Το σχολείο μας, πριν λίγες μέρες, στα πλαίσια των Σχολικών Δραστηριοτήτων, υλοποίησε στο Άγιο Όρος ένα Πολιτιστικό Πρόγραμμα, με θέμα: «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Η μοναδική Μοναστική Πολιτεία στην Ευρώπη και ένα από τα 17 Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την UNESCO»…

Οι μαθητές του Προγράμματος επισκέφθηκαν για τέσσερις ημέρες την μοναδική μοναστική πολιτεία στην Ευρώπη, «γεύτηκαν» την γνήσια χριστιανική αγάπη και το ειλικρινές πατρικό ενδιαφέρον μοναχών και Ηγουμένων των μοναστηριών που επισκέφτηκαν, έζησαν από κοντά τον διαφορετικό τρόπο ζωής, των αφιερωμένων στο Θεό ανθρώπων της άσκησης, της ταπείνωσης και της υπακοής, συμμετείχαν από τις πρώτες πρωινές ώρες στις καθημερινές λατρευτικές ακολουθίες των Ιερών Μονών, και συμμετείχαν επίσης στα Μυστήρια της Εξομολόγησης και της Θείας Ευχαριστίας.

Οι ευχές και πατρικές νουθεσίες και συμβουλές όλων των μοναχών, με τους οποίους ήρθε σε επαφή η ομάδα του σχολείου μας και κυρίως οι πολύωρες συζητήσεις που είχαν με τους μαθητές και καθηγητές οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών Βατοπαιδίου και Ξενοφώντος, κ. Εφραίμ και κ. Αλέξιος, προσέδωσαν μια ιδιαίτερη νότα στην μοναδική εμπειρία που είχαν οι μικροί μαθητές του σχολείου μας, που επισκέπτονταν για πρώτη φορά την Αθωνική Πολιτεία.

Το Άγιον Όρος αντιστέκεται και αποτελεί πράγματι ανάχωμα στη «διάβρωση» της Εκκλησίας από το πνεύμα της εκκοσμίκευσης, που την απειλεί! Η «Εκκλησιαστική εξουσία», είναι διακονία με πνεύμα ταπείνωσης και το Άγιο Όρος γνωρίζει να καλλιεργεί αυτό το πνεύμα και αυτό το είδος της «εξουσίας».

Ταυτόχρονα οι Αγιορείτες μοναχοί, κατέστησαν καθηγητές και μαθητές «κοινωνούς» της αγωνίας τους για την πορεία της Ελλάδας εν μέσω μιας πολυποίκιλης κρίσης, που η οικονομική κρίση μπορεί μεν να αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, όμως η βαθύτατη και πλατιά πνευματική κρίση αποτελεί τον κύριο όγκο του παγόβουνου! Είμαστε όλοι υπεύθυνοι!

Οι μαθητές μας εντυπωσιάστηκαν από το ήθος και το Ορθόδοξο φρόνημα των μοναχών, την αγάπη τους και το ειλικρινές ενδιαφέρον για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σχολείο και στη ζωή τους γενικότερα και «απαίτησαν» αυτό το εκπαιδευτικό – προσκυνηματικό ταξίδι να επαναληφθεί και την επόμενη σχολική χρονιά. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου, είναι από τα ελάχιστα στην Ελλάδα και το πρώτο σχολείο της Κορινθίας, που εδώ και έξη χρόνια πραγματοποιεί αυτό το εκπαιδευτικό ταξίδι στη Μοναστική Πολιτεία του Άθωνα.

Μαθητές και καθηγητές εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς τους Ηγουμένους των Ιερών Μονών Κουτλουμουσίου και Σιμωνόπετρας και κυρίως προς του Ηγουμένους των Ιερών Μονών Βατοπεδίου και Ξενοφώντος, που επί τόσα χρόνια επιδεικνύουν ποικιλοτρόπως την συμπαράσταση τους προς του μαθητές του σχολείου μας.

Για το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου
Χρήστος Ρουμελιώτης