Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα μπορούν να επιφέρουν οι Νέοι Αγρότες, λύστε τους τα χέρια!

- Advertisement -

Ο πρωτογενής τομέας και οι άμεσα εξαρτώμενοι από αυτόν, δευτερογενής και τριτογενής τομέας αποτελoύν την ατμομηχανή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Οι νέοι αγρότες συνεχίζουν να πρωτοστατούν στη δημιουργία του πραγματικού πλούτου, με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, δίνοντας την ευκαιρία στη χώρα να εξέλθει από την οικονομική κρίση….

Ωστόσο, η Πολιτεία φαίνεται να χάνει την ευκαιρία αυτή, αφού ενώ αντιλαμβάνεται τη σημασία της προσφοράς των νέων αγροτών, αδυνατεί να λάβει ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη τους πλήττωνας το δυναμικό αυτό κλάδο.

Παρά τις εξαγγελίες και τους «πύρινους λόγους» των πολιτικών για την ανάγκη τόνωσης της εγχώριας παραγωγής, οι κυβερνήσεις στην πράξη δεν έχουν λάβει καμία ουσιαστική μέριμνα για την ενίσχυση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου, αντίθετα, μετά την υπογραφή του νέου Μνημονίου, τον καλούν να σηκώσει περισσότερα βάρη.

 Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι ο φορολογικός συντελεστής για τους αγρότες θα αυξηθεί στο 20% από 13% σήμερα, ενώ για τα εισοδήματα του 2017 θα αυξηθεί στο 26%, ενώ προωθείται επίσης η κατάργηση ή ο περιορισμός σειράς φοροαπαλλαγών, όπως είναι οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τις κληρονομιές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική, με πολλούς καλλιεργητές να αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, αφού το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατακόρυφα.


«Κλειδί» για την αναζωογόνηση του πρωτογενή τομέα θεωρείται η αξιοποίηση των κονδυλίων που προβλέπει η ΚΑΠ πάνω στη βάση μιας εθνικής πολιτικής, η οποία θα έχει την υποστήριξη της πλειονότητας των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να προβλεφθούν πρόσθετα κίνητρα τόσο για την επέκταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων όσο και για την επιστροφή των νέων στο χωράφι.

Εάν καταφέρει η χώρα και δώσει το μήνυμα ότι η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα είναι επικερδής και δεν εξαρτάται από τις επιδοτήσεις, τότε θα δούμε περισσότερους να δραστηριοποιούνται και να επενδύουν σε αυτόν.

Πρόσφατη μελέτης της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμά ότι το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μπορεί να αυξηθεί έως και 9% μέχρι το 2024 υπό την προϋπόθεση ότι οι αγρότες θα επικεντρωθούν στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας.

Οι Νέοι Αγρότες έχουν συνειδητοποιήσει ότι μόνο με συλλογική δράση όλων των αγροτών, μπορεί να διαμορφωθούν προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον στον αγροτικό τομέα. Αν μη τι άλλο οι περισσότεροι νομοί της Πελοποννήσου μπορούν και παράγουν !!!! Η Κόρινθος είναι γνωστή για την σταφίδα της. Η Κορινθιακή Σταφίδα και η σουλτανίνα
παράγονται με τους κανονισμούς και τις
προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής ένωσης και
είναι ασφαλή προϊόντα υψηλής ποιότητας που
εμπιστεύονται καθημερινά χιλιάδες καταναλωτές. Το κρασί της Νεμέας
που έχει προτιμάται στα
καλύτερα εστιατόρια, σε πολλές χώρες της γης! Η Καλαμάτα με το εξαιρετικό της, παρθένο ελαιόλαδο, η μαυροδάφνη της Πάτρας!  Είναι πολλά και ποικίλα τα τοπικά προϊόντα αυτής της ευλογημένης χώρας και κατά συνέπεια της Πελοποννήσου μας!

Για τους παραπάνω λόγους η Πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ακούσει με σοβαρότητα στα προβλήματα των νέων ανθρώπων που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα και να δώσει λύσεις στα προβλήματα που η ίδια δημιουργεί προσφέροντας τη δυνατότητα στο νέο αγρότη να δραστηριοποιηθεί απαλλαγμένος από τα βαρίδια του παρελθόντος.

“Ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα μπορούν να επιφέρουν οι Νέοι Αγρότες, λύστε τους τα χέρια!”

Ολοκληρώνοντας τις παραπάνω σκέψεις μου, θέλω να ευχηθώ σε όλους τους Έλληνες υγεία, αγάπη, ελπίδα και πίστη! ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !!!

Αλεξόπουλος Α. Ιωάννης
Υπεύθυνος Ένωσης Νέων Αγροτών Ηλείας

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog