Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μ. Θελερίτη: Υποχρεωτική η παράταση των συμβάσεων καθαριότητας

- Advertisement -

Με εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας τονίζεται για μια ακόμα φορά η υποχρεωτικότητα της παράτασης των συμβάσεων καθαριότητας στους δήμους της χώρας (αρ. εγκ.4364/10-03-2017)..

Να υπενθυμίσουμε ότι  στην τροπολογία Βερναρδάκη (άρθρο 16 του ν 4429/2016), όπως και στο άρθρο 25 του νόμου 4456/17, οι συμβάσεις καθαριότητας ορισμένου χρόνου σε δημόσιο και ΟΤΑ παρατάθηκαν μέχρι τις 31/12/2017. Ως εκ τούτου, οι Επίτροποι δεν νομιμοποιούνται να επιστρέφουν αθεώρητα τα σχετικά εντάλματα πληρωμής των συμβασιούχων των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν. Επίσης ειδικά για τη περίπτωση των δήμων, οι δαπάνες καθαριότητας που αφορούν τις ανταποδοτικές υπηρεσίες μπορούν πλέον να εκκαθαρίζονται όχι μόνο από τα έσοδα των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, αλλά και από τα κάθε είδους γενικά έσοδά τους.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εξασφαλίσει απρόσκοπτα την λειτουργία της καθαριότητας στους δήμους με σκοπό τη προστασία της δημόσιας υγείας, σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθεί να υπάρχει  άρνηση εφαρμογής του άρθρου 16 του ν 4429/2016, εκ μέρους κάποιων ΟΤΑ, οι οποίοι προβαίνουν είτε επιλεκτικά σε μερική παράταση των οικείων συμβάσεων, είτε στη λήψη απόφασης περί μη παράτασης των συμβάσεων του συνόλου του προσωπικού που απασχολείται στην καθαριότητα και το οποίο έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Αυτή τη στιγμή τέσσερις φορείς της Αυτοδιοίκησης, τρεις δήμοι (Κορινθίων, Ανατολικής Μάνης και Κασσάνδρας) και ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, αρνούνται να εφαρμόσουν τον νόμο για την παράταση συμβάσεων.

Με την εγκύκλιο αυτή ο Υπουργός Εσωτερικών καλεί τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να μεριμνήσουν  για τυχόν απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για υποχρεωτικό έλεγχο νομιμότητας  και επιβολή πειθαρχικών ποινών όπως ορίζονται στα άρθρα  225 και 233 αντίστοιχα του νόμου «Καλλικράτη».

Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμοι, οι Επίτροποι αλλά και οι Αποκεντρωμένες διοικήσεις, οφείλουν να εφαρμόσουν άμεσα τις διατάξεις του νόμου εφόσον αυτές είναι υποχρεωτικές για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog