Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περισσότεροι από 1000 μετανάστες διασώθηκαν ανοικτά της Λιβύης – Διαπιστώθηκε ο θάνατος μίας γυναίκας

- Advertisement -

Χίλιοι μετανάστες διασώθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Λιβύης, ενώ μία γυναίκα που βρισκόταν ανάμεσά τους πέθανε, ανακοίνωσαν οι οργανώσεις SOS Μεσόγειος και Γιατροί χωρίς Σύνορα (RSF)….

Περίπου 645 “πρόσφυγες διασώθηκαν από τις λαστιχένιες λέμβους και τα ξύλινα πλεούμενα” στα οποία επέβαιναν, στη διάρκεια μιας εξάωρης επιχείρησης, από το σκάφος Aquarius με τη συνδρομή και άλλων σκαφών που βρίσκονταν στη ζώνη υποστήριξης και διάσωσης (SAR), ανέφερε η οργάνωση SOS Μεσόγειος στον λογαριασμό της στο twitter.

Η οργάνωση διευκρινίζει πως “μία νέα γυναίκα βρέθηκε αναίσθητη πάνω σε λαστιχένια λέμβο και κηρύχθηκε νεκρή πάνω στο Aquarius”, το σκάφος το οποίο διαχειρίζεται σε συνεργασία με τους MSF. Οι MSF ανέφεραν από την πλευρά τους πως το νέο σκάφος διάσωσης στη θάλασσα, Prudence, το οποίο ξεκίνησε πριν μερικές ημέρες από τη Μάλτα, ολοκλήρωσε την πρώτη επιχείρησή του περισυλλέγοντας περίπου 412 ανθρώπους από τη θάλασσα.

Παρά τις δύσκολες χειμωνιάτικες συνθήκες στη θάλασσα, οι αναχωρήσεις μεταναστών από τη Λιβύη πάνω σε σκάφη διακινητών έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Περισσότεροι από 6000 άνθρωποι περισυνελέγησαν από σκάφη διάσωσης εδώ και μία εβδομάδα ανεβάζοντας σε περισσότερους από 22.000 τον αριθμό των μεταναστών που έχουν μεταφερθεί στην Ιταλία από τις αρχές του έτους. Το 2016, περισσότεροι από 180.000 άνθρωποι έφθασαν στις ιταλικές ακτές, αριθμός αυξημένος κατά 18% και πλέον σε σχέση με το 2015.

Στο μεταξύ,  αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα 56 ανθρώπους σε ποινές φυλάκισης για την ανατροπή ενός πλεούμενου που μετέφερε μετανάστες και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 200 από αυτούς πέρυσι. Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη τουλάχιστον επτά χρόνων, δήλωσαν δικαστικές πηγές, με ορισμένες ποινές να εκτείνονται στα 13 και στα 14 χρόνια. Μία γυναίκα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

Το πλεούμενο είχε ανατραπεί ανοικτά των μεσογειακών ακτών στις 21 Σεπτεμβρίου. Διασώστες και ψαράδες διέσωσαν τουλάχιστον 169 ανθρώπους, όμως τουλάχιστον άλλοι 202 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. `Οταν ένα από τα πιο φονικά δυστυχήματα με θύματα μετανάστες που επιχειρούν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι από την Αφρική στην Ευρώπη.

Οι κατηγορίες εις βάρος των 57 περιελάμβαναν πρόκληση θανάτου από αμέλεια 202 επιβατών, μη χρησιμοποίηση επαρκούς εξοπλισμού διάσωσης, θέση σε κίνδυνο ανθρωπίνων ζωών, λήψη χρημάτων από τα θύματα, φυγάδευση υπόπτων και χρησιμοποίηση σκάφους χωρίς άδεια. Το πλεούμενο ναυάγησε στη Μεσόγειο ανοικτά του Μπουργκ Ρασίντ, ενός χωριού στη βόρεια επαρχία Μπεχέιρα της Αιγύπτου, όπου ο ποταμός Νείλος συναντά τη θάλασσα.

Το σκάφος μετέφερε μετανάστες από την Αίγυπτο, το Σουδάν, την Ερυθραία και τη Σομαλία και φέρεται να είχε προορισμό την Ιταλία. Πέντε χιλιάδες μετανάστες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, πνίγηκαν πέρυσι στη Μεσόγειο, σύμφωνα με οργανώσεις παροχής βοήθειας. Το πιο γνωστό μέχρι σήμερα δυστύχημα με μετανάστες σημειώθηκε τον Απρίλιο, όταν περίπου 500 μετανάστες από την Αφρική και τα παιδιά τους έχασαν τη ζωή τους από την ανατροπή αλιευτικού σκάφους ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog