Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ρύθμιση χρεών σε δήμους με «πάγωμα» κατασχέσεων

- Advertisement -

Νομοθετική παρέμβαση για ρύθμιση των οφειλών προς τους ΟΤΑ προωθεί η κυβέρνηση…

Ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών διευκολύνει την αποπληρωμή βεβαιωμένων οφειλών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μέριμνα για την απομείωση των προσαυξήσεων, αλλά και των τόκων, εφόσον ο οφειλέτης δεχθεί να ρυθμίσει και καταβάλει κάποιο ποσό της οφειλής του.

Με το άρθρο 53 του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) – Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ – Ευρωπαϊκοί Ομιλοι Εδαφικής Συνεργασίας και άλλες διατάξεις» εισάγεται δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών προς τους ΟΤΑ, που προέρχονται από τέλη, φόρους, δικαιώματα, εισφορές, καθώς και τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα που τις επιβαρύνουν.

Ορίζεται ότι οφειλές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα μπορούν να ρυθμιστούν ύστερα από αίτηση του οφειλέτη. Η απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και από πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή μη καταβολής τέλους είναι πλήρης (100%) εφόσον καταβληθεί εφάπαξ το ποσό της οφειλής.

Καθορίζεται απαλλαγή των προσαυξήσεων και άλλων επιβαρύνσεων κατά 80%, εφόσον πραγματοποιηθεί ρύθμιση της οφειλής σε δύο έως είκοσι τέσσερις δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν είναι μικρότερη από 20 ευρώ. Δυνατότητα απαλλαγής κατά 50% των προσαυξήσεων δίνεται όταν οι οφειλές ρυθμίζονται σε είκοσι πέντε έως σαράντα οκτώ δόσεις, κατά 30% για ρύθμιση και καταβολή οφειλής από σαράντα εννέα έως εβδομήντα δύο δόσεις και κατά 10% εφόσον οι οφειλές ρυθμίζονται και καταβάλλονται σε 73 έως 100 δόσεις.

Η διαγραφή των προσαυξήσεων θα γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, ώστε το κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο να μπορεί να υπαχθεί σε όποια κατηγορία επιθυμεί ανεξαρτήτως ποσού οφειλής.

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων και δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της κάθε δόσης και επιβάλλεται την επομένη της ημέρας που όφειλε να πληρωθεί η δόση.

Στη ρύθμιση, καθορίζεται το ποσοστό του συνόλου των οφειλών που πρέπει να έχει καταβληθεί ώστε ο δήμος να δώσει εντολή προς την οικεία εφορία για άρση της δέσμευσης χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτή η νομοθετική παρέμβαση αναμένεται να ενισχύσει τον βαθμό εισπραξιμότητας εσόδων των δήμων, ιδιαίτερα αυτών που ανάγονται σε παρελθόντα έτη, παρά τη διαγραφή μέρους ή ολόκληρων των προστίμων και των προσαυξήσεων που επιβαρύνουν τις ρυθμιζόμενες οφειλές.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog