Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το φοινικέλαιο που περιέχει η Nutella;

- Advertisement -

Εάν είστε από αυτούς που αγαπάνε το γνωστό spread της Nutella, ενδεχομένως να θορυβηθήκατε από τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για καρκινογόνες ουσίες στα συστατικά του. Συγκεκριμένα, το φοινικέλαιο φέρεται να προκαλεί καρκινογεννέσεις…

ΥΠΕΡΒΟΛΗ

Το φοινικέλαιο είναι ένα βασικό συστατικό που χρησιμοποιεί η Nutella, αλλά και σχεδόν ολόκληρη η βιομηχανία κατασκευής γλυκισμάτων. Υπάρχει σε παγωτά, μαργαρίνες, σοκολάτες κτλ. Το Μάιο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), δημοσίευσε τα ευρήματα έρευνας σχετικά με τους γλυκιδυλικούς εστέρες λιπαρών οξέων (GE), που σχηματίζονται κατά την επεξεργασία φυτικών ελαίων, ειδικά σε θερμοκρασίες που πλησιάζουν ή ξεπερνούν τους 200 βαθμούς Κελσίου. Η συγκεντρώσεις στο φοινικέλαιο ήταν οι υψηλότερες. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι GE, μπορούν να προκαλέσουν καρκινογεννέσεις σε ποντικούς και αρουραίους, πιθανότατα μέσω της ζημιάς που προκαλούν στις γενετικές πληροφορίες των κυττάρων τους. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δε σημαίνει πως ισχύει το ίδιο και για τους ανθρώπους. Για αυτο το λόγο η EFSA ζήτησε να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

Η EFSA θα διαβιβάσει τα στοιχεία στις αρχές της ΕΕ υπεύθυνες για το καταλογισμό ενδεχόμενου κινδύνου, οι οποίες με τη σειρά τους θα υπολογίσουν τη διαχείριση πιθανού κινδύνου για τους καταναλωτές. Εν ολίγοις, παρέπεμψαν το ζήτημα για περισσότερες έρευνες.

Παρά τα ευρήματα, η EFSA δεν όρισε ανώτατο όριο ημερήσιας κατανάλωσης, αν και εξέφρασε ανησυχίες για τη κατανάλωση των ουσιών από μωρά και νήπια. Δεν προέβη επίσης σε καμία ανάκληση προϊόντος από τα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ,

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η FDA και τα Ηνωμένα Έθνη, δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε απαγόρευση χρήσης φοινικέλαιου.

Σύμφωνα με το Reuters, η κατασκευάστρια εταιρία Ferrero, αναφέρει πως το φοινικέλαιο που χρησιμοποιεί, προέρχεται από »φρεσκοστυμμένα» φρούτα και επεξεργάζεται σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες, χαμηλότερες των 200 βαθμών. Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα για να εξουδετερωθεί η μυρωδιά και το κόκκινο χρώμα του φοινικέλαιου. Η διαδικασία της εταιρίας είναι πιο χρονοβόρα και κοστίζει 20% περισσότερο, απ ότι η ευκολότερη που απαιτεί θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών. Ο λόγος που η Ferrero εμμένει στη χρήση του φοινικέλαιου, έναντι οποιουδήποτε άλλου φυτικού ελαίου, είναι επειδή είναι το μοναδικό που μπορεί να χαρίσει την ιδανική υφή στη Nutella. Παράλληλα, είναι οικονομικότερο, με κόστος $800/τόνο, τη στιγμή που το ηλιέλαιο κοστίζει $845/τόνο και το έλαιο ελαιοκράμβης, $920/τόνο. Τέλος, αποφεύγοντας τη διαδικασία της υδρογόνωσης, δεν παράγονται τρανς λιπαρά.

Η παραγωγή φοινικέλαιου, έχει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μαζικές αποψιλώσεις δασών για τη καλλιέργεια του δέντρου, έχει οδηγήσει μεγάλους πληθυσμούς ζώων, όπως ο ουρακοτάγκος, στο χείλος της εξαφάνισης. Όλα αυτά για να καλυφθεί μια αγορά με τζίρο άνω των $44 δις ετησίως. Η Ferrero, χρησιμοποιεί 185.00 τόνους φοινικέλαιου ετησίως.

Πως έχει η κατάσταση σήμερα

Κανείς διεθνής ή κρατικός οργανισμός δεν έχει απαγορεύσει τη κατανάλωση φοινικέλαιου. Η αναφορά της EFSA βρίσκεται υπό εξέταση από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ που κατά κανόνα, φημίζονται για την αυστηρότητά τους σε ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Ο εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ, Enrico Brivio, δήλωσε πως σχετικές οδηγίες θα εκδοθούν ως το τέλος του έτους. Τόνισε ωστόσο πως δεν πρόκειται να υπάρξει καθολική απαγόρευση του φοινικέλαιου, αλλά πιθανή ρύθμιση των ορίων ασφαλούς κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή, το European Food Information Council (EUFIC), που τυγχάνει υποστήριξης από τη Κομισιόν, αναφέρει πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ανησυχίες για την ασφάλεια του φοινικέλαιου.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, είναι μάλλον πρώιμο να καταλήξουμε πως το φοινικέλαιο είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Σε κάθε περίπτωση μια υγιής και ισορροπημένη δίαιτα, θα μπορούσε να περιορίσει τυχόν κίνδυνο.

via TNI

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog