Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ένας πολύ σημαντικός Κορίνθιος επιστήμονας!

- Advertisement -

Ο Κώστας Σούκουλης είναι Επιβλέπων Επιστήμονας στο Εργαστήριο Έιμς (Ames Laboratory) και Διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα στον τομέα της Οπτικής. Γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1951, στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας….

 Έλαβε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1974, το μεταπτυχιακό (1975) και το διδακτορικό (1978) του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Από το 1978 έως το 1981 εργαζόταν στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.
 Στη συνέχεια, για τρία χρόνια (1981-84) εργάστηκε στην εταιρεία Exxon Research and Engineering Co, και από το 1984 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και το Εργαστήριο Έιμς.
 Επίσης, από το 1984 είναι μέλος του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ IESL-FORTH στο Ηράκλειο Κρήτης.[2]

Ο Σούκουλης και οι συνεργάτες του στο Εργαστήριο Έιμς του Πανεπιστημίου της Αϊόβα. πρότειναν το 1990 και το 1994, τον φωτονικό κρυσταλλικό σχεδιασμό (δικτύωμα διαμαντιού και δομή από σωρό ξύλου, αντίστοιχα), ο οποίος έδωσε το μεγαλύτερο αμφικατευθυντικό φωτονικό φάσμα. Πολλές επιστημονικές ομάδες ανά τον κοσμό χρησιμοποιούν ακόμη τη δομή του με σωρούς ξύλου για την κατασκευή φωτωνικών κρυστάλλων σε οπτικά μήκη κύματος, την ενίσχυση της τυχαίας εκπομπής και την παραγωγή νανολέιζερ με χαμηλή τιμή κατωφλίου.
 Ο Σούκουλης και ο Βέγκενερ (Wegener) αναπαριστούν μαγνητικές αποκρίσεις και αρνητικό δείκτη διάθλασης σε οπτικές συχνότητες σε μετα-υλικά, που δεν υπάρχουν σε φυσική ύλη. Σε άλλα πεδία έρευνας του περιλαμβάνονται το φως και ο εντοπισμός Άντερσον, τυχαία λέιζερ, η γραφίνη και η πλασμονική.

Βραβεύσεις
    Είναι συνεργάτης της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικών (APS), της Αμερικανικής Εταιρείας Οπτικών (OSA) και του Αμερικανικού Συνδέσμου για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS).
    Είναι κάτοχος του Βραβείου Έρευνας Χούμπολτ (2002) και ο πρώτος επίτιμος πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αϊόβα (2007).
    Μοιράστηκε το Βραβείο Ντεκάρτ από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τους Τζον Πέντρι, Ντέιβιντ Σμιθ, Εκμέλ Οζμπάι και Βέγκενερ το 2005, για τη συνεισφορά του στα μετα-υλικά.
    Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Βρίγιε στις Βρυξέλλες (2011).
    Σούκουλης, Πέντρυ και Σμιθ είναι κάτοιχοι του Βραβείου APS James C. McGroddy Prize του 2013 για την «ανακάλυψη των μετα-υλικών».
    Κάτοχος του Βραβείου Μαξ Μπορν 2014 από την Αμερικανική Εταιρεία Οπτικών.
    Το 2014 και το 2015 εξελέγη στους καλύτερους ερευνητές από το Reuters.
    Κάτοχος του Μεταλλίου Rolf Landauer της Διεθνούς Εταιρείας ETOPIM (2015).

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog