Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Μπροστά η ΝΔ με 17,5% – Δυσαρεστημένοι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ

- Advertisement -

Διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίαςέναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ…

Την ίδια ώρα, αυξάνεται και η δυσαρέσκεια των πολιτών, οι οποίοι θέλουν κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός καθυστερεί την Aξιολόγηση γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος και θέλει να παραμείνει στην εξουσία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 33% (32,5% τον Μάρτιο), έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει ποσοστό 15,5% (αμετάβλητο ποσοστό σε σχέση με τον Μάρτιο), με τη διαφορά των δύο κομμάτων να ανέρχεται στις 17,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,5% (αμετάβλητο ποσοστό σε σχέση με τον Μάρτιο), το ΚΚΕ με 7 (7,5% τον Μάρτιο), η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,5% (αμετάβλητο ποσοστό σε σχέση με τον Μάρτιο), το Ποτάμι με 2% (1,5% τον Μάρτιο), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2% (2,5% τον Μάρτιο), η Ένωση Κεντρώων με 2% (αμετάβλητο σε σχέση με τον Μάρτιο), η Πλεύση Ελευθερίας με 2% (αμετάβλητο σε σχέση με τον Μάρτιο) και η Λαϊκή Ενότητα με 1% (αμετάβλητο σε σχέση με τον Μάρτιο).


Οι μεγάλες διαφορές που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνονται και στους ποιοτικούς δείκτες της δημοσκόπησης, σύμφωνα με τους οποίους οι πολίτες – ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και θεωρούν πως τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα, το 86% (αμετάβλητο σε σχέση με τον Μάρτιο) των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, έναντι ποσοστού 8% (9% τον Μάρτιο) που θεωρεί πώς τα πράγματα βαίνουν καλώς.


Το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καθυστερεί την αξιολόγηση γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος και θέλει να παραμείνει στην εξουσία, ενώ μόλις το 18% εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται σκληρά με τους δανειστές για την εθνική υπερηφάνεια και το καλό της χώρας.


Όσον αφορά την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, το 59,5% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πρωτίστως να παραμείνει στην εξουσία παρά να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της, το 33% εκτιμά ότι προσπάθησε να υλοποιήσει πολλά από τα μέτρα που εξήγγειλε, αλλά απέτυχε, ενώ μόλις το 3,5% θεωρεί ότι η κυβέρνηση υλοποίησε πολλά από όσα είχε εξαγγείλει. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από τους μισούς (52,5%) θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν κατάφερε να υλοποιήσει όσα είχε εξαγγείλει.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο δείκτης ικανοποίησης, όπου το 51% των ερωτηθέντων (25% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και 83% των ψηφοφόρων της ΝΔ) εμφανίζεται δυσαρεστημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης και πιστεύει πως υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, το 44% (64,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και 15% των ψηφοφόρων της ΝΔ) δηλώνει δυσαρεστημένο, αλλά δεν βλέπει καλύτερες εναλλακτικές και μόλις το 3,5% (8,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και 0,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ) εμφανίζεται ευχαριστημένο από τους κυβερνητικούς χειρισμούς.


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη μέτρηση, το 38% των ερωτηθέντων επιθυμεί να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, το 30% θέλει να γίνουν πρόωρες εκλογές και το 19% να παραμείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έως το τέλος της τετραετίας. 


Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το 36% (39,5% τον Μάρτιο) των ερωτηθέντων επιθυμεί ύστερα από τις επόμενες εκλογές μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ ή μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, το 20% (19% τον Μάρτιο) επιθυμεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 13% των ερωτηθέντων (13,5% τον Μάρτιο) επιθυμεί οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας.


- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog