Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Καρκίνος αντί ανεμοβλογιάς …

- Advertisement -

Ένα δημοφιλές και συνάμα ενδιαφέρον άρθρο που είδαμε στο bbc, που αφορά μια υπόθεση Like-farming και νομίζουμε ότι αξίζει της προσοχής σας……

Το FB ανακοίνωσε ότι ερευνά τις καταγγελίες μιας μητέρας σχετικά με μια δημοσίευση, η οποία χρησιμοποίησε φωτογραφίες του παιδιού της που έπασχε από μια σοβαρή μορφή ανεμοβλογιάς.

Η δημοσίευση ισχυριζόταν ότι το παιδί πάσχει από καρκίνο αντί για ανεμοβλογιά, και υποσχόταν ότι για κάθε «like» ή σχόλιο, θα δινόταν χρήματα για να πραγματοποιηθεί εγχείριση.

Κάποιες ώρες αργότερα, το BBC ανέφερε την υπόθεση και το FB κατέβασε τη δημοσίευση αλλά άφησε ενεργό το λογαριασμό που την ανάρτησε.
Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο μήνυμα από την 1η Φεβρουαρίου. Ένας ειδικός ασφαλείας προειδοποίησε ότι αυτά τα άτομα μπορεί να γίνουν στόχος των scammers.

Η Sarah Allen από το St. Neots, Cambridgeshire, έδωσε συνέντευξη Τύπου τον Αύγουστο του 2016, αφού ο δίχρονος γιος της κόλλησε τον ιό και γέμισε από το κεφάλι μέχρι τα νύχια με πληγές. Πιστεύει ότι φωτογραφίες του παιδιού εκλάπησαν από άρθρα που γράφτηκαν για την υπόθεση και χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθεί η πλαστή δημοσίευση.

«Μας είχαν προειδοποιήσει ότι ότι κάποιος θα μπορούσε να πάρει τις φωτογραφίες», είπε η Sarah Allen στο BBC, «μια και τις έβρισκε ο καθένας, αν γκούγκλαρε ‘ανεμοβλογιά’».

«Ήταν υπόψη μας ότι θα μπορούσε να συμβεί, αλλά όχι και ότι θα έλεγαν ότι έχει καρκίνο.»

 Η κ. Allen λέει ότι έστειλε επανειλημμένα μηνύματα στο FB για να διαμαρτυρηθεί για την παραβίαση των διατάξεων περί πνευματικών δικαιωμάτων και της ανακοινώθηκε στις 10/2 ότι ο εν λόγω λογαριασμός είχε αφαιρεθεί, γιατί είχε παραβιάσει τους κανόνες του ιστοτόπου. Λέει, όμως, ότι μετά από 24 ώρες ο λογαριασμός επανήλθε, χωρίς καμιά εξήγηση.

Το προφίλ συνεχίζει να αναρτά δημοσιεύσεις με ακριβώς το ίδιο κείμενο που συνοδεύει εικόνες άλλων παιδιών, σε μια περίπτωση μάλιστα πρόκειται για έναν νεαρό με γενειάδα, παρότι η ανάρτηση μιλάει για «παιδάκι που πάσχει από καρκίνο.»

Άλλες δημοσιεύσεις του ίδιου λογαριασμού – ο οποίος υποτίθεται ότι ανήκει στον Pooran Singh – δείχνουν εικόνες παιδιών στο νοσοκομείο, προειδοποιώντας ότι ο χρήστης του FB που θα προσπεράσει την εικόνα χωρίς να κάνει «like» ή «share», θα αντιμετωπίσει  χρόνια ολόκληρα κακής τύχης.

«Αυτό που είναι αηδιαστικό», λέει η κ. Allen, είναι ότι εκτός από τις φωτογραφίες του Τζάσπερ, χρησιμοποιούνται οι φωτογραφίες άλλων 100 οικογενειών περίπου.

«Το FB πρέπει να κάνει κάτι.»

Ο ιδιοκτήτης (/Η ιδιοκτήτρια) του λογαριασμού δεν εμφανίστηκε για να δώσει εξηγήσεις. Ένας μπλόγκερ που ασχολείται με την ασφάλεια του Διαδικτύου, είπε ότι φαίνεται να πρόκειται για περίπτωση link farming, στην οποία απατεώνες (scammers) επιδιώκουν να κάνουν τον χρήστη να έρθει σε επαφή με μια δημοσίευση του FB, έτσι ώστε μετά, είτε να του στέλνουν μηνύματα άμεσα, είτε να πουλήσει το προφίλ του χρήστη μαζί με τις επαφές του.

«Υπάρχουν πολλές απάτες που χρησιμοποιούν αυτό το είδος ‘συναισθηματικά φορτισμένων’ φωτογραφιών, συνήθως για να βγάλουν λεφτά», είπε ο Graham Cluley. «Μπορεί αργότερα να σου στείλουν ειδοποίηση ότι κέρδισες ένα βραβείο, να σε κάνουν να δώσεις τον αριθμό του κινητού σου και στη συνέχεια να σε εγγράψουν σε κάποια προνομιακή υπηρεσία, ζητώντας σου επιπλέον προσωπικές πληροφορίες. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι πιστεύουν αυτά που δημοσιεύονται διαδικτυακά. Θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί με τις δημοσιεύσεις στις οποίες κάνουν ‘like’ και ‘share’».

 Το FB λέει ότι ερευνά ακόμη την υπόθεση μέσω της υπηρεσίας παραπόνων του και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω, το κατά πόσον αυτή η διαδικασία έχει περατωθεί.

Ευχαριστούμε την Limao Qian για την μετάφραση από το άρθρο του bbc 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog