Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Φοβερή διαπραγμάτευση: Δώσαμε αφορολόγητο, συντάξεις, εργασιακό και πήραμε “υποσχετικές”

- Advertisement -

Η πολιτική συμφωνία που έψαχνε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup, μπορεί να μην επετεύχθει, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, όμως το κλίμα για την χώρα φαίνεται να αλλάζει με την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα…

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, βαδίζουμε προς διαχωρισμό της αξιολόγησης από τα δημοσιονομικά μέτρα, που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα μετά το 2018 και τα οποία θα ενσωματωθούν στον “κόφτη” και θα εφαρμοστούν εφόσον δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος μίλησε ξεκάθαρα για κλείσιμο της αξιολόγησης από τα τεχνικά κλιμάκια και στη συνέχεια την ολοκλήρωση της πολιτικής συμφωνίας η οποία θα περιλαμβάνει και τα δημοσιονομικά μέτρα. Ακριβέστερα αυτό σημαίνει ότι, ολόκληρο το πακέτο της συμφωνίας θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει την αξιολόγηση και η δεύτερη το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Πρόκειται όμως για ενιαία συμφωνία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αλλά και την ερμηνεία των δηλώσεων Ντάιεσελμπλουμ και Μοσκοβισί μετά το Eurogroup το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων μετατίθεται για το Μάιο και πιο συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα μετά τη σύνταξη της έκθεσης του ΔΝΤ τον Απρίλιο και των συμπερασμάτων της Eurostat για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016 και ειδικότερα για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία σύμφωνα με πηγές από του Μαξίμου το ανώτερο ύψος που μπορεί να φτάσουν είναι 2,2% του ΑΕΠ.

Από την έκθεση του ΔΝΤ και τα συμπεράσματα της Eurostat θα φανεί ποια από τα μέτρα που απέφεραν υπεραπόδοση στα έσοδα είναι επαναλαμβανόμενα και τα επόμενα χρόνια και συνεπώς θα ληφθούν υπόψη.

Πρόκειται για κρίσιμες αποφάσεις, γιατί θα καθοριστεί το ύψος των μέτρων που θα κληθεί να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να πετύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Από τις δηλώσεις των αξιωματούχων των Θεσμών προέκυψαν επίσης ότι:

-Η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι συμφωνημένη, αλλά παραμένει στόχος. Πάντως, σε πολύ μεγάλο βαθμό το θέμα θα ρυθμιστεί κατά τη συνάντηση της Αγκελα Μέρκελ μα την Κριστίν Λαγκάρντ την προσεχή Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου.

-Θα υπάρξουν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις προς την κατεύθυνση του σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αυτό ενδεχομένως σημαίνει ότι η κυβέρνηση απέσπασε κάποια υποχώρηση στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

-Είναι σημαντικό ότι η έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα, παρότι μεταρρύθμιση στο φορολογικό και στις συντάξεις σημαίνει μείωση τους αφορολόγητου ορθά κοφτά με την οποία θίγονται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες.

-Πολύ σημαντική είναι επίσης η διαβεβαίωση Ντάισελμπλουμπως από τη στιγμή που τα δημοσιονομικά βαδίζουν σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, θα διατίθενται κονδύλια για επενδύσεις και αναπτυξιακή πολιτική.

-Πολύ θετική είναι και η δέσμευση της Κομισιόν για αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων, ούτως ώστε 3 δισ. ευρώ να επενδυθούν σε δράσεις και επενδύσεις για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας.

-Ο Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι σε καθαρούς όρους η δημοσιονομική επίδραση των μεταρρυθμίσεων, όπως είπε (βλέπε αφορολόγητο και προσωπική διαφορά συντάξεων) θα είναι ουδέτερη και δεν θα προκαλεί λιτότητα.

Τέλος, παρότι δεν έγινε με σαφήνεια ξεκάθαρο από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί ότι θα νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο και συμφωνημένο αν κανείς διαβάσει κάτω από τις γραμμές των δηλώσεων.

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι πολιτικοί μας πινόκιο-μαριονέτες ,εκείνοι που είχαν βάλει κόκκινες γραμμές (και μιλάω για ΟΛΟΥΣ ,όχι μόνο για την συγκεκριμένη κυβέρνηση -παρωδία) , πάλι στο γνωστό έργο με την ίδια βαρετή (αλλα και οδυνηρή για τον μικρομεσαίο Ελληνα) κατάληξη.Πάλι νεα μέτρα,πάλι κόψιμο μισθών και συντάξεων (αν όχι άμεσα, έμμεσα σίγουρα), μεθοδική και σταδιακή φτωχοποίηση, ανεργία, δουλειά με πεντάμηνα με 400 ευρώ και να παρακαλάς να σε πάρουν, επιδόματα 200 ευρώ τον μήνα για να περάσει ολόκληρη οικογένεια, σύνθλιψη των ονείρων και των προοπτικών των νεων παιδιών. Συνεχώς τάξιμο του φωτός στο τούνελ και της "ανάπτυξης" που ΘΑ έρθει .Συνεχής ¨σκληρές διαπραγματεύσεις" που πάντα καταλήγουν σε νέα υποδούλωση,σε νέα χαράτσια ,σε νεα απελπισία για τον εργαζόμενο κόσμο. Τελικά υπάρχει ελπίδα? Το νέο Αουσβιτς με την γενοκτονία και εθνοκάθαρση της Ελλάδας συνεχίζεται…….
    ΦΙΌΠΑΠΠΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog