Την επόμενη φορά που θα ποστάρεις την 30αρα του Γιάννη αναρωτήσου αν αυτός ο γενναίος Έλληνας έχει δικαίωμα ψήφου στις εκλογές…

Δεν ξέρω πόσες φορές ψήφισαν φουσκωμένοι υπερηφάνια μέσω facebook και twitter ο κος Μητσοτάκης, ο κος Γεωργιάδης και οι υπόλοιποι βουλευτές της ΝΔ για να συμμετάσχει εκπροσωπώντας την ελλάδα στο all star game ο Γιάννης Αντεντοκούνμπο. Πάντως στην ελληνική βουλή όσες φορές χρειάστηκε (2010,2015,2017) να ψηφίσουν για την ελληνική ιθαγένεια του αντετονκούμπο και των υπολοίπων σαν τον γιάννη, η νδ και οι βουλευτές της (και ο νυν πρόεδρος της δημοκρατίας) την αρνήθηκαν. Ο the greek freak για το κόμμα της ΝΔ είναι Έλληνας από το παράθυρο,  του χορήγησαν ελληνικό διαβατήριο 35 μέρες μετά από το ΝΒΑ draft του 2013!

Στην συζήτηση στην βουλή για την Παιδεία πριν λίγες ημέρες στην βουλή (ανάμεσα και το άρθρο 29 τροποποίησης του κώδικα ελληνικής ιθαγένειας όπου μετά τις λέξεις «σε ελληνικό σχολείο» προστίθεται η φράση «ή σε σχολείο που ακολουθεί το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και διδασκαλίας» ), πήραν τον λόγο 19 βουλευτές της ΝΔ, κανείς μα κανείς δεν ανέφερε ούτε λέξη για το αν συμφωνεί ή διαφωνεί με το άρθρο 29. H εισηγήτρια της ΝΔ κα Κεραμέως αναρωτιόταν για το αν τελικά υπερψηφίζουν οι ανελ το άρθρο 29, καμία νύξη για το τι κάνει το δικό της κόμμα! Το άρθρο πέρασε στην ολομέλεια μετά την επιμονή του Ποταμιού και του βουλευτή του κου Μαυρωτά  «δίχως παζάρια και μικροπολιτικά παιχνίδια και δρώντας υπέρ του συμφέροντος των παιδιών» γιατί πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ κανένα άλλο κόμμα δεν το υπερψήφισε στην επιτροπή. Τελικά στην ολομέλεια στο ερώτημα αν δικαιούνται της ελληνικής ιθαγένειας οι ανήλικοι που έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς εννέα τάξεις πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης ή έξι τάξεις δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης,  η νέα δημοκρατία κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας απάντησε παρών! Υπέρ ψήφισαν μέχρι και οι ψεκασμένοι ΑΝΕΛ, αλλά η «μεταρρυθμιστική» (;) ΝΔ του κυριάκου, του Βορίδη,  του Κακλαμάνη, της Βούλτεψη, ψήφισε παρών!

Το πλέον τραγικό είναι, ότι πολιτικός  που πέρσι κατέθετε  ερώτηση προς το υπουργείο  για την «Απαράδεκτη καθυστέρηση στη χορήγηση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα» αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Επειδή στηρίζουμε έμπρακτα την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών ως καθήκον μας απέναντι στην ίδια την Ελλάδα» (και φυσικά είχε ψηφίσει θετικά στο ΝΣ το 2015)  φέτος συντάχθηκε πίσω από το Παρών της ΝΔ. Ποια η διαφορά; Πέρσι ήταν βουλευτής με το Ποτάμι, φέτος πήρε την έδρα και την πήγε στην ΝΔ. Οπότε μοιραία, ο κος Φωτήλας της ΝΔ διαφωνεί με τον κο Φωτήλα του Ποταμιού! Όλα για την καρέκλα  ή πως η προοδευτική ψήφος των πολιτών της αχαϊας καταλήγει κάτω από το τραπέζι σε συντηρητική ψήφο από την επιλογή του βουλευτή.  Εννοείται ότι και αυτός στην ομιλία του στην βουλή δεν είπε λέξη για το άρθρο 29. Τι να πει; Κωλοτουμπα;

Είναι το 3ο άρθρο που γράφω για το ίδιο θέμα. Και αυτό γιατί η εξέλιξη του Γιάννη στο ΝΒΑ και το φούσκωμα υπερηφάνιας των Ελλήνων για τα κατορθώματα του είναι μια μεγάλη ευκαιρία, για να σβήσουμε τον κρυφό και φανερό ρατσισμό μας, και το υποκριτικό προσωπείο μας. Κάποια κόμματα αντί να ενημερώσουν σωστά τους πολίτες (και να βάλουν πλάτη), επιτρέπουν ακραίες φωνές μίσους να κυριαρχούν, και το βουλώνουν με παρών, για να εισπράξουν  και τις κρυπτοφασιστικες ψήφους. Και οι πολίτες που διεκδικούν μεταρρυθμίσεις τους ανέχονται. Και ταυτόχρονα είναι ευκαιρία να δούμε ότι ένα μικρό τμήμα των πολιτικών και των κομμάτων δεν λειτουργεί με όρους κομματικού κόστους,  και να τους επιβραβεύσουμε.

Την επόμενη φορά που θα ποστάρεις την 30αρα του Γιάννη  ή τις δηλώσεις του «Σε ό,τι κάνω έχω την Ελλάδα πίσω μου», αναρωτήσου αν αυτός ο γενναίος Έλληνας έχει δικαίωμα ψήφου στις εκλογές. Αν έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Αν η σημαία που κρατάει ψηλά, του δίνει τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους Έλληνες πολίτες και όχι μόνο υποχρεώσεις.  Και ότι αυτοί που αποφασίζουν να κρύβονται υποκριτικά πίσω από παρών, ήταν και είναι απόντες στην προσπάθεια για περισσότερη ισότητα, ισονομία και δικαιοσύνη στους πολίτες. Επιλέγουν να τους κρατούν ανιθαγενείς – χωρίς χαρτιά – χωρίς διαβατήρια – χωρίς ταυτότητα – χωρίς σπουδές,  με μόνη προοπτική να τους πλένουν τα τζάμια του βουλευτικού οχήματος τους στα φανάρια.  Κάντο όπως ο Γιάννης, ρίξε τους τάπα στην άμυνα και βάλε καλάθι τρίποντο στον αιφνιδιασμό!  Μέχρι την ψήφιση του Ν/σ Ραγκούση για ιθαγένεια το 2010 από την κυβέρνηση Παπανδρέου, µετανάστης που είχε γεννηθεί και µεγαλώσει εδώ, για να κάνει καν την αίτηση για πολιτογράφηση χρειαζόταν να φτάσει 28 χρόνων!

Είχαμε κατέβει με φίλους με τροφές και εφόδια στο προσφυγικό camp στην Μυρσίνη Ηλείας πριν ένα μήνα. Εκεί στέκουν 2 άδειες μπασκέτες (χωρίς graffiti του Γιάννη), η μπάλα είναι ξεφτισμένη,  τα χέρια κρύα, είχε ήλιο και κρύο, ρίχναμε σουτάκια να ζεστάνουμε τα καλάθια. Οι συμπαίκτες μας – οι αντίπαλοι μας ήταν προσφυγόπουλα 14-18 χρονών, δεν θυμάμαι ονόματα, λίγα αγγλικά, πολλά τρίποντα, πολλά airball,  η γλώσσα επικοινωνίας μας ήταν το μπάσκετ, ίσως κανένας δεν έχει το ταλέντο του Αντετονκούμπο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, το basket είναι παιχνίδι για όλους, δεν έχεις να χωρίσεις τίποτα, οι ασίστ φτιάχνουν τους παίκτες. Να πάτε, δεν χρειάζονται ούτε τροφές ούτε εφόδια,  ίσως όμως μία δυο καινούργιες μπάλες,  είναι 10-20 παιδιά που θέλουν να παίξουν μπάσκετ, ποδόσφαιρο με άλλους. Και δεν είναι μόνο εκεί, οι «Αντετονκούμπο» είναι σχεδόν σε κάθε γειτονιά. Και μερικές φορές το ίδιο παραμελημένοι και με τις ίδιες ανάγκες είναι και οι «δικοί μας» άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ / Πηγή: Athensvoice.gr