Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πόσα μετρητά λαμβάνουν οι πρόσφυγες τον μήνα

- Advertisement -

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) έδωσε διευκρινήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της και την αξιοποίηση των πόρων της που διατίθενται προς υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα…

Σε ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Τζιοβάνι Λέπρι (Giovanni Lepri), βοηθός αντιπρόσωπος της ΥΑ στον Επιχειρησιακό Τομέα, αναφέρθηκε στα συνολικά και τα κατά μέρους ποσά που έχει λάβει ο φορέας, στις συνεργασίες του και στο δίκτυο των ΜΚΟ που συντονίζει.
Θύμισε πως το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα λειτουργεί από το Μάρτιο του 1952. Συνεργάζεται με τις κρατικές αρχές, ΜΚΟ και άλλους φορείς και οργανώσεις για να διασφαλίζει την προστασία των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και όλων των ατόμων που εμπίπτουν στην εντολή της Ύπατης Αρμοστείας.

Όπως είπε, μέχρι το 2015 ο ρόλος της ΥΑ ήταν συμβουλευτικός βοηθώντας στην ευθυγράμμιση της χώρας μας με το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της ΕΕ, αλλά και συμβάλλοντας στη βελτίωση της νομοθεσίας και στην ταυτοποίηση και χορήγηση ασύλου. Από το ’15 και μετά όμως, ανέλαβε πιο εκτελεστικό – επιχειρησιακό ρόλο προς υποστήριξη της κυβέρνησης. Παρόλα αυτά, όπως σημειώθηκε, η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.


Περί αριθμού προσφύγων και μεταναστών

Ο κ. Λέπρι ανέφερε πως σήμερα, σύμφωνα με την καταγραφή της ΥΑ, στην Ελλάδα βρίσκονται 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες, σε νησιά και ηπειρωτική χώρα. Δήλωσε πως παρατηρείται μια σταθεροποίηση των αφίξεων από την Τουρκία, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την ΕΕ. Μείωση αφίξεων παρατηρήθηκε κυρίως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2016, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, έρχονταν στη χώρα μας κατά μέσο όρο 80 άτομα τη μέρα. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο αριθμός αυτός έπεσε στα επίπεδα των 50-60 ατόμων τη μέρα ενώ τον Ιανουάριο του 2017, έχουν έρθει περίπου 1000 άτομα.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Δεκέμβρη του 2016, μπήκαν στη χώρα 173.450 άτομα.


Τον Ιανουάριο του 2017, υπήρξαν 1.130 μετακινήσεις από τα νησιά προς την ενδοχώρα σε μια νέα, συγκροτημένη προσπάθεια μείωσης των προσφύγων στα νησιά. Ο αριθμός αυτός αφορά σε πρόσφυγες που ζουν στα Hot Spot στα οποία φιλοξενούνται άτομα που έχουν υποβάλλει τα χαρτιά τους για λήψη ασύλου.

Αναφέρθηκε ακόμη πως αυτή τη στιγμή η ΥΑ απασχολεί 600 άτομα ως προσωπικό της, ενώ 46 άτομα της απασχολούνται σε κρατικές δομές και υπηρεσίες προς ενίσχυση των ελληνικών αρχών. Τα γραφεία της ΥΑ του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είναι 10 συνολικά σε όλη την Ελλάδα, ενώ η ΥΑ συνεργάζεται με 25 διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς για το προσφυγικό, ως συνονίστρια και όχι ως διαχειρίστρια των οικονομικών.

Περί ελέγχου της χρηματοδότησης, ο Τζ. Λέπρι απάντησε πως τα κονδύλια που λαμβάνονται ελέγχονται από την ΕΕ ως προς την αξιοποίηση και την απορρόφηση τους, ως προς το πού και πώς διατίθενται κοινώς, κάτι που ισχύει τόσο για την ΥΑ, όσο και για τις συνεργαζόμενες με εκείνη ΜΚΟ, οι οποίες ελέγχονται αυτόνομα ως προς τα επιχειρησιακά τους σκέλη.
Μέσα στο επόμενο διάστημα μάλιστα, θα υπάρξει και νέος έλεγχος των οικονομικών.

Ο “χάρτης” της χρηματοδότησης

Συνολικά, μέσα στο 2016, η ΥΑ του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έλαβε 166.547.263 ευρώ, ως συνολική συνεισφορά. Από αυτά, έχουν ξοδευτεί μέχρι τώρα τα 155 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα διατίθενται προς ενίσχυση των δομών, το τρέχον διάστημα.


Μετρητά στους πρόσφυγες

Με το πρόγραμμα Cash Card της ΥΑ, επωφελούνται 14.000 άτομα, ενώ τηρείται η κυβερνητική οδηγία για “1 ευρώ λιγότερο απ’ το επίδομα που δίνεται στους Έλληνες που χρίζουν κοινωνικής αρωγής”, μετά από πρόταση Μουζάλα. Το πνεύμα, είναι να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και περαιτέρω αναβρασμοί.

Ο κ. Λέπρι, τόνισε πως πρόκειται για ένα πολύ μικρό συνεπικουρικό επίδομα, του ύψους των 90 ευρώ μηνιαίως ανά κεφαλή, το οποίο προσαρμόζεται αναλόγως με τα είδη πρώτης ανάγκης που μπορούν να δοθούν ανάλογα με τη συγκυρία.

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog