Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εννέα πράγμα που σου συμβαίνουν κατά την διάρκεια του ύπνου

- Advertisement -

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου μας συμβαίνουν διάφορα, για τα οποία έχουμε πλήρη άγνοια. Τα περισσότερα από αυτά έχουν μελετηθεί και εξηγηθεί επιστημονικά, ενώ άλλα παραμένουν ένα μυστήριο, γύρω από τα οποία έχουν δημιουργηθεί διάφορες ιστορίες…

Ωστόσο, στη συνέχεια θα δούμε μερικά από τα περίεργα πράγματα που κάνει το σώμα μας καθ’όλη τη διάρκεια που βρισκόμαστε στην αγκαλιά του Μορφέα, και τα οποία έχουν λογική εξήγηση.

#1 Οι μύες του σώματος παραλύουν

Όταν εισέρχεσαι στον ύπνο REM, που είναι ο πιο βαθύς ύπνος, οι μύες των άκρων παραλύουν, με συνέπεια να μην μπορείς προσωρινά να κουνηθείς. Υπάρχει μια διαταραχή στον ύπνο, κατά την οποία η συγκεκριμένη παράλυση συνεχίζει να υπάρχει για μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά μετά το ξύπνημα. Αυτή η τρομακτική αίσθηση παράλυσης βιώνεται από τους ανθρώπους με ναρκοληψία, όταν ανοίξουν τα μάτια τους μετά το ξύπνημα.

#2 Τα μάτια σου κινούνται σε πλήρη ταχύτητα

Όλες οι φάσεις του ύπνου συμβάλουν ώστε το σώμα και ο εγκέφαλος να είναι υγιείς και να ξεκουράζονται. Υπάρχουν 5 στάδια ύπνου, καθένα πιο βαθύ από τα προηγούμενα και όταν αυτός ο κύκλος ολοκληρωθεί, ξεκινάει πάλι από την αρχή. Το τελευταίο στάδιο (REM) που είναι και το πιο ενεργό, ξεκινάει περίπου 1 με 1.30 ώρα αφότου εν τέλει πέσεις για ύπνο. Σε αυτό το στάδιο, τα μάτια σου κινούνται μπρος πίσω πολύ γρήγορα, χωρίς να το καταλαβαίνεις, διότι το μυαλό σου έχει εστιάσει στα όνειρα που βλέπεις.

#3 Απελευθερώνεται μια ορμόνη ανάπτυξης

Η ορμόνη HGH, γνωστή και ως η ανθρώπινη ορμόνη ανάπτυξης, είναι υπεύθυνη ώστε να επιτρέψει στα οστά, τους μύες αλλά και τους ιστούς να αναγεννηθούν. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η παραγωγή της συγκεκριμένης ορμόνης γίνεται σε όλο το σώμα. Επιπλέον, συμβάλλει στην επούλωση των πληγών και την κυτταρική ανανέωση. Ουσιαστικά, αυτή η ορμόνη βοηθάει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου σώματος.

#4 Ο λαιμός σου στενεύει

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι μύες που κρατούν το λαιμό σου ανοιχτό όταν είσαι ξύπνιος χαλαρώνουν, με αποτέλεσμα το μέγεθος του λαιμού να μειώνεται. Αυτή είναι και μια αιτία για το δυνατό ροχάλισμα. Και γενικά, πέρα από το ροχαλητό, το στένεμα του λαιμού κρύβεται πίσω από τους περίεργους θορύβους που κάνουν οι άνθρωποι όταν κοιμούνται.

#5 Τρίζουν τα δόντια σου

Το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται βρουξισμός. Δε συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους, όμως όσοι το βιώσουν αισθάνονται πόνο στην κάτω γνάθο λόγω του τριξίματος των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Βέβαια, η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να οφείλεται σε κακή ευθυγράμμιση της γνάθου. Ωστόσο, μπορεί να οφείλεται και σε ψυχολογικούς λόγους, όπως π.χ αν έχεις βιώσει άγχος και στρες μέσα στην ημέρα.

#6 Αντιμετωπίζεις αυθόρμητη σεξουαλική διέγερση

Και άντρες αλλά και γυναίκες βιώνουν κάποιου είδους σεξουαλική διέγερση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην εγκεφαλική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στο στάδιο REM του ύπνου, που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος  χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο και κατ’επέκταση ταχύτερη ροή του αίματος. Η αύξηση του τελευταίου, επηρεάζει όλα τα όργανα του σώματος με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των σεξουαλικών ορμονών.

#7 Το μυαλό σου απελευθερώνει συσσωρευμένες πληροφορίες και δημιουργεί ιστορίες

Γενικά είναι μεγάλο επιστημονικό μυστήριο το πώς δημιουργούνται τα όνειρα. Μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι τα όνειρα προέρχονται κυρίως από αναμνήσεις, αλλά και από υλικό που υπάρχει στο υποσυνείδητο. Έτσι, όλες οι αναμνήσεις, τα τραύματα, τα συναισθήματα, συμβάλουν ώστε να δημιουργηθούν αυτά τα περίεργα όνειρα. Βέβαια, ακόμα είναι αδύνατο να αποφασισθεί γιατί το μυαλό ταξιδεύει εκεί που ταξιδεύει ή γιατί επιλέγει τα συγκεκριμένα τοπία, χρώματα, πρόσωπα, ήχους κλπ

#8 Mπορείς να ακούσεις ξαφνικές εκρήξεις

Το εκρηκτικό σύνδρομο του κεφαλιού είναι αρκετά σπάνιο, αλλά μπορεί να συμβεί. Αν ποτέ το βιώσεις, τότε θα αισθανθείς ότι σε ξύπνησε κάποιου είδους δυνατός θόρυβος και ίσως να νιώσεις άγχος ή και φόβο. Όσοι έχουν αυτό το σύνδρομο, αισθάνονται σαν το κεφάλι τους να έχει εκραγεί ή πιστεύουν ότι έχουν ακούσει ένα δυνατό θόρυβο, όπως ένα πυροβολισμό. Γενικά δεν προκαλεί σωματικές βλάβες, ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικά τραύματα.

#9 Ο εγκέφαλός σου επαναφέρεται και αποτοξινώνεται μόνος του

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Rochester βρήκαν ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος αποβάλλει όλα τα περιττά πράγματα που έχουν συσσωρευθεί μέσα στην ημέρα. Όταν αυτός ο μηχανισμός ενεργοποιηθεί, τότε ο εγκέφαλος είναι σε θέση να διαγράψει άχρηστες πληροφορίες αλλά και να ελέγξει τα πράγματα που είναι ζωτικά, ώστε να ανανεώσει τις συνδέσεις τους.

Πηγή:youweekly.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog