Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις ανέργων σε δήμους και δημόσιο μέσω ΟΑΕΔ (τροπολογία)

- Advertisement -

Προσλήψεις ανέργων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ και με χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπει τροπολογία της κυβέρνησης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή….

Με την τροπολογία αυτή διευρύνεται η δυνατότητα του ΟΑΕΔ να σχεδιάζει και να υλοποιεί ειδικά προγράμματα απασχόλησης και για τις κατηγορίες ανέργων που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα οποία απευθύνονταν κυρίως σε μακροχρόνια ανέργους και ήταν συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ).

Η νέα διάταξη ανοίγει στην ουσία την… πίσω πόρτα των προσλήψεων στο Δημόσιο, και μάλιστα για να παρακαμφθεί το ΑΣΕΠ χαρακτηρίζονται «ειδικά προγράμματα απασχόλησης ανέργων», που δεν θα είναι όπως οι θέσεις κοινωφελούς εργασίας, αλλά κανονικές προσλήψεις ορισμένου χρόνου με διάρκεια τους 12 μήνες.

Ο ΟΑΕΔ μέχρι τώρα είχε τη δυνατότητα να καταρτίζει προγράμματα στην κοινωφελή εργασία για τα οποία είχε εξασφαλιστεί κοινοτική χρηματοδότηση μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας (ΕΣΠΑ).

Οι πόροι του ΕΣΠΑ όμως για την «κοινωφελή» εξαντλήθηκαν και δεν προβλέπεται από καμία πηγή πρόσθετη χρηματοδότηση, παρά μόνον αν μεταφερθούν πόροι από άλλα προγράμματα, για να «πέσουν» κοινοτικά λεφτά στις προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας.

Η κυβέρνηση, βλέποντας ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαστούν μήνες γιατί θα πρέπει να πάρει νέα έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ανακατανείμει πιστώσεις εντός του ΕΣΠΑ, επέλεξε να παρακάμψει κάθε ενδιάμεση διαδικασία και να φέρει τροπολογία που να επιτρέπει να γίνονται προσλήψεις στο Δημόσιο με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ και με εθνικούς πόρους.

Το όχημα για τις προσλήψεις αυτές είναι ο ΟΑΕΔ, που για το σκοπό αυτό διευρύνει τα προγράμματα απασχόλησης στο Δημόσιο και σε ανέργους που έμεναν εκτός κοινωφελούς εργασίας.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Συγκεκριμένα στην τροπολογία επισημαίνεται ότι εξαιρείται από τις διατάξεις των κεφαλαίων Α’, Β’ και Γ’, του ν.2190/1994 (διαδικασία πρόσληψης μέσω Α.Σ.Ε.Π. κ.λπ.) και το προσωπικό που προσλαμβάνεται σε Δήμους, Περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες σε εκτέλεση ειδικών προγραμμάτων, που καταρτίζονται από τον ΟΑΕΔ.

Σκοπός της νέας διάταξης είναι σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η ανάσχεση της ανεργίας και έτσι ως έκτακτο μέτρο, διευρύνεται η δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων απασχόλησης στο δημόσιο τομέα σε ομάδες ανέργων, εγγεγραμμένων στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ., με ομοειδή χαρακτηριστικά, όπως τον τομέα της προηγούμενης απασχόλησής τους, την επαγγελματική τους κατάρτιση, τους τίτλους σπουδών τους κ.ά. με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες ανέργων και στους μακροχρόνια ανέργους, καθόσον η διαρκής και επί μακρόν απομάκρυνσή τους από την εργασία μπορεί να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες στην πιθανότητα επαναπασχόλησής τους.

Σύμφωνα με την τροπολογία τα ειδικά προγράμματα απασχόλησης εξελίσσονται σε σημαντικό εργαλείο ανάσχεσης της ανεργίας και ο σχεδιασμός όμοιων προγραμμάτων με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους για ομάδες ανέργων θα συμβάλει άμεσα και συνολικά προς τον ίδιο σκοπό.

Με άλλη διάταξη, δίνεται παράταση για τέσσερις ακόμα μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου 2017, η προθεσμία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δόσεων, των δικαιούχων του τέως Ο.Ε.Κ., που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ.

Αναφορικά με τις ημέρες εργασίας που μπορούν να προσμετρώνται στον ΟΑΕΔ επισημαίνεται ότι καλύπτει όλους εκείνους τους εγγεγραμμένους ανέργους, οι οποίοι λόγω κάποιας σύντομης εργασίας τους πχ με πλήρες ή με μειωμένο ωράριο, σε αγροτική εργασία ή απλώς με “Εργόσημο”, έχαναν μέχρι σήμερα τους προηγούμενους μήνες ανεργίας τους. Προϋπόθεση για την εφαρμογή της διάταξης είναι ο υπολογισμός του εξατομικευμένου για κάθε άνεργο προηγούμενου δωδεκαμήνου να εκκινείται από ημερομηνία κατά την οποία ήταν άνεργος και να καταλήγει επίσης σε ημερομηνία κατά την οποία είναι άνεργος.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog