Σάββατο, 30 Μαρτίου, 2024

Επιστολή Τσακαλώτου: Ποιες υποχωρήσεις θα κάνει η κυβέρνηση

- Advertisement -

Με «περίγραμμα» νέων μέτρων, αντί αναλυτικής λίστας, επιχειρεί να κλείσει την διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας όμως δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και νέα μέτρα και μετά το 2019….

Με τις συνομιλίες όμως να έχουν παγώσει η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να οπισθοχωρήσει προκειμένου να ξεκλειδώσουν οι διαπραγματεύσεις και να κλείσει η αξιολόγηση.

Στις υποχωρήσεις τις κυβέρνησης πρώτο είναι το ζήτημα του αφορολόγητου με το σενάριο της ελληνικής πλευράς να προβλέπει μείωση του αφορολογήτου στα 7.500-8.000 ευρώ.

Ωστόσο το ΔΝΤ φέρεται να ζητά μεγαλύτερη μείωση, ενδεχομένως και στα 3.500 ευρώ. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε φοροεπιδρομή και για τους χαμηλόμισθους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ αλλά και για τους συνταξιούχους ή αγρότες με μηνιαίες αποδοχές 600 ευρώ και κάτω.

Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 14% ή 15%.

Μείωση ή κατάργηση επιδομάτων, τα οποία θα ενσωματωθούν τελικώς στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
«Πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για ένστολους και μειώσεις για ορισμένες κατηγορίες νεότερων υπαλλήλων.
Νέοι φόροι όπως ενδεχομένως η επιβολή τέλους ακινησίας (συζητείται για 30 ευρώ το χρόνο) σε ιδιοκτήτες ΙΧ που έχουν παραδώσει τις πινακίδες για πάνω από 12 ή 24 μήνες.

Βασική στόχευση της επιστολής Τσακαλώτου, όπως λένε στελέχη της κυβέρνησης είναι «να βρεθεί κοινό έδαφος ενόψει του eurogroup της 26ης Ιανουαρίου». Μάλιστα από την πλευρά της η Αθήνα περιγράφει αναλυτικά τις πτυχές της πρότασή της σε μια προσπάθεια να προλάβει να επηρεάσει θετικά το αποτέλεσμα των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με τους θεσμούς -παραμονές του eurogroup-και να βρεθεί τελική κοινή θέση με το ΔΝΤ.

Το Ταμείο άλλωστε είναι αυτό που ζητά εκ των προτέρων ψήφιση μέτρων, διότι αμφισβητεί το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018. Και στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση τονίζει ότι «οφείλει να σταματήσει τους παραλογισμούς».

Πηγή :The Paper

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog