρίας θα ίσχυε από χθες το βράδυ προκειμένου να ακολουθήσει η αποχώρηση.

Η νέα συμφωνία επιτρέπει την ταυτόχρονη εκκένωση δύο χωριών που βρίσκονταν υπό πολιορκία από τους αντάρτες στη βορειοδυτική Συρία. Η συριακή κυβέρνηση και το Ιράν επέμειναν πως η εκκένωση του ανατολικού Χαλεπιού μπορεί να γίνει μόνο μετά την εκκένωση αυτών των χωριών.

Χθες το πρωί, λεωφορεία και ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο για να μεταφέρουν τους αντάρτες μαχητές και τις οικογένειές τους αλλά λίγο μετά έφυγαν άδεια.

Λίγες ώρες μετά την κατάρρευση της πρώτης συμφωνίας- που έγινε με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας και της Τουρκίας- άρχισαν ξανά βομβαρδισμοί στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές όπου παραμένουν και περίπου 50.000 πολίτες. Ο ΟΗΕ τόνισε πως οι επιθέσεις της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της σε μια περιοχή γεμάτη πολίτες πιθανότατα συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Zeid Raad al-Hussein δήλωσε πως «η συνέχιση σφοδρών βομβαρδισμών από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης και τους συμμάχους της σε μια περιοχή γεμάτη πολίτες αποτελεί σχεδόν σίγουρα παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πιθανότατα συνιστά έγκλημα πολέμου».

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog