Μία ακόμη σύσκεψη για το ελληνικό ζήτημα στις Βρυξέλλες και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Η “χρυσή τομή” δεν βρέθηκε για να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία και να κλείσει -επιτέλους- η δεύτερη αξιολόγηση, με το ζήτημα να παραμένει ανοιχτό…

Αυτό που είναι πια φανερό, είναι πως μπροστά μας βρίσκεται ένα “καυτό” δεκαήμερο. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε για πρόοδο, ωστόσο το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου φαίνεται πως θα είναι η πιο σημαντική ημερομηνία για την έκβαση του ελληνικού ζητήματος. Πιθανότατα μέχρι την επόμενη…

Οι συμμετέχοντες που… δεν συμφώνησαν
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έκατσαν από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 10.02.2017 οι εξής: Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Καμία λύση, πάμε για 20 Φεβρουαρίου
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπήρξε οριστική συμφωνία και αυτό φυσικά συνεπάγεται πως δεν ορίστηκε ούτε η ακριβής ημερομηνία της επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η ημερομηνία – ορόσημο είναι αυτή του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Η συγκεκριμένη ημερομηνία μοιάζει από όλους σαν η έσχατη ελπίδα για συμφωνία, αφού οι ολλανδικές εκλογές που έπονται, είναι μάλλον δεδομένο πως θα παίξουν τον ρόλο τους σε περαιτέρω καθυστερήσεις των όποιων αποφάσεων.

Εδώ να σημειώσουμε πως οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχίζονται.

Ντάισελμπλουμ: Επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα


Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ, σε ανακοίνωσή του μετά την συνεδρίαση, ανέφερε τα εξής: “Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και οι εκπρόσωποι των Θεσμών είχαν μια πολύ παραγωγική συνάντηση για τη δεύτερη αξιολόγηση. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση προς όφελος της κάθε πλευράς.

Είχαμε σημαντική πρόοδο απόψε και πιστεύουμε ότι θα κλείσουμε την αξιολόγηση και τη συμφωνία με την επιστροφή των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε πρόοδο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου”.

Η αναφορά του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα είναι κατ’ αρχήν ένα σημάδι θετικό. Δείχνει πως υπήρξε πρόοδος μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο το πλέον σημαντικό στην υπόθεση διαπραγμάτευση δεν είναι η συμφωνία αυτή καθαυτή.

Γιατί το πιο σημαντικό είναι το πώς θα έρθει η συμφωνία. Δηλαδή με τί απαιτήσεις για τυχόν νέα μέτρα. Μέχρι, λοιπόν, να μάθουμε ακριβώς το περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας, καλό θα είναι να κρατάμε… μικρό καλάθι. Μέχρι τότε, κρατάμε την πρόοδο που περιέγραψε και στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup.