Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αυτοί είναι οι 10 πυλώνες της στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα

- Advertisement -

Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει, σύμφωνα με συνεργάτες του, ότι η μόνη εναλλακτική για την κυβέρνηση είναι κλείσιμο της αξιολόγησης και μάλιστα έως τις 7 Απριλίου…

Ο πρωθυπουργός φέρεται να εκτιμά ότι η τελική συμφωνία θα είναι πολιτικά διαχειρίσιμη. Πάνω σε αυτήν την ενδεχόμενη συμφωνία οικοδομεί μια πολιτική στρατηγική για τον επόμενο ενάμισι χρόνο. Ωστόσο, ο δρόμος που έχει μπροστά της η κυβέρνηση μόνο ομαλός δεν είναι.

«Να κλείσουμε το γρηγορότερο»

Η σημερινή «πληροφορία» του Reuters για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, προκάλεσε καγχασμό στο Μαξίμου –εξ ου και η ειρωνική διάψευσή της. Η εικόνα που μεταδίδει το περιβάλλον του πρωθυπουργού είναι ότι οι πρόωρες εκλογές δεν υπάρχουν στο Μαξίμου ούτε ως σκέψη, παρά τις τοποθετήσεις των κκ Σκουρλέτη και Φίλη. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να επαναλαμβάνει τη φράση «να κλείσουμε το συντομότερο», δηλαδή δεν επιθυμεί την επιμήκυνση της διαπραγμάτευσης. Πιστεύει μάλιστα ότι η επιθυμία του θα γίνει πραγματικότητα έως τις 7 Απριλίου, όπως επίσης και ότι το ΔΝΤ θα κάνει υποχωρήσεις ώστε η συμφωνία να καταστεί πολιτικά διαχειρίσιμη.

Αν δεν είναι απλώς εικασία, η πρωθυπουργική πεποίθηση για την επικείμενη επίτευξη της συμφωνίας μπορεί να παραπέμπει:

είτε σε παρασκηνιακή διαπραγμάτευση που έχει αποφέρει καρπούς,
είτε σε μια ειλημμένη απόφαση να κλείσει η αξιολόγηση ακόμα και αν χρειαστεί να «ματώσει» πολιτικά η κυβέρνηση.

Μετά τη συμφωνία

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στο κατώτατο δημοσκοπικό όριο του και ότι θα πάρει την ανιούσα αν κλείσει η εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης. Η στρατηγική του για τον επόμενο ενάμιση (τουλάχιστον) χρόνο έχει δέκα άξονες:

Κλείσιμο της αξιολόγησης -τερματισμός της αβεβαιότητας.
Ένταξη της Ελλάδας στο QE –σταθεροποίηση τραπεζικού συστήματος.
Νέες ξένες επενδύσεις λόγω του κλίματος σταθερότητας.
Επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Μείωση της ανεργίας.
Βελτίωση της καθημερινότητας των κοινωνικά αποκλεισμένων μέσω του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Αξιοποίηση του υπερπλεονάσματος για την ενίσχυση των συνταξιούχων.
Παράδοση στο κοινό των νέων αυτοκινητόδρομων.
Διαμόρφωση νέου τοπίου στα ΜΜΕ.
Έξοδος στις αγορές το καλοκαίρι του 2018.

«Παράθυρο» εκλογών

Σύμφωνα με την εκτίμηση του πρωθυπουργού, η «στρατηγική των 10 πυλώνων» μπορεί να οδηγήσει σε ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό κλίμα το φθινόπωρο του 2018. Στην πραγματικότητα, θα πρόκειται για ένα «success story» στην εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Με σημαία τον δανεισμό από τις αγορές, ο πρωθυπουργός θα μπορεί να ισχυριστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε την Ελλάδα έξω από το Μνημόνιο. Τότε είναι που θα έχει ανοίξει «παράθυρο εκλογών» και θα συζητηθεί πραγματικά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.


Οι δυσκολίες

Ωστόσο, η κοινωνική, οικονομική και πολιτική πραγματικότητα φέρνει μεγάλες δυσκολίες στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού:

Πρώτον, οι πηγές από τις Βρυξέλλες επιμένουν ότι δεν είναι ορατό το κλείσιμο της αξιολόγησης -το επανέλαβε σήμερα αξιωματούχος της ευρωζώνης).
Δεύτερον, η σκληρότητα των νέων μέτρων (μείωση αφορολόγητου και συντάξεων) μπορεί να πλήξει σε τέτοιο βαθμό τον ΣΥΡΙΖΑ που να μην καταφέρει να ανακάμψει ούτε κατ’ ελάχιστο.
Τρίτον, ακόμα και με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2,5%, η φτώχεια και η ανεργία θα παραμείνουν στα ύψη, κάτι που συνεπάγεται μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια.
Τέταρτον, η πολιτική χροιά των μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ, οδηγούν την κυβέρνησης σε απομάκρυνση από τα παραδοσιακά αριστερά ακροατήρια.
Πέμπτον, η δημοσκοπική υποχώρηση της κυβέρνησης δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομία, αλλά και με τη διοικητική επάρκειά της, καθώς και με την πολιτική αξιοπιστία της.
Εν ολίγοις, ακόμα και αν κλείσει η αξιολόγηση (πράγμα καθόλου σίγουρο), τίποτα δεν προμηνύει ότι θα μπούμε σε μια «ήρεμη» πολιτικά περίοδο. Οι εξελίξεις θα παραμένουν απρόβλεπτες.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog