Η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους ΟΤΑ και στην κεντρική διοίκηση, η λειτουργία και ανάγκη των δήμων να συμμετάσχει ο κόσμος στις αποφάσεις, τα τοπικά δημοψηφίσματα για κρίσιμα θέμα αλλά και ο τρόπος εκλογής – ανάδειξης των αιρετών, είναι σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, οι βασικές μεταρρυθμίσεις που εξετάζονται ενόψει των αλλαγών στον Καλλικράτη.

Ο κ. Σκουρλέτης, με δηλώσεις του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επέμεινε στην ανάγκη καθιέρωσης της απλής αναλογικής κυρίως στην αυτοδιοίκηση γιατί είναι τέτοια τα θέματα και τα προβλήματα, όπως είπε, που χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις.

Ο Π. Σκουρλέτης που περιοδεύει στους νομούς Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, υπογράμμισε ότι βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, με σκοπό να επικοινωνήσει απευθείας με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, ώστε να συζητηθούν και να καταγραφούν τα προβλήματα πριν γίνει η όποια αλλαγή.

«Στις ανοιχτές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να δει κανείς την αγωνία του κόσμου και το ενδιαφέρον για το που πάνε τα πράγματα, αλλά και μια προσμονή, θα έλεγα, ότι μπορεί να έρθουν καλύτερες μέρες» τόνισε. Πάντως δεν ανακοίνωσε τις αλλαγές επισημαίνοντας ότι «όταν λέμε ότι ο διάλογος συνεχίζεται το εννοούμε δεν είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τελικές προτάσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε και στην πορεία της διαπραγμάτευσης και κατηγόρησε του δανειστές για εμμονή. Ωστόσο δεν εξέφρασε εκτίμηση για το εάν και πότε θα κλείσει η αξιολόγηση, υπογραμμίζοντας πως «σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές δεν μπορούμε να απαντάμε σε υποθετικά ερωτήματα».

Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε πως «η εμμονή από την πλευρά των θεσμών με τρόπο απόλυτο σε κάποια αιτήματα σχετίζεται με δική τους ιδεολογική εμμονή και δεν σχετίζεται με τις ανάγκες της Ελλάδας»…

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος στις δηλώσεις Μέρκελ -Ολάντ για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων είπε ότι πρόκειται για αρνητικό βήμα, το οποίο αδυνατίζει τα επιχειρήματα της ενοποίησης και τόνισε ότι πλέον η Ευρώπη αντιμετωπίζει στρατηγικό δίλημμα για το πως θα προχωρήσει δηλαδή εάν θα ακολουθήσει τις αξίες στη βάση των οποίων δημιουργήθηκε ή θα επιλέξει να οδηγηθεί σε πολιτικές που θα δημιουργήσουν μεγάλες ανισότητες.

Σε ερώτηση για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε στο «Πρακτορείο 104,9Fm»: «Η ΝΔ με έναν λυσσαλέο τρόπο κάνει τα πάντα για να υπονομεύσει την κυβέρνηση, αδιαφορώντας αν βάζει πλάτη σε εκείνους που θέλουν σκληρά και επώδυνα μέτρα σε βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών» είπε και συμπλήρωσε πως «και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφιζε τα μέτρα που έφερνε η ΝΔ στη Βουλή και πίεζε για να μην περάσουν σκληρά μέτρα, η ΝΔ όμως μας πιέζει να ψηφίσουμε πολύ σκληρά μέτρα» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Τέλος αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ, είπε: «Ξεκινήσαμε με εκτιμήσεις ότι το 2016 ότι θα είχαμε ύφεση, αυτό ανετράπη κάποια στιγμή, τώρα καταγράφεται ύφεση (…) κρατάω τις εκτιμήσεις για το 2018 και 2019 εάν μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας» Επίσης, έστειλε μήνυμα προς τους δανειστές «να μην βάζουν τρικλοποδιές όχι μόνο σε εμάς αλλά σε κάθε κυβέρνηση».