Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καμπανάκι κινδύνου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

- Advertisement -

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Βόρεια Συρία δεν είναι καθόλου ευχάριστες για τους Τούρκους εισβολείς και τους υποστηριζόμενους από αυτούς ισλαμιστές αντάρτες και φυσικά για το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο αντιμετωπίζει ένα φοβερό αδιέξοδο, καθώς το αδειάζουν συγχρονισμένα Ρώσοι και Αμερικάνοι, παίρνοντας φανερά το μέρος των Κούρδων…

Κούρδοι μαχητές του Στρατιωτικού Συμβουλίου του Μανμπίζ (Ιεράπολης) της Συρίας όχι μόνο απέκρουσαν την επίθεση του τουρκικού στρατού και των Σύριων ανταρτών της «Ασπίδας του Ευφράτη», δυτικά του Μανμπίζ στην περιοχή Χαλεπίου, αλλά και κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο πάνω σε ένα ακόμη χωριό σε μια αντεπίθεση.

Οι δυνάμεις του Μανμπίζ της Συρίας πραγματοποίησαν αστραπιαία αντεπίθεση και απέκτησαν τον έλεγχο πάνω στο χωριό Jubb al-Hamir, 34 χιλιόμετρα από το Μανμπίζ. Το Στρατιωτικό Συμβούλιο του Μανμπίζ ανακοίνωσε σε δήλωσή του την Πέμπτη ότι οι κουρδικές δυνάμεις θα παραδώσουν τα χωριά που συνορεύουν με τις περιοχές που καταλαμβάνονται από τους τουρκόφιλους μαχητές της Ασπίδας του Ευφράτη στο Συριακό Στρατό, μετά από μία συμφωνία με τους Ρώσους.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να εκκενώσουν οι Κούρδοι το Μανμπίζ στην επαρχία Χαλεπίου αμέσως, απορρίπτοντας τη συμφωνία μεταξύ των Κούρδων και της Κυβέρνησης της Δαμασκού.

Ωστόσο οι ΗΠΑ αγνόησαν τις προτροπές Ερντογάν και ήδη στις κουρδικές περιοχές του Μανμπίζ εμφανίζονται αμερικανικές δυνάμεις και αμερικάνικες σημαίες. Παράλληλα, σε συμφωνία Κούρδων και Συριακού Καθεστώτος – Ρωσίας, ο Συριακός Στρατός μαζί με Ρωσικές δυνάμεις, μπήκε στο Μανμπίζ και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται υπό κουρδικό έλεγχο, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάληψή τους από τους Τούρκους και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Ήδη Ρώσοι στρατιώτες διανέμουν στους κατοίκους ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ ο Ερντογάν …παρακολουθεί εμβρόντητος.

Η περιοχή του Μανμπίζ εμφανίζει εικόνα πολυεθνικής ζώνης, καθώς ήδη υψώνονται αμερικάνικες, ρωσικές (φωτο), κουρδικές και συριακές σημαίες, εκτός βέβαια από την τουρκική και την «συριακή» σημαία των ισλαμιστών με τα τρία αστέρια.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: η διαγραφόμενη παταγώδης αποτυχία Ερντογάν στη Βόρεια Συρία και η απομόνωσή του από όλες τις εμπλεκόμενες μεγάλες δυνάμεις, πόσο θα επηρεάσει τις ήδη ευαίσθητες ελληνοτουρκικές σχέσεις, εν όψει μάλιστα και του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου στην Τουρκία;

Μήπως ο Ταγίμπ αναζητήσει στα δυτικά το αποτυχημένο πυροτέχνημά του στα ανατολικά.

tilegrafima.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog