Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ»: Ιδού τι σκότωσε 6 και τραυμάτισε τρεις

- Advertisement -

Καταπέλτης  ήταν το πόρισμα Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ ..

Η απουσία ενός σχετικά φθηνού εξαρτήματος, της βαλβίδας αντεπιστροφής-φλογοπαγίδας, στις φιάλες οξυγόνου και ασετιλίνης, η μη επαρκής εκπαίδευση των εργαζομένων και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στους χώρους της εργασίας αποτελούν -σύμφωνα με το πόρισμα των αρμόδιων επιθεωρητών- τις βασικότερες από τις αιτίες που προκάλεσαν στις 3.4.2003 τη φονική έκρηξη στην επιχείρηση Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε., με αποτέλεσμα το θάνατο έξι εργατών και το σοβαρό τραυματισμό ακόμη τριών.

 Το πόρισμα δικαιώνει πλήρως το Σωματείο των Εργαζομένων, που από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη. 

Σύμφωνα με το ΑΠ: Α49 έως Α57/2003 πόρισμα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας – Περιφερειακού ΚΕ.Π.Ε.Κ. Διεύθυνσης Αττικής – Πελοποννήσου, «η έκρηξη στη συστοιχία των φιαλών οξυγόνου – ασετιλίνης πιθανόν να οφείλεται σε αναρρόφηση φλόγας και καυσίμου μίγματος από το εργαλείο κοπής διαμέσου του ελαστικού σωλήνα παροχέτευσης της ασετιλίνης ή του οξυγόνου προς την αντίστοιχη φιάλη της ασετιλίνης ή του οξυγόνου».

Οι βαλβίδες Οπως επισημαίνεται στο πόρισμα, λόγω της έλλειψης βαλβίδων αντεπιστροφής στους ελαστικούς σωλήνες, η φλόγα και το καύσιμο μίγμα προχώρησαν προς τη φιάλη της ασετιλίνης ή του οξυγόνου, εισήλθαν σε αυτές και ακολούθησε η έκρηξη.

Το πόρισμα «καίει» κυριολεκτικά την επιχείρηση, καθώς, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, εκτός από την έλλειψη του εξαρτήματος βαλβίδα αντεπιστροφής-φλογοπαγίδα στις φιάλες οξυγονοκοπής, «η επιχείρηση δεν είχε προβεί σε κατάλληλη και επαρκή εκπαίδευση και ενημέρωση του προσωπικού για τη χρήση του εξοπλισμού οξυγονοκοπής». Επίσης, δεν είχε επιλέξει ασφαλέστερη μέθοδο εργασίας, όπως για παράδειγμα κεντρική εγκατάσταση δικτύου διανομής οξυγόνου και ασετιλίνης, χρήση της τεχνολογίας κοπής με πλάσμα, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος έκρηξης φιαλών.

 Το γεγονός ότι ο αριθμός των θανόντων και τραυματιών ήταν μεγάλος, σύμφωνα με το πόρισμα, αποδίδεται στο ότι δεν ήταν ορθά διαμορφωμένες οι θέσεις εργασίας κατά μήκος της σωληνοποιητικής μηχανής προκειμένου να περιορίζεται ο κίνδυνος στο εργασιακό περιβάλλον, ενώ η εργοδότρια εταιρεία δεν έχει φροντίσει έχουν πρόσβαση στις ζώνες σοβαρού και ειδικού κινδύνου μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν ειδική αρμοδιότητα.

 Η ασφάλεια Από την έρευνα διαπιστώθηκε ακόμη ότι η διαχείριση ασφαλείας των βιομηχανικών αερίων ήταν ελλιπής, διότι η επιχείρηση Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε. δεν τηρούσε μητρώο καταγραφής σημαντικών στοιχείων των φιαλών που παραλάμβανε από την προμηθεύτρια εταιρεία AIR LIQUIDE HELLAS Α.Ε., όπως τον αριθμό μητρώου, την ημερομηνία επαναληπτικού ελέγχου, στοιχεία που είναι χαραγμένα στο λαιμό των φιαλών και τα οποία είναι απαραίτητα για να διαπιστωθεί εάν οι εν λόγω φιάλες είχαν υποστεί τις προβλεπόμενες υδραυλικές δοκιμές.

 «Οι νεκροί συνάδελφοί μας δεν γυρίζουν πίσω, αλλά το πόρισμα αυτό είναι μια δικαίωση στη μνήμη τους, στις οικογένειές τους και σε όλους εμάς που μείναμε πίσω» δήλωσε χθες στην «Ε» ο γραμματέας του Σωματείου των Εργαζομένων Αντώνης Ηλίας, αποκαλύπτοντας ότι το 2000 είχε συμβεί παρόμοιο ατύχημα με φιάλες να παίρνουν φωτιά, το οποίο ευτυχώς δεν οδήγησε σε έκρηξη.

Υπενθυμίζεται ότι, αμέσως μετά τη φοβερή έκρηξη που οδήγησε στο θάνατο έξι εργάτες, ο εισαγγελέας Κορίνθου είχε ασκήσει ποινικές δίωξεις σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία κατά συρροήν από αμέλεια, πρόκληση σωματικών βλαβών και έκρηξη από αμέλεια σε εφτά στελέχη της εταιρείας Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε.:

Στο διευθυντή του εργοστασίου Αντώνη Περγαλιώτη, στον εργοδηγό βάρδιας Χρήστο Σαρμά, στον υπεύθυνο ασφαλείας Κωνσταντίνο Παπαχριστόπουλο, στον υπεύθυνο ηλεκτρολογικής συντήρησης Παναγιώτη Λιούσκο, στον υπεύθυνο παραγωγής Κωνσταντίνο Μανιάτη, στο διευθύνοντα σύμβουλο Κωνσταντίνο Μητρόπουλο και στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Αθανάσιο Μητρόπουλο.

 ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 04/07/2003

Σχόλιο Loutrakiblog.gr


Η δικαιοσύνη αποφάνθηκε : Kανένας δεν έφταιξε για το τραγικό ατύχημα, κανένας δεν είναι υπεύθυνος για τον άδικο και πρόωρο θάνατο έξι συνανθρώπων μας.
Μάλλον έφταιγαν οι ίδιοι που πήγαν για δουλειά εκείνη την ημέρα……..
Ας είναι το αίμα σας (που ακόμα περιμένει να δικαιωθεί…) το τελευταίο που κύλησε σε χώρο εργασίας 


Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σας σκεπάζει..

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τι περιμενετε ρε παιδια?Δικαιοσυνη στην Ελλαδα?
    Μακραν ο χειροτερος θεσμος,εαν η Δικαιοσυνη εκανε καλα τη δουλεια της δε θα φταναμε εδω που φτασαμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog