Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Οι ανήλικοι μαθητές του Κ. Κ. Κορίνθου στο Προεδρικό Μέγαρο

- Advertisement -

Την Δευτέρα 9-1-2017 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη όλων των μαθητών του Κ.Κ. Κορίνθου στο Προεδρικό Μέγαρο…

Τους μαθητές συνόδεψαν Εισαγγελικοί λειτουργοί, Κοινωνικοί λειτουργοί, δάσκαλοι και διοικητικοί υπάλληλοι.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου.

Ο Πρόεδρος έλαβε το λόγο «Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας εδώ, αρχής γενομένης από εκείνους που έχουν την ευθύνη του Καταστήματος Κράτησης.


Ευχαριστώ την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, λόγω και της προτέρας ιδιότητός της, ως Εισαγγελέως ανηλίκων, τον Υπουργό, γι’αυτήν την πρωτοβουλία, που αποδεικνύει πώς πρέπει να λειτουργεί σ’ένα σύγχρονο δημοκρατικό σύστημα το σωφρονιστικό μας σύστημα. Σύστημα το οποίο καλλιεργεί την ένταξη των κρατουμένων, και ιδίως νέων κρατουμένων, στην κοινωνία.

Γιατί η έκτιση της ποινής δεν είναι εκδίκηση της Πολιτείας προς εκείνον ο οποίος εγκληματεί.
Είναι ο τρόπος με τον οποίον επανεντάσσεται στην κοινωνία για να μην διαπράξει τα ίδια εγκλήματα».

«Το μεγάλο διακύβευμα των Σωφρονιστικών Καταστημάτων είναι αυτό ακριβώς: Το ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν καταφέρνουν – και όχι μόνον στην Ελλάδα, διεθνώς – να επιτελέσουν αυτόν τον ρόλο. Άρα η μεγάλη πρόκληση όλων μας είναι να μπορέσουμε ν’αποδώσουμε στο σωφρονιστικό σύστημα τα χαρακτηριστικά τα οποία του ανήκουν. Και αυτό για το καλό των ανθρώπων και την άσκηση των δικαιωμάτων τους, αλλά και για το καλό της ίδιας της Πολιτείας. Γι’αυτήν την πρωτοβουλία, που είναι πρωτοποριακή, και πάλι σας συγχαίρω.

Ευχαριστώ, τέλος, γιατί επιλέξατε τον χώρο της Προεδρίας, ακριβώς για να δείξει η Πολιτεία στους κρατουμένους ότι τους θεωρεί ανθρώπους που έχουν εκτός από υποχρεώσεις και δικαιώματα».


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.Στ. Κοντονής ανέφερε: 

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, είναι μεγάλη χαρά σήμερα που βρισκόμαστε στο Προεδρικό Μέγαρο. Και θέλω να σας πω ότι η πρωτοβουλία αυτή που συνδυάζεται με την επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο των κρατουμένων στις Φυλακές Ανηλίκων της Κορίνθου είναι ένα σήμα προς όλη την κοινωνία ότι το Κράτος, η οργανωμένη Πολιτεία δεν εκδικείται κανέναν.

Όλοι έχουν δυνατότητες και όλοι έχουν προοπτικές.
Και πιστεύω αυτό που είπατε, ότι η Πολιτεία δεν εκδικείται, έχει μεγαλύτερη αξία όταν μιλάμε για νέους ανθρώπους, για ανήλικα παιδιά, για κρατούμενους που σε μία πολύ ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους έπεσαν σε λάθη. Και θα ήθελα να πω, ξεκινώντας απ’αυτό, ότι όλοι κάνουμε λάθη στη ζωή μας.

Απευθύνομαι σε σας και λέγω: ‘Όλοι έχουμε κάνει λάθη.
Και εγώ που σας μιλάω έχω κάνει λάθη στη ζωή μου.’ Όμως τα λάθη ας γίνουν αρχή για να βελτιώσουμε τον χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, την στάση μας, την κοινωνική μας συμπεριφορά.

Έχετε υποπέσει σε κάποια σοβαρά αδικήματα για να είσαστε κρατούμενοι.
Όπως σας είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όμως, αυτά δεν μπορεί και δεν πρέπει για σας να είναι αφετηρία μιας καταστροφικής πορείας. Πρέπει να είναι αφετηρία μιας πορείας ανάσχεσης των λαθών.

Το ζήτημα ποιο είναι; Ότι μέσα απ’αυτή την διαδικασία και μέσα από το ενδιαφέρον της Πολιτείας που έμπρακτα σας δίνει, σας το δίνουν αυτοί που επιβλέπουν την πορεία σας στο Κατάστημα Κράτησης, σας το δείχνει σήμερα η ελληνική Πολιτεία δια του Προέδρου της Δημοκρατίας, που σας δέχεται στο Προεδρικό Μέγαρο και σας είπε αυτά τα πολύ θερμά και πατρικά λόγια, αυτή όλη η διαδικασία να είναι μια αρχή για τη ζωή σας να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Η Πολιτεία σήμερα αποδεικνύει στην πράξη και όχι στα λόγια ότι ενδιαφέρεται έμπρακτα για το μέλλον σας, για τη ζωή σας. 


Για να μην υπάρξει μια αρνητική στιγμή της ζωής σας καθοριστική για το μέλλον σας. Και είναι στο χέρι σας αυτή την περίοδο που είσαστε κρατούμενοι να αντλήσετε όλες εκείνες τις δυνατότητες που σας δίνει το Κράτος και η Πολιτεία για τη βελτίωση τη δική σας. Και πρώτα απ’όλα ήθελα να σας πω ότι το γεγονός ότι παρακολουθείτε το σχολείο και μαθαίνετε πράγματα τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα σας ήταν άγνωστα, είναι σταγόνες ελευθερίας μέσα σ’ένα καθεστώς κράτησης.

Είναι και αυτό μία δυνατότητα που σας δίνει η Πολιτεία και η κοινωνία ακριβώς για τη βελτίωση του εσωτερικού σας κόσμου, της συμπεριφοράς σας, όλων αυτών που συγκροτούν την προσωπικότητά σας.

Θέλω να σας ευχηθώ και εγώ και εκ μέρους του Πρωθυπουργού, Καλή Χρονιά. Κανένας για την Πολιτεία και την κοινωνία δεν είναι χαμένος. Ίσα ίσα η προσπάθεια αυτή που γίνεται, γίνεται για την ομαλή σας επανένταξη όταν τελειώσει το χρονικό διάστημα της κράτησης. Και πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια, που είναι κοινή προσπάθεια και από τους κρατικούς λειτουργούς αλλά και από εσάς, θα είναι μια προσπάθεια ελπιδοφόρα και μια προσπάθεια που θα καρποφορήσει.

Θέλω τέλος, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, να ευχαριστήσω και ενώπιόν σας την αξιότιμη Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου για ό,τι έχει προσφέρει στη μακρά πορεία της ως Εισαγγελική λειτουργός αυτά τα χρόνια. Και το ενδιαφέρον της για τους κρατούμενους ανηλίκους είναι ένα ενδιαφέρον που γνωρίζει όλος ο νομικός κόσμος της χώρας και της αξίζει ένας δημόσιος έπαινος».

Η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου :

«Εγώ θα ήθελα να πω κάτι, κύριε Πρόεδρε, και στα παιδιά και σε όσους μας συνοδεύουν από το Κατάστημα της Κορίνθου: Ότι μέσα σ’ένα δευτερόλεπτο ο κύριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ανώτατος άρχοντας της χώρας δέχθηκε να σας δεχθεί. Αυτό το πράγμα θα μου μείνει αξέχαστο, είναι κάτι μοναδικό. Με ρωτούσε ο ίδιος σε μια συνάντησή μας τι μπορεί να κάνει για σας. Και του λέω: ‘Τι να κάνετε; Να μας δεχθείτε.’ Δεν πρόλαβα να το πω και έκλεισε το ραντεβού. Θα το θυμάμαι αυτό σε όλη μου τη ζωή.

Θα είμαστε όλοι οι φορείς ανοιχτοί να κάνουμε πράγματα. Τα παιδιά μας είναι πάρα πολύ καλά, κάνουν το καλύτερο δυνατό, προσπαθούν στο σχολείο.
Εγώ για ένα πράγμα μόνο τα μαλώνω, για τα μαθήματα, να διαβάζουν περισσότερο, γιατί μόνο μέσα από εκεί θα ξαναβρούν τον εαυτό τους. Προσπαθούν και σε τέχνες. Και μουσικές παραστάσεις κάνουν και έξω βγαίνουμε.
Έπαιξαν θεατρική παράσταση σε Φεστιβάλ Νέων στην Κόρινθο και διακρίθηκαν.

Νομίζω λοιπόν ότι αυτή η αγκαλιά που μας ανοίξατε σήμερα όχι μόνο για τα παιδιά μας, γιατί πίσω από τα παιδιά μας υπάρχουν πάρα πολλοί, κύριε Πρόεδρε, που δουλεύουν: Είναι ο Διευθυντής, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, η Εισαγγελέας της Κορίνθου, η εξωτερική φρουρά, οι εκπαιδευτικοί μας που στάθηκαν γονείς σ’αυτά τα παιδιά.
Είναι πάρα πολύς κόσμος που δουλεύει γι’αυτά τα παιδιά. Οπότε είναι τιμή για όλους μας δεχθήκατε».

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog