Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ετοιμαστείτε! Σήμερα θα… ψεκάσουν την Κορινθία

- Advertisement -

Παραχωρήθηκε κοινή συνέντευξη τύπου στις 09.03.17 του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Αθλητισμού & Πολιτισμού κ. Σιδέρη Βασίλη, προέδρου της κοινής επιτροπής παρακολούθησης και του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Διαμαντόπουλου Βασίλη, Ιατρού Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ και προέδρου της επιστημονικής επιτροπής, του Προγράμματος «Καταπολέμησης Κουνουπιών με πεδίο εφαρμογής επιλεγμένες περιοχές του φυσικού, περιαστικού, αγροτικού και αστικού συστήματος Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας για την διετία 2016-2017»…

… προκειμένου να αποτιμηθούν οι δράσεις που έλαβαν χώρα το έτος 2016, καθώς και να προβλεφθούν οι άμεσες ενέργειες που θα πρέπει να αναληφθούν και να πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος 2017, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε ότι τα ψεκαστικά συνεργεία θα αναπτυχθούν πλήρως από τη Δευτέρα 13.03.2017 σε όλο το πεδίο εφαρμογής φυσικού, περιαστικού, αγροτικού και αστικού συστήματος Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας .

Κοινή διαπίστωση ήταν η επιτυχημένη εκτέλεση του προγράμματος παρά το γεγονός των ασυνήθιστων καιρικών φαινόμενων (μεγάλα ύψη βροχόπτωσης) που παρατηρήθηκαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2016 όπου και απαιτήθηκαν επιπρόσθετες ενέργειες (κλιμάκωση συνεργείων, αεροεφαρμογές, αυξημένα μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης).

Σημειώθηκε επιπρόσθετα ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης ελονοσίας στο Δήμο Ευρώτα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία καθώς δεν σημειώθηκαν κρούσματα εγχώριας μετάδοσης.

Περαιτέρω προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των ενεργειών για την νέα χρονιά νωρίς την άνοιξη, πριν την έναρξη της δραστηριότητας των εντόμων, αποφασίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις όπως:
 Η επικαιροποίηση των επιχειρησιακών χαρτών και η εκ νέου έρευνα για τυχόν νέες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στο σύνολο των Π.Ε της Περιφέρειας.
 Η εντατικοποίηση της επιτήρησης σε αναγνωρισμένα κρίσιμα σημεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με βάση τα επιδημιολογικά και εντομολογικά δεδομένα που έχουν συλλεχθεί τα προηγούμενα έτη.
 Η εντατικοποίηση της επιδημιολογικής και εντομολογικής επιτήρησης σε νέα κρίσιμα σημεία όπου αξιολογήθηκε ότι συντρέχουν συγκεκριμένοι αντικειμενικοί λόγοι.
 Η έγκαιρη και άμεση ανάπτυξη των κλιμακίων δειγματοληψιών και καταπολέμησης καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες από τα μέσα του μήνα Μαρτίου γίνονται ευνοϊκές για την ανάπτυξη-δραστηριότητα των εντόμων.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντικειμενικοί στόχοι του προγράμματος είναι:
 Η προφύλαξη του πληθυσμού από τον κίνδυνο ασθενειών των οποίων φορείς είναι έντομα διαβιβαστές.
 Η περιστολή του παράγοντα όχλησης.
 Η διασφάλιση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
 Η ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών πόρων που θα διατεθούν τα επόμενα έτη.

Στα πλαίσια του προγράμματος «Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών με πεδίο εφαρμογής επιλεγμένες περιοχές του φυσικού, περιαστικού, αγροτικού και αστικού συστήματος Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας για την διετία 2016-2017», σας υπενθυμίζουμε ότι για τυχόν προβλήματα, ή πληροφορίες σχετικές με τα κουνούπια και τους τρόπους προφύλαξης από αυτά, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στις κάτωθι τηλεφωνικές γραμμές:

 Γραμμή εξυπηρέτησης κοινού χωρίς χρέωση : 80011 2444244

 Πελοπόννησος ΑΕ :
Τηλ: +03 2710 557058 fax: +03 2710 557060
Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Kpelop@otenet.gr

Αξίζει να τονισθεί ότι για την επιτυχία του έργου είναι απαραίτητη η συμβολή όλων μας. Πολλά από τα κουνούπια που μας ταλαιπωρούν προέρχονται από ιδιόκτητους χώρους, όπως είναι οι αυλές και οι βεράντες των σπιτιών μας.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν δύο απλές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να προστατέψουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους συνανθρώπους μας:

– περιορίζουμε στο χώρο μας όλες εκείνες τις επιφάνειες όπου λιμνάζουν νερά
– λαμβάνουμε τα απαραίτητα ατομικά μέτρα προστασίας.

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog